Miód
Niepasteryzowany miód to skarbnica wielu witamin i składników odżywczych. Dodatkowo działa przeciwbakteryjnie, wzmacnia odporność, jest świetnym antyoksydantem. Nie jest więc to „pusty” cukier, ale słodzik pełen cennych walorów odżywczych. Miód również jest kaloryczny i należy zachować w jego wypadku umiar, ale o wiele zdrowiej posłodzić herbatę łyżeczką miodu niż białego cukru.
Cukier trzcinowy
Czyli cukier złotobrązowy. W smaku bardzo podobny do zwykłego cukru, ale o wiele cenniejszy od niego pod względem zawartości minerałów. To po prostu nierafinowana i nieoczyszczona wersja cukru białego. Stąd lepiej sięgnąć już po niego, ale wiadomo – cukier to cukier, więc nie przesadzajmy.
Ksylitol
To niskokaloryczny cukier brzozowy, jak sama nazwa mówi, pozyskiwany z kory brzozowej. Jego wielką zaletą jest to, że wchłania się powoli, dzięki czemu nie wywołuje gwałtownych skoków insulinowych. Posiada również o wiele niższą kaloryczność niż tradycyjny cukier.
Stewia
To roślina, której liście są słodsze od cukru buraczanego (cukru białego), ale mimo tego nie powoduje gwałtownych zmian w poziomie insuliny (podobnie jak ksylitol). Co korzystne dla stewii, nie zawiera ona węglowodanów. Ma jednak specyficzny smak, który nie wszystkim przypada do gustu.
Melasa
To syrop (z kukurydzy, jęczmienia lub prosa) składający się z cukrów prostych, ma żółtobrązowy kolor, słodki smak i zapach słodu jęczmiennego. W czym jest lepszy od tradycyjnego cukru? Zawiera duże ilości miedzi i innych mikroelementów. Nie podnosi poziomu glukozy we krwi (jej zawartość w melasie wynosi ok. 25%). 100 g produktu zawiera około 315 kcal, czyli zdecydowanie mniej od cukru białego.
Syrop ryżowy
Ma karmelowy smak, jest mniej słodki od cukru i mniej kaloryczny od niego. Ma pozytywny wpływ na trawienie i jest bogatym źródłem witamin z grupy B. Powstaje z ugotowanego brązowego ryżu, po przetworzeniu go za pomocą enzymów.
Syrop klonowy
To gęsty, jasnobrązowy syrop, który jest źródłem cukrów, witamin i soli mineralnych. Mniej kaloryczny od białego cukru. Posiada właściwości przeciwzapalne, zawiera także przeciwutleniacze, pozytywnie wpływa na osoby chorujące na cukrzycę typu II.
To i tak nie wszystkie zamienniki białego cukru. Przy tylu alternatywach rzucenie go nie powinno wam sprawić problemu. A zamiast sięgać po słodzone napoje i słodycze pełne sacharozy lub syropu glukozowo-fruktozowego (który szkodzi nawet bardziej od białego cukru), lepiej zainwestować w owoce lub słodycze domowej roboty, dosładzane substancjami wymienionymi w tym artykule.
Słodkiego życia! :)