Błonnik to składnik komórek roślinnych, który jest odporny na działanie naszych enzymów trawiennych. Dzięki temu wydalany jest w postaci niestrawionej. Co to daje w efekcie? Powiększa porcję posiłków, jakie spożywamy, powoduje efekt sytości i „czyści” przewodu pokarmowego, usprawniając tym samym jego działanie. Ten niezwykły składnik znajdziemy przede wszystkim w zbożach, owocach i warzywach. 


Produkty bogate w błonnik – czyli jakie?

Skupiając się na komponowaniu diety bogatej w błonnik, warto posiłkować się współczynnikiem jego zawartości, określanym w przeliczeniu na 100 g. Należy wybierać produkty, które będą posiadały wartość przynajmniej na poziomie 3 g. Dobrym wyborem są suszone owoce i orzechy, a także pełnoziarniste pieczywo. Uwaga na soki owocowe – w tym przypadku możemy liczyć jedynie na od 0,1 do 1,7 g – co powoduje, iż nie można ich zaliczać do grona potraw, które dostarczą nam błonnik pokarmowy.


TOP 10 produktów bogatych w błonnik pokarmowy

Faworytami zestawienia są otręby – zależnie od gatunku zboża, mogą oferować od ok. 85 g (kukurydziane), przez ok. 67 g (jęczmienne) do ok. 42 g błonnika (pszenne). Poziom powyżej 20 g zapewniają nam: nasiona lnu, otręby ryżowe czy wiórki kokosowe. Kolejne w zestawieniu są: kasza bulgur, ok. 18 g; fasola biała, ok. 16 g; mąka żytnia, ok. 15 g czy suszone pomidory, ok. 12 g. Generalnie warto postawić w swojej diecie na posiłki złożone z: kaszy gryczanej i jęczmiennej, pieczywa pełnoziarnistego (zwłaszcza żytniego), brązowego ryżu czy płatków zbożowych, owoców typu maliny, jeżyny, porzeczki, korzenia selera i pietruszki czy też suszonych brzoskwiń. Pamiętaj o tym, iż spożywając błonnik pokarmowy, powinnaś pić dużo wody – pozwoli to oczyścić organizm i da większe poczucie sytości.


błonnik


Błonnik witalny – czyli suplementacja diety

Jeżeli nie możesz zmienić swoich nawyków żywieniowych, a jednocześnie chcesz wzbogacić dietę – postaw na błonnik witalny. Jest to mieszkanka łusek babki jajowatej i babki płesznik, które doskonale pęcznieją w jelitach i czyszczą organizm, powodując uczucie sytości przez dłuższy czas. Ponadto stosując tego typu suplementację, możesz wyregulować poziom cukru we krwi, a także wprowadzić odczuwalną profilaktykę przeciwmiażdżycową. Błonnik witalny pozwala więc zwielokrotnić efekty wprowadzonej diety odchudzającej i reguluje pracę jelit – zwiększając tym samym komfort trawienny. Właściwości oczyszczające prowadzą do usunięcia toksyn z organizmu, poprawiając samopoczucie, zmniejszając senność i usprawniając koncentrację. Jeżeli zachowasz właściwy poziom błonnika w spożywanych posiłkach, to obniżysz ciśnienie krwi i oczyścisz wątrobę. Stosując tego rodzaju suplementację, warto jednak pamiętać o kilku zasadach – błonnik witalny należy spożywać w postaci rozpuszczonej w wodzie, soku, mleku czy zupie. Najlepiej dodawać go do posiłków, by zwiększyć uczucie długofalowej sytości. Istotną kwestią jest także to, iż błonnik pokarmowy w tak skondensowanej postaci może blokować działanie niektórych leków – zalecana jest więc przynajmniej godzinna przerwa pomiędzy posiłkiem a zażyciem lekarstw.

Błonnik – gdzie go znaleźć i dlaczego jest ważny Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1