Cukier uzależnia?
Dlaczego tak trudno jest nam odstawić właśnie słodkie produkty? Ponieważ cukier stymuluje wytwarzanie hormonów serotoniny i dopaminy, które są odpowiedzialne za nasze poczucie szczęścia. To dlatego od słodyczy można się uzależnić! Żeby zwalczyć własną łapczywość na słodkie, należałoby podjąć się aktywności, które również będą powodowały wytwarzanie tych hormonów. Dlatego tak ważna jest aktywność fizyczna, a także spotkania z bliskimi osobami. Zarówno dobra relacja z własnym partnerem, jak i atrakcyjny seks mogą również stać się zastępnikiem słodkiego. Ale niestety nie od razu. Zerwanie z cukrem nie przychodzi tak łatwo. Jedni będą go mogli odstawić natychmiast, inni będą musieli stopniowo, przez coraz rzadsze sięganie po słodzone produkty, a jeśli już, to w mniejszych ilościach. Co ciekawe, o wiele zdrowszym zastępnikiem tradycyjnego cukru i słodyczy są owoce, gdyż cukier w nich zawarty – fruktoza – nie powoduje aż tak gwałtownego wzrostu glukozy we krwi. Zresztą owoce są też cennym źródłem błonnika, który zapycha nasz żołądek, niwelując uczucie głodu.
Pewnie zauważyłyście, że zaraz po zjedzeniu słodkiego poczucie szczęścia wzrasta? Dzieje się tak dlatego, że wtedy gwałtownie podnosi się stężenie glukozy we krwi, a co za tym idzie – hormonów szczęścia. Niestety tak szybko jak wzrasta, tak szybko spada i wtedy znów czujemy się zdenerwowane, smutne itd.
Jak nam szkodzi cukier?
Nadmierne spożywanie cukru może doprowadzić do insulinooporności, cukrzycy, problemów z tarczycą (tak – to wszystko jest powiązane), a nawet zaburzeń w cyklu miesiączkowym. Cukier również źle wpływa na zęby. Zaś długotrwałe zwiększenie poziomu cukru we krwi może odbić się negatywnie na naszym samopoczuciu, wywołując zawroty głowy, spowolniony proces zapamiętywania, a także na sercu – nawet doprowadzając do zawałów.
To co, chcecie rzucić cukier? Żeby trochę osłodzić wam życie, przedstawię substancje słodzące, które w przeciwieństwie do sacharozy i sztucznych substancji słodzących nie powodują tylu efektów ubocznych. Jeżeli z nimi nie przesadzicie, to nawet mogą wyjść wam na zdrowie.
Zdrowe zamienniki cukru
Miód
Niepasteryzowany miód to skarbnica wielu witamin i składników odżywczych. Dodatkowo działa przeciwbakteryjnie, wzmacnia odporność, jest świetnym antyoksydantem. Nie jest więc to „pusty” cukier, ale produkt pełen cennych walorów odżywczych. Miód również jest kaloryczny i należy zachować umiar, ale o wiele zdrowiej posłodzić herbatę łyżeczką miodu niż białego cukru.
Ksylitol
To niskokaloryczny cukier brzozowy, pozyskiwany z kory brzozowej. Jego wielką zaletą jest to, że wchłania się powoli, dzięki czemu nie wywołuje gwałtownych skoków insulinowych. Posiada również o wiele niższą kaloryczność niż tradycyjny cukier.
Stewia
To roślina, której liście są słodsze od cukru buraczanego (cukru białego), ale mimo to nie powoduje gwałtownych zmian w poziomie insuliny (podobnie jak ksylitol). Co korzystne dla stewii, nie zawiera ona węglowodanów. Posiada jednak specyficzny smak, który nie wszystkim przypada do gustu.
Melasa
To syrop (z kukurydzy, jęczmienia lub prosa) składający się z cukrów prostych, ma żółto-brązowy kolor, słodki smak i zapach słodu jęczmiennego. W czym jest lepszy od tradycyjnego cukru? Zawiera duże ilości miedzi i innych mikroelementów. Nie podnosi poziomu glukozy we krwi (jej zawartość w melasie wynosi ok. 25%). 100 g produktu ma około 315 kcal, czyli zdecydowanie mniej od cukru białego.
Syrop ryżowy
Ma karmelowy smak, jest mniej słodki od cukru i mniej kaloryczny od niego. Ma pozytywny wpływ na trawienie i jest bogatym źródłem witamin z grupy B. Powstaje z ugotowanego brązowego ryżu, po przetworzeniu za pomocą enzymów.
Syrop klonowy
To gęsty, jasnobrązowy syrop, który jest źródłem cukrów, witamin i soli mineralnych. Mniej kaloryczny od białego cukru. Posiada właściwości przeciwzapalne, zawiera także przeciwutleniacze, pozytywnie wpływa na osoby chorujące na cukrzycę typu II.
Życzę słodkiego, ale zdrowego życia!