Dieta kopenhaska – jadłospis
Nasz jadłospis na diecie kopenhaskiej jest bardzo ograniczony. Dieta zakłada spożywanie jedynie 900 kalorii dziennie, czego efektem jest szybka utrata wagi. Cechą charakterystyczną tej diety jest spożywanie dużej ilości produktów białkowych, natomiast ograniczenie węglowodanów. Na diecie kopenhaskiej możemy jeść chudą wołowinę, szynkę, ryby, jajka, jogurt naturalny, a także niektóre warzywa owoce. Regułą tego sposobu odżywiania jest spożywanie jedynie trzech posiłków dziennie, przy czym śniadanie ogranicza się do kubka czarnej kawy z łyżeczką cukru. Podczas trwania diety powinnyśmy spożywać duże ilości wody mineralnej. Jako że dieta kopenhaska nie zapewnia naszemu organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania, podczas jej trwania zaleca się przyjmowanie dobrych preparatów witaminowych.
Dieta trwa 13 dni, podczas których musimy rygorystycznie przestrzegać wszystkich zaleceń. Jeżeli zdarzą się nam odstępstwa od diety, oznacza to jej automatyczne zakończenie. W takiej sytuacji albo rezygnujemy z diety, albo rozpoczynamy cały proces odchudzania od początku. Zaleca się stosowanie diety kopenhaskiej w momentach, kiedy nie jesteśmy zmuszone do dużego wysiłku fizycznego albo psychicznego. Najbardziej optymalnym czasem na stosowanie tej diety jest urlop od szkoły i pracy, kiedy nie wychodzimy z domu. Niewielka ilość kalorii i praktyczny brak śniadań stwarzają bowiem poważne ryzyko zasłabnięcia. Dieta kopenhaska sprawia nam najwięcej problemów na początku, kiedy nasz organizm musi przestawić się na obniżenie ilości spożywanych kalorii. Zanim zdecydujemy się na stosowanie tej diety, koniecznie poradźmy się lekarza. Nie jest to bowiem bezpieczny dla naszego zdrowia sposób odżywiania.
Efekty diety kopenhaskiej
Jako że dieta kopenhaska dostarcza nam dziennie bardzo małej ilości kalorii, możemy spodziewać się szybkiej redukcji wagi. W zależności od naszej wyjściowej wagi i tempa naszego metabolizmu możemy stracić średnio od siedmiu do dwudziestu kilo w ciągu niecałych dwóch tygodni. Dieta kopenhaska jest propozycją dla tych z nas, które nie mają czasu na odchudzanie, muszą schudnąć szybko. Powodem może być ważna uroczystość, ślub, wesele czy impreza. Choć twórcy diety zapewniają, że nie przynosi ona efektu jojo, przyspiesza tempo naszego metabolizmu i uczy prawidłowych nawyków żywieniowych, nie powinnyśmy w to do końca wierzyć. Trzynaście dni to zdecydowanie za mało, żeby wyrobić w sobie nawyk. A spożywanie bardzo ograniczonej ilości kalorii przez dwa tygodnie może sprawić, że nasz organizm będzie chciał szybko nadrobić straty.