Witaminy w arbuzach
Jakie witaminy ma arbuz? Czy to prawda, że nie posiada on wielu wartości odżywczych? Otóż jest to częściowo prawdą. Na tle innych owoców arbuzy charakteryzują się stosunkowo niewielką ilością witamin. Składają się głównie z wody – jej zawartość to około 92%. Są źródłem jedynie witaminy C i A. Witaminy te są jednak niezbędne dla prawidłowego działania naszego organizmu. Wpływają pozytywnie na naszą odporność, sprawiają, że nasza skóra wygląda zdrowo, młodzieńczo. Witamina A jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego wzroku. Witamina C przyspiesza procesy regeneracji naszego organizmu, dzięki niej nasze rany goją się szybko, ma również korzystny wpływ na nasz układ krążenia. Arbuzy zawierają także bardzo cenne dla naszego zdrowia mikroelementy – potas i magnez. Są one niezbędne do prawidłowego działania naszego układu nerwowego, koją stres, poprawiają naszą pamięć.
Arbuzy choć nie są szczególnie bogate w witaminy i związki mineralne posiadają wiele substancji, które są nie do przecenienia z punktu widzenia naszego zdrowia. Owoce te zawierają ogromną ilość przeciwutleniaczy – w dużym stężeniu obecne są w nich likopen, beta-karoten, luteina, kryptoksantyna, zeaksantyna. Arbuzy zawierają także bardzo cenny związek chemiczny o nazwie cytrulina.
Co nam daje spożywanie arbuzów?
Regularne jedzenie arbuzów daje nam trudne do przecenienia korzyści. Bogactwo przeciwutleniaczy jest niezwykle cenne w walce z chorobami nowotworowymi. Antyoksydanty niszczą komórki nowotworowe, co sprawia, że przeciwdziałają one powstawaniu raka. Arbuz powinien więc znaleźć ważne miejsce z diecie antynowotworowej. Przeciwutleniacze działają dobroczynnie także na naszą skórę – neutralizują one szkodliwe działanie promieniowania UV, co sprawia, że nasza skóra wolniej się starzeje, drobne zmarszczki zostają zniwelowane. Arbuzy to owoce, które korzystnie wpływają na układ krążenia. Obniżają ciśnienie krwi, pomagają w przypadku problemów z cholesterolem. Są szczególnie polecane w profilaktyce chorób serca. Duże znacznie w tych procesach mają karotenoidy – przeciwutleniacze, którym arbuz zawdzięcza swoją piękną czerwoną barwę. Warto wybierać owoce bardzo czerwone, co gwarantuje duże stężenie tych substancji. Arbuzy są szczególnie bogate w likopen – karotenoid, z którego słyną pomidory. Owoce te zawierają niemal dwa razy więcej likopenu niż pomidory.
Po arbuzy powinnyśmy sięgnąć, kiedy jesteśmy aktywne fizycznie – świetnie nawadniają one organizm, szybko uzupełniają niedobory elektrolitów. Cytrulina zawarta w tych owocach wpływa na zwiększenie objętości naszych mięśni w momencie, kiedy ćwiczymy. Regularne spożywanie arbuzów zwiększa wydolność siłową naszego organizmu. Warto wspomnieć, że zawarta w arbuzach cytrulina działa jak naturalna viagra – ułatwia przepływ krwi, pomaga w przypadkach problemów z erekcją.