Czego nie trzymać w lodówce:
Warzywa i owoce
Do produktów spożywczych, które nie należy przechowywać w lodówce, należy wiele warzyw i owoców. Spośród tych pierwszych wymienić trzeba przede wszystkim ziemniaki. Brak dostępu światła i chłód wydłużają czas ich przechowywania, jednak w lodówce panuje zbyt niska temperatura, która niekorzystnie zmienia smak ziemniaków. Lodówki „nie lubią” też dynie, cebule, marchew, papryka, ogórki, pomidory i warzywa strączkowe. Trzymane w niej, tracą swój smak i aromat oraz szybciej się psują. Warzywa strączkowe, paprykę, marchew i cebule najlepiej przechować, podobnie jak ziemniaki, w suchym i ciemnym miejscu, a dynie, ogórki i pomidory w koszyku na kuchennym blacie. Wyłuskany groch i inne warzywa strączkowe najlepiej trzymać w suchych torbach lub pojemnikach, w zamkniętej szafce.
Do przechowywania w lodówce nie nadaje się również większość owoców. Mango, ananasy, banany, awokado, brzoskwinie, nektarynki, gruszki, jabłka, śliwki, pomarańcze, cytryny, limonki, melony arbuzy, maliny, truskawki czy jagody źle znoszą niskie temperatury – choć niektóre z nich, jak arbuzy, zyskują na smaku po schłodzeniu, zwłaszcza w upalne letnie dni. Owoce te lubią miejsca suche i średnio ciepłe. Nie należy ich wystawiać bezpośrednio na słońce. Najlepiej trzymać je w koszu na kuchennym blacie w temperaturze pokojowej. Wyjątek stanowią kiwi, które śmiało możemy przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni. W lodówce nie trzymamy też owoców suszonych, rodzynek i orzechów.
Chleb, mąka i produkty z mąki
Chleb, bułki i inne pieczywo wcale nie zachowuje w lodówce świeżości. Wręcz przeciwnie, o wiele szybciej czerstwieje, a trzymane w folii pleśnieje. Można je w ostateczności zamrozić, ale po rozmrożeniu i tak trzeba szybko zjeść. Idealna do przechowywania pieczywa jest temperatura pokojowa, a miejscem drewniane chlebaki. Dobrej jakości pieczywo, przygotowywane na zakwasie, dość długo zachowa w ten sposób swoją świeżość. W lodówce nie przechowujemy również innych produktów wytwarzanych z mąki, jak makarony, a także oczywiście samej mąki. Nie wkładamy do niej również ciast, za wyjątkiem tych z dodatkiem szybko psujących się składników, jak kremy.
Kasze i ryż
Niskie temperatury nie służą również wszelkim rodzajom kasz i ryżu. Należy je trzymać w suchych szafkach, w pojemnikach lub papierowych torbach. Do każdego pojemnika możemy włożyć po jednym liściu laurowym – zapach tego zioła odstrasza mole.
Kawa i herbata
Pod żadnym pozorem nie należy wkładać do lodówki kawy i herbaty, gdyż całkowicie tracą w niej swój zapach i aromat. Produkty te przechowujemy w temperaturze pokojowej, szczelnie zamknięte w suchych pojemnikach.
Zioła i przyprawy
Lodówka jest również wrogiem wszelkiego rodzaju ziół i przypraw, w tym czosnku. Świeże zioła najlepiej szybko zużyć, a suszone przechowywać w papierowych torebkach bądź w specjalnych pojemnikach bez dostępu wilgoci. Główki czosnku najlepiej „czują się” w koszyku, w szufladzie lub powieszone w wiankach. Przyprawami są również sól i cukier. Dla nich przeznaczamy suche pojemniki ustawione w kuchennej szafce lub na kuchennym blacie.
Miód
Niskie temperatury, jakie panują w lodówce, przyczyniają się do jego krystalizacji. Optymalne warunki przechowywania naturalnego miodu to temperatura około 8–16 stopni i brak dostępu światła. Najlepiej więc trzymać go w szafce, w dobrze zakręconym słoiku.
Oliwa, oleje i ocet
Poza lodówką trzymamy również wszystkie jadalne oleje, oliwy i ocet. Oliwa przechowywana poniżej 6–7 stopni może zmętnieć. Wyjątkiem jest olej lniany.