Te niewielkie owady potrafią dokonać spustoszenia w domowej spiżarni. Ich ulubionym pożywieniem są produkty sypkie jak mąka, kasze i ryż, ale nie gardzą też orzechami, suszonymi owocami i grzybami lub wyrobami cukierniczymi. Czego nie zjedzą, to zanieczyszczą swymi odchodami i przędzą. Mole spożywcze – jak się ich pozbyć?


Skąd się biorą mole spożywcze?

Molami spożywczymi nazywamy dwa różne gatunki ciem (nocnych motyli) z rodzimy omacnicowatych: mklika mącznego (Ephestia kuehniella) i omacnicę spichrzankę (Plodia interpunctella). Obydwa gatunki mają niewielkie rozmiary – mklik osiąga około 25 milimetrów rozpiętości skrzydeł, a omacnica około 14–18 milimetrów. Obydwa mają też podobne zwyczaje i – niestety – upodobania kulinarne.


Co ciekawe, dorosłe osobniki moli spożywczych nie mają przewodu pokarmowego, nie są więc zdolne do pobierania pokarmu. Odżywiają się wyłącznie ich larwy – i to one niszczą nasze artykuły spożywcze. Formy dojrzałe żyją bardzo krótko, ledwie 14 dni maksymalnie, a są aktywne wyłącznie nocą. W ciągu całego życia zapłodnione samice mogą złożyć do kilkuset jaj (nawet 500!), z których po kilku dniach wylegają się żarłoczne larwy.


O tym, że nasze zapasy żywności zostały zaatakowane przez mole spożywcze, świadczą – prócz samych larw rzecz jasna – ich ziarniste odchody, rozdrobnione resztki pokarmu oraz przypominający nieco pajęczą sieć oprzęd. Dorosłych osobników możemy nawet nie zauważyć, ponieważ potrafią sprytnie chować się w zakamarkach naszego mieszkania i prowadzą nocny tryb życia.


Jak się pozbyć moli spożywczych?

Jak wytępić mole spożywcze? Jeśli zauważymy ich obecność, w pierwszej kolejności należy dokładnie przejrzeć artykuły spożywcze, które przechowujemy w naszej kuchni. Wszystkie, nawet te fabrycznie zamknięte, w szczelnych wydawałoby się opakowaniach – owady mogą dostać się do nich nawet przez niewielkie szczeliny. Mąkę, cukier i inne sypkie produkty dokładnie przesiewamy.


Artykuły spożywcze, w których stwierdzimy obecność larw lub jaj moli, natychmiast wyrzucamy – nie do kubła w domu, ale do kontenera na dworze. Niestety musimy liczyć się z tym, że do śmieci powędrują wszystkie produkty produkty spożywcze z zaatakowanych przez mole szafek.


Kolejnym krokiem będzie bardzo dokładnie wyczyszczenie wszystkich szaf kuchennych. Starajmy się nie omijać żadnych zakamarków, w których chętnie kryją się dorosłe mole spożywcze. Szafki i szuflady po zastosowaniu zwykłych środków warto umyć dodatkowo roztworem wody z octem w proporcjach 1 : 1 (można do niego dodać jeszcze olejek eukaliptusowy, olejek cytrynowy lub/i olejek lawendowy) lub nim je spryskać.


sposób na mole spożywcze


Mole spożywcze – jak zapobiegać ich pojawieniu się?

Czy można ochronić się przed inwazją moli zbożowych? W sklepach znajdziemy na przykład specjalne pułapki na mole, które wabią owady atrakcyjnym dla nich zapachem, a następnie zabijają. Istnieją te domowe sposoby na mole spożywcze, przede wszystkim właściwy sposób przechowywania żywności. Watro zainwestować w odpowiednie pojemniki do przechowania produktów sypkich, jak szczelnie zamykane szklane słoje (nie ma szans na to, by owady dostały się do środka).


Innym domowym sposobem na mole spożywcze jest wkładanie do szafek roślin, które te owady odstraszają. Przygotujmy mieszankę suszej lawendy, goździków, anyżu, wanilii, mięty i liści laurowych i napełnijmy nią cienkie lniane woreczki. Zawieszone lub położone w szafach nie tylko będą chronić nasze jedzenie, ale też napełniać powietrze miłym aromatem. Zamiast takiej mieszanki możemy użyć zasuszonych plasterków pomarańczy lub cytryny albo wacików nasączonych olejkami waniliowym lub eukaliptusowym. A do każdego pojemnika z żywnością można włożyć ponadto po kilka listków laurowych.

Mole spożywcze – jak z nimi walczyć? Ocena: 3.2/5 Ilość głosów: 4