Ciemne pieczywo różni się od białego, zawiera więcej witamin i błonnika. Trzeba jednak wiedzieć, jak wybierać ciemne pieczywo, aby nie dać się oszukać. Jakie są zalety i wady ciemnego pieczywa? Chleb to dla wielu podstawa żywienia i ważny element diety. Czy wiesz, czym różni się pieczywo ciemne od jasnego?


Pieczywo jasne czy ciemne?

Białe pieczywo pozbawione jest włókien, które są bardzo ważne – pomagają np. utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu osobom borykającym się z jego nadmiarem. Włókna są źródłem witamin z grupy B. Choć zmniejszają wchłanianie odżywczych składników, korzystnie wpływają na jelita i ich florę bakteryjną.


Zarówno jasne, jak i ciemne pieczywo dostarcza organizmowi węglowodany, białka i tłuszcze, ale to w ciemnym pieczywie znajduje się więcej witamin.
Biały chleb jest trawiony lepiej niż ciemny, za to dostarcza mniej błonnika, co może powodować zaparcia.


Ciemne pieczywo – czyli jakie?

Pieczywo ciemne określa się także mianem pieczywa pełnoziarnistego lub razowego. Nie zawsze możemy jednak stosować te nazwy naprzemiennie. Pieczywo pełnoziarniste powstaje z mąki z pełnego przemiału ziarnu. Taki chleb ma dużą zawartość pokarmowego włókna. Dziś producenci często jednak oszukują konsumentów. Pieczywo razowe nie zawsze nim jest – ciemny kolor można otrzymać przez dodanie np. słodu lub cykorii. Taki chleb to tak naprawdę zabarwiony jasny chleb.


Aby wybrać właściwe ciemne pieczywo, należy czytać etykiety na opakowaniach. Chleb powinien mieć w składzie jedynie wodę i mąkę. Pełnoziarniste pieczywo jest też cięższe niż białe, ma barwę szarobrązową. Zbyt ciemny kolor pieczywa może oznaczać, że jest zabarwione.


Ciemne pieczywo to bogactwo zalet

Ciemne pieczywo ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest sycące i zaspokaja apetyt na dłużej niż pieczywo jasne. Indeks glikemiczny jasnego pieczywa jest prawie dwa razy większy.
Nawet jedna kromka ciemnego pieczywa ma nieco mniej kalorii niż kromka pieczywa białego. Błonnik zawarty w pieczywie ciemnym usprawnia pracę jelit, obniża poziom cholesterolu i spowalnia wchłanianie cukru, a to zapobiega powstawaniu cukrzycy.


Ciemne pieczywo to też doskonałe źródło witamin, zwłaszcza tych z grupy B. Mają one dobry wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci, a także na funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto ciemne pieczywo zawiera więcej magnezu, żelaza i cynku.


ciemne pieczywo jest zdrowsze od białego


Wady ciemnego pieczywa

Żeby znaleźć odpowiednie ciemne pieczywo, trzeba poświęcić nieco więcej czasu na zakupy i dokładnie czytać etykiety. Bardzo łatwo można dać się oszukać, kupując jasne i jedynie zabarwione pieczywo. Takie pieczywo jest bardziej kaloryczne, poza tym wyprodukowane jest z białej mąki, pozbawionej witamin, błonnika i mineralnych składników. Aby mieć 100% pewność co do składu chleba, należy upiec go samodzielnie w domu (nie jest to tak trudne i czasochłonne, jak się wydaje).


Niestety, ciemne pieczywo nie jest dla wszystkich. To pieczywo mimo wszystko ciężkostrawne (zawiera złożone węglowodany, które organizm trawi znacznie dłużej). Ciemnego pieczywa powinny unikać osoby cierpiące na chorobę wrzodową i mające problemy z wrażliwym żołądkiem.


Ile kalorii ma ciemne pieczywo?

Choć pieczywo ciemne ma mniej kalorii niż białe, nie są to ogromne różnice. 100 g chleba to mniej więcej 200–250 kcal. Każda kromka chleba jest różna – może być cieńsza, grubsza, bardziej lub mniej nadmuchana. Biały chleb jest bardziej nadmuchany i puszysty, dlatego może się okazać, że jest mniej kaloryczny niż ciemny. Jeśli kromka o masie 25 g białego chleba ma ok. 64 kcal, a kromka chleba ciemnego o masie 35 g – 75 kcal, to oznacza, że mimo wszystko ciemnego pieczywa możemy zjeść mniej objętościowo.


Im więcej nasion i ziaren znajduje się w chlebie, tym bardziej jest on kaloryczny. Ziarna mają jednak swoje zalety – poprawiają smak pieczywa, podnoszą jego wartość odżywczą i opóźniają jego wysychanie. Jeśli jednak zdecydujesz się na chleb z ziarnami – pamiętaj, że ze względu na kalorie możesz zjeść go mniej.


Ciemne pieczywo może być naprawdę zdrowe, ale trzeba je wybierać rozważnie.

Ciemne pieczywo – jego wady i zalety Ocena: 2.8/5 Ilość głosów: 16
Komentarze(7)
    • ~Katarzyna
      3 grudzień 2017

      A jak ktos ma chory żołądek to moze jesc iemny +??

      • ~ulf
        24 styczeń 2020

        A czytałaś artykuł?

        • ~oburzony
          17 październik 2020

          Co za glupie pytanie, przeczytaj Kasiu artykuł do końca. Jest cieżej i dłuzej wchłaniany, a co za tym idzie jeżeli masz chory żoładek, owrzodzenia lub inne choroby jelit, to spozywaj biały chleb. A najlepiej bułeczkę :p

          • ~Przeczytaj jeszcze raz
            13 listopad 2021

            Czytała, ale jak widać bez zrozumienia

          • ~ktoś
            11 wrzesień 2019

            tylko sklepach farbują?

            • ~Somebody
              15 wrzesień 2020

              nie, ale w marketach większości tak. Dlatego warto czytać etykiety

              • ~Babilon
                19 marzec 2022

                Tylko,że na bułkach etykiet nie umieszczają,często nie ma też na chlebie.