Herbata jest słynnym napojem spotkań. Chociaż u nas w Polsce często jej rolę przejmują alkohol czy kawa, plotki przy herbacie to coś, na co można sobie pozwolić codziennie, bez podejmowania ryzyka uzależnienia. Herbata może być czarna, earl grey, biała, czerwona, zielona, ale jest także wiele innych gatunków. W artykule skupię się na wybranych sposobach, na które można ją podawać w towarzystwie czy też sączyć samotnie.


Herbata - tradycyjnie albo inaczej


Herbata z cukrem i cytryną

To standard. Czy to w kawiarni, czy u cioci. Smakuje zawsze wyśmienicie. Pytanie: „Może herbatki?” kojarzone bywa właśnie z tego rodzaju herbatką.


Herbata z miodem, cytryną i imbirem

To doskonały leczniczy napój na chorobę: ból gardła, przeziębienie, grypę. Potrójna moc działania. Miód czy imbir doskonale zastępują lekarstwa w początkowym stadium choroby. Polecana zazwyczaj leczniczo, ale i profilaktycznie w okresie, gdy wzrasta zachorowalność.


Herbata z rumem

Rozgrzewająca herbatka z odrobiną alkoholu. Jednak wciąż pozostaje herbatą. Cudowne na zimę, ale nie tylko… Z jednym zastrzeżeniem. Należy liczyć liczbę wypijanych tego typu herbat. ;)


herbata


Herbata z mlekiem

Niektórzy uwielbiają to połączenie, wtedy herbata traci swój „herbaciany smak”, mleko zaś smakuje jako dużo bardziej rozcieńczone. Dobre połączenie dla tych, którzy nie lubią smaku samego mleka.


Herbata z goździkami

Idealna na mroźne wieczory. Goździkowy posmak nadaje jej tajemniczości, a spotkania towarzyskie przy takiej herbacie zapowiadają się wyśmienicie. Kojarzona ze świętami Bożego Narodzenia. Ale w gruncie rzeczy można pić ją przez cały rok.


Herbata z sokiem i owocami

Najlepiej z sokiem naturalnym, własnej roboty. Czy to porzeczkowym, malinowym, czy truskawkowym, zamiast soku może też być kompot. Fajnie, jeśli na dnie herbaty wylądują kawałki owoców i będzie co łowić łyżeczką ;)


Herbata gorzka, mocna i czarna

To doskonały napój na pobudzenie, a także trawienie. Jeżeli ktoś dotychczas pił wyłącznie słodką herbatę, może być ciężko się przełamać. Jednak taka herbata pobudza lepiej niż kawa. Czasami też pomaga na ból żołądka lepiej niż krople miętowe.


Herbata ziołowa

To coś zupełnie innego niż tradycyjna herbata. Ziółka pomagają na wiele dolegliwości, również można pić je profilaktycznie. Najsłynniejsze herbaty ziołowe to mięta, rumianek, pokrzywa, bratek polny, melisa czy lipa. Herbaty ziołowe powinno zaparzać się pod przykryciem i pije się zazwyczaj bez dodatków, same w sobie posiadają dobry, ziołowy smak. Dawniej leczono ziołami. Do dziś zanim sięgniemy po poważniejsze leki, często kurację rozpoczynamy od picia ziół.


Jak widzicie, jest co pić i z czym pić. A może artykuł zainspiruje was, by otworzyć u siebie własną prywatną herbaciarnię dla najbliższych?

Czas na herbatę, nie tylko w tradycyjnej odsłonie Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1