Kurczak to jedno z chętniej jadanych mięs ze względu na dużą zawartość białka, a niską – tłuszczu. Dodatkowo cena kury jest dosyć zachęcająca, smak łagodny, przypadający do gustu nawet dzieciom. Kurczak nie wymaga też długiego pieczenia ani smażenia, w 20 minut można przygotować cały obiad. Stąd jest to doskonały pomysł na pożywny posiłek zarówno dla ubogich studentów, jak i dla osób trenujących. Chcecie wiedzieć, jak szybko i smacznie przygotować posiłek na bazie kurczaka? Poznajcie 10 sprawdzonych przepisów.


Kurczak z warzywami

Potrzebujesz jedynie filet z kurczaka oraz warzywa na patelnię (mogą też być świeże, ale z mrożonką warzyw obiad wychodzi o wiele szybciej). Kroisz i podsmażasz kurczaka na minimalnej ilości oleju, a kiedy ładnie się zarumieni, dorzucasz warzywa na patelnię i przyprawiasz do smaku. Szybko, prosto, smacznie, a w dodatku zdrowo!


Grillowane nóżki lub udka z kurczaka

Podane części kurczaka dokładnie myjesz, przyprawiasz przyprawą do grilla, wkładasz do rozgrzanego piekarnika ustawionego na tryb grillowanie. Po około 20 minutach wyjmujesz i podajesz z ryżem oraz sałatką (sałata, pomidor, szczypiorek, jogurt naturalny). Prawda, że proste?


Kurczak z pieczarkami w kremowym sosie

Filet z kurczaka kroisz na kawałki, przyprawiasz, podsmażasz na patelni. Następnie dodajesz pieczarki. Dusisz około 20 minut. Kostkę serka topionego roztapiasz w szklance wody i zalewasz tym kurę. Czekasz, aż sos serowy się zagotuje, cały czas mieszając. Odstawiasz i gotowe.


Kurczak w sosie pomidorowym

Sposób podobny do poprzedniego, jednak zamiast pieczarek uwzględnimy w nim pomidory. Po dokładnym podsmażeniu kurczaka zalewasz go sosem z serka topionego (serek topiony + szklanka wody), następnie gdy całość się zagotuje, dodajesz puszkę krojonych pomidorów wraz z sosem i chwileczkę trzymasz na małym ogniu. Jeżeli nie chcesz już używać sera topionego, zawsze możesz go zamienić na ser mozzarella, z tym że wtedy dodajesz go na samym końcu gotowania. Tego typu danie najlepiej smakuje z makaronem.


kurczak


Kurczak gotowany

To danie dosyć dietetyczne ze względu na znikomą ilość tłuszczu i sposób przygotowania. Filet z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie. Ze względu na to, że jest on dosyć suchy, dobrze go podać z jakąś smaczną sałatką na bazie sosu jogurtowego. Przykładowa sałatka: sałata, rukola, czosnek, pomidor, cebula, jogurt plus przyprawy.


Kurczak w cieście naleśnikowym

Ciasto do naleśników pewnie każda z nas umie zrobić, ale na wszelki wypadek powiem, że mieszamy 2 szklanki mąki z 2 szklankami mleka, a do tego dodajemy 1 jajko i szczyptę soli. Kawałki kurczaka maczamy w takim cieście, a następnie smażymy na oleju. Pomimo że ze względu na smażenie nie jest to danie szczególnie fit – to ze względu na wyśmienity smak czasem warto spróbować.


De volaille z masłem orzechowym

To może być dla was nowość, jednak smak jest rewelacyjny. Kroimy kurczaka na dosyć duże, podłużne płaty. Ubijamy, aby był jak najcieńszy. Następnie smarujemy z jednej strony masłem orzechowym i zawijamy w rulonik. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu pod przykryciem z każdej strony. Masło orzechowe może troszeczkę wypływać, ale i tak tego typu kurczak smakuje wyśmienicie!


Kurczak duszony

Teraz odejdźmy od smażenia na rzecz zdrowszego duszenia. Umyty i przyprawiony kawałek fileta z kurczaka wkładamy do rondelka i podlewamy odrobiną wodą. Dusimy pod przykryciem 20–30 minut. Następnie pozostała woda z tłuszczem, który wypłynął z kurczaka, mogą utworzyć fantastyczny sos. Wystarczy zabielić go śmietanką lub mączką kartoflaną. Polecamy podawać z ryżem i surówką.


Filet zapiekany z serem i ananasem

Filet z kurczaka dzielimy na cienkie kawałki wielkości połowy dłoni, przyprawiamy z obu stron, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy. Kiedy kurczak się zarumieni, nakładamy na każdy kawałek plaster ananasa, a na sam wierzch – plasterek sera żółtego. Pieczemy dalej od kilku do kilkunastu minut, do całkowitego roztopienia się sera. Danie można przyrządzić też na patelni. Doskonale smakuje z ryżem i sałatą.


Potrawka z kurczaka

Tutaj potrzebujemy już koniecznie piekarnika oraz naczynia żaroodpornego. Najpierw pieczemy samego kurczaka, a po zarumienieniu dodajemy do niego następujące składniki: 100 ml oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, 2 liście laurowe, 4 pory pokrojone w plasterki o grubości 3 cm, 1 puszkę całych pomidorów, 12 małych pomidorów obranych ze skórki, 50 g grzybów portobello, 1 grubo pokrojoną żółta, słodką papryka, 4 gałązki świeżego tymianku, 250 ml białego wina, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Pieczemy. Tutaj już potrzebujemy więcej czasu niż do poprzednich potraw, ale również całość przygotowania nie powinna przekroczyć godzinki.


No to smacznego!

10 szybkich i smacznych sposobów na kurczaka Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1
Komentarze(2)
    • ~sheep
      29 maj 2017

      szybki sposob na kurczaka ? kurczak w panierce - najlepiej holly powder...

      • ~tig
        29 czerwiec 2017

        mmmmm albo taki kurczaczek z chilli mili.... az slinka cieknie........