Jak zrobić dietetyczne słodycze? Praktyczne wskazówki
Po pierwsze wyrzucić biały cukier, a na jego miejsce wybrać brązowy, trzcinowy lub po prostu zdrową, bezkaloryczną stewię. Batoniki to także rarytas do odstrzału, bezpiecznym i bogatym w witaminy zamiennikiem mogą być owoce w najróżniejszych postaciach. Możemy jeść je na surowo, w formie koktajli czy wypieków. Najwięcej dobroczynnych właściwości, zdolności do przyspieszania przemiany materii mają cytryny oraz grejpfruty. Jednak równie dobrze sprawdzą się wszelkie jagodowe: maliny, truskawki, porzeczki, jeżyny, jagody. Do codziennych podwieczorków wprowadźmy także orzechy oraz produkty zbożowe.
Klasyczne ciasteczka owsiane
Takie ciasteczka to smaczne, zdrowe i łatwe do wykonania dietetyczne słodycze. Jedno ciasteczko owsiane według poniższego przepisu ma 115 kcal.
Do wykonania ciastek potrzebujemy:
- 100 g płatków owsianych;
- 100 g mielonych orzechów;
- pół szklanki mąki;
- 3 łyżki miodu;
- 140 g oleju orzechowego/migdałowego;
- łyżeczkę cynamonu, laskę wanilii;
- odrobinę wody.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Mieszamy wszystkie suche składniki (płatki, orzechy, mąka, przyprawy), dodajemy miód i olej. Mieszamy i formujemy kulki. Spłaszczamy je, tak by nabrały owalnego kształtu i pieczemy przez 15 minut. Dla urozmaicenia możemy także dodać owoce np.: śliwki czy jagody.
Szybkie i pyszne lody
Letnią porą nic tak nie orzeźwia jak pyszne lody.
Do ich przygotowania potrzebujemy:
- 100 g mrożonych owoców (najlepiej sprawdzą się maliny, porzeczki, jagody, ale możemy też wybrać kiwi czy truskawki);
- 30 g serka homogenizowanego 0% tłuszczu (1,5 łyżki);
- 10 g cukru brzozowego.
Sposób przygotowania:
Owoce wyjmujemy z zamrażalki i miksujemy razem z serkiem oraz cukrem. Dla wzbogacenia smaku i dekoracji możemy także dodać kilka listków świeżej mięty.
Dietetyczny omlet na słodko
Idealny na śniadanie – sycący, dodający energii, a przy okazji zdrowy. Omlet także możemy przyrządzić w dietetycznej wersji.
Nasze składniki to:
- 2 jajka;
- ¼ szklanki płatków owsianych;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- szczypta cynamonu;
szczypta imbiru;
- ewentualnie: odrobina ulubionych owoców.
Sposób przygotowania:
Płatki zalewamy wodą, tak by zmiękły. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy białka na sztywną pianę. Pozostałe składniki miksujemy z żółtkami, dodajemy pianę i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Smażymy ok. 3 minuty z każdej strony, sprawdzając czy ciasto jest wystarczająco zarumienione. Pod koniec przygotowywania posiłku dodajemy pokrojone owoce.
Ciasto dyniowe
Dynia ma więcej potasu i składników niż banany czy ziemniaki, z tego względu polecana jest po aktywności fizycznej. Możemy sobie odrobinę pofolgować, przygotowując ją w słodkiej wersji.
Potrzebujemy:
- 3 jajek;
- 80 g fruktozy;
- 130 g startej dyni;
- startą skórkę z jednej pomarańczy;
- 1 łyżeczkę oleju kukurydzianego;
- 100 g mąki;
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia;
- 1,5 łyżeczki cynamonu.
Lukier:
- 175 g serka śmietankowego;
- 2 łyżki stewii;
- 2 łyżki fruktozy;
- 3 krople oleju migdałowego.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Oddzielamy żółtka od białek. Mieszamy żółtka, dynię, fruktozę, olej, dwie łyżki wody. W oddzielnej misce łączymy ze sobą suche składniki. Białka ubijamy na pianę. Obie masy przekładamy do brytfanki i delikatnie przykrywamy je pianą. Pieczemy przez 30 minut. Robiąc lukier, łączymy wszystkie składniki i powstałą masą dekorujemy ciasto po upieczeniu.