Czym jest hot dog?
Hot dog przybył do nas z USA. Jest tam bardzo popularną przekąską, tzw. street food, którą można spotkać na rogu niemal każdej ulicy. Nic dziwnego, ponieważ hot doga można przygotować zaledwie w kilka minut, a będzie to danie na ciepło. Ze zdrowym stylem życia nie ma nic wspólnego, ale mało kto się tym właściwie przejmuje, skoro sięga po jedzenie na ulicy. Hot dog jest bardzo miękką bułką przekrojoną na pół. W jej wnętrzu znajduje się parówka, a całość doprawiona jest sosem. W Polsce bułka hot doga może się nieco różnić od tej z USA – tym bardziej, jeśli sięgamy po hot doga na stacji benzynowej, gdzie ma ona inny smak i kształt.
Hot dog – dodatki
W Polsce w hot dogu nie znajdziemy wielu dodatków. Będzie to po prostu bułka z dziurką w środku, gdzie znajduje się parówka oblana jednym z wielu sosów do wyboru. W USA w dodatkach można przebierać w zależności od miasta. Czasem jest to chrupiąca smażona cebula duszona w pomidorowym sosie. Innym razem kapusta kiszona z topionym serem. Bułka ozdobiona jest sezamem, co dodaje jej nieco słodkawego posmaku. Inne dodatki to marynowane pikantne papryczki czy plastry pomidorów, a nawet sałatka Coleslaw. Oto niektóre ze składników, jakie znajdziemy w hot dogu za oceanem. Wszystko to oczywiście dodaje im kaloryczności, ale czy ktoś się tym w ogóle przejmuje w kraju, gdzie królują fast foody? Bez wątpienia Nowy Jork słynie z popularności hot dogów, choć to Chicago nazywane jest ich stolicą. Przeciętny Amerykanin zjada aż 65 takich bułek z parówką rocznie, choć w gruncie rzeczy nie jest to dużo, gdy porównamy tę liczbę do 54 hot dogów zjedzonych w ciągu 10 minut przez jednego z rekordzistów.
Parówka
Po hotdogowej parówce nie można się oczywiście spodziewać żadnych zdrowotnych rewelacji. Z pewnością nie będzie to także kandydat na superfoods, ale klienci nie gardzą jej smakiem – tym bardziej w połączeniem z bułką z dodatkami i sosami, które w końcu skutecznie mogą zabić jej smak. Jeśli parówka będzie się odznaczać wysoką zawartością mięsa, choćby 70%, to już dobrze i udało nam się trafić na dość dobrą jakość, aczkolwiek w gruncie rzeczy nie wiemy przecież, jaki jest skład parówki – bo rzadko kiedy mamy to gdzieś wyszczególnione. W każdym razie nie unikniemy dodatkowych substancji konserwujących, polepszaczy smaku, stabilizatorów czy substancji żelujących, które mają nadać parówce odpowiedni kształt. Będą tam także fosforany, tłuszcz wieprzowy oraz cała gama E-dodatków, które przecież nie są jeszcze do końca sprawdzone lub nie powinny być spożywane w zbyt dużych ilościach. Hot dogów nie jemy być może na potęgę, jednak te rodzaje substancji są przecież obecne w innym pożywieniu, które towarzyszy nam w ciągu dnia. Każda parówka to także spora dawka tłuszczu, w przypadku 50 g produktu natrafimy na 10,50 g tłuszczu, 1,35 g węglowodanów, 6,45 g kiepskiej jakości białek, a całość będzie miała 130 kcal.
Bułka
Bułka do hot doga to kolejny produkt, którego należy unikać. Jest wysoko przetworzonym produktem pszennym, który na dłuższą metę powoduje wzdęcia, zaparcia i prowadzi do tycia. Wszystko dlatego, że posiada błonnik w bardzo małych ilościach. To produkt bardziej sztuczny niż naturalny, co uda się nam zauważyć już choćby po przesadnej jej miękkości. Emulgator, substancja przeciwzbrylająca czy antyutleniacze – to tylko nieliczne ze składników, jakich należy unikać. Takie bułki obdarzone są wysokim indeksem glikemicznym, co sprawia, że sycą nas tylko przez chwilę. Dosłownie kilka minut czujemy się pełni, a zaraz potem mamy ochotę na kolejnego hot doga. Taka bułka (60 g) to151 kcal – białko 4,7 g; tłuszcz 0,5 g; węglowodany 31,8 g; błonnik 1,1 g.
Sosy do hot doga
W Polsce i w całej Europie wraz z fast foodami bądź wszelkimi przekąskami otrzymamy także całą paletę najróżniejszych sosów. Najczęściej są to białe sosy wytworzone na bazie majonezu, którego najlepiej byłoby w ogóle unikać. Najzdrowszym dodatkiem jest ketchup. Ma on bardzo niewiele kalorii, bo w stołowej łyżce zaledwie 15 kcal. Najlepsze są bez wątpienia pomidory świeże, aczkolwiek przetworzone także nie są pozbawione sensu. Zawierają bowiem likopen, który ma działanie antynowotworowe i chroni nas przed osteoporozą. Dla porównania: łyżka majonezu to 166 kalorii, a łyżka musztardy – 18 kcal. Nie ma więc wątpliwości, który z sosów tuczy.
Cały hot dog to dobre 300 kcal, dlatego warto mieć to na uwadze, zanim sięgniemy po niego następnym razem, udając się na szybką przekąskę, a nie pełnowartościowy obiad.