Body Mass Index
BMI to skrót od angielskiego określenia Body Mass Index, czyli po polsku wskaźnik masy ciała. Jest to opracowany w pierwszej połowie XIX wieku wskaźnik określający nadwagę lub niedowagę naszego ciała. Ze względu na swoją prostotę stanowi dziś najbardziej popularny sposób określania tych parametrów. Niestety nie zawsze pozwala on dokładnie wyznaczyć ewentualną nadwagę lub niedowagę. BMI określamy, dzieląc wagę ciała podaną w kilogramach przez wzrost podniesiony do kwadratu (w metrach do dwóch miejsc po przecinku). Dla przykładu osoba ważąca 75 kg mająca 180 cm zrostu oblicza swoje BMI w następujący sposób: 75 dzieli przez 1,8 podniesione do kwadratu (3,24) otrzymując w przybliżeniu wskaźnik BMI na poziomie 23,1.
BMI na poziomie poniżej 16,5 oznacza poważną dla zdrowia niedowagę.
BMI w przedziale od 16,5 do 18,4 oznacza lekką niedowagę.
BMI w przedziale od 18,5 do 24,9 oznacza optymalną wagę.
BMI w przedziale od 25 do 29,9 oznacza nadwagę.
BMI w przedziale od 30 do 34,9 oznacza otyłość I stopnia (tzw. próg otyłości).
BMI w przedziale od 35 do 39,9 oznacza otyłość II stopnia (znaczna otyłość)
BMI na poziomie powyżej 40 oznacza otyłość III stopnia (bardzo dużą, niebezpieczną otyłość)
W przytaczanym wyżej przykładzie wskaźnik BMI na poziomie 23,1 oznacza optymalną wagę.
BMI a dieta
Wyznaczając przez rozpoczęciem diety swój wskaźnik BMI, możemy przede wszystkim stwierdzić, czy ta dieta jest nam faktycznie potrzebna. Nam wydawać by się mogło, że mówiąc potocznie „spasłyśmy się”, a tak naprawdę nasza waga znajdować się może w granicach normy. Przypadek może być także wręcz odwrotny. Zamiast diety i gubienia kilogramów powinnyśmy wręcz zdobyć parę dodatkowych. Pamiętać jednak należy, że stosować diety nie musimy tylko w przypadku nadwagi. Nawet jeżeli nasz wskaźnik BMI jest odpowiedni, tzn. mieści się w przedziale oznaczającym optymalną wagę, zdecydować możemy się na np. dietę oczyszczającą lub witaminizującą nasz organizm. Pamiętać jednak musimy, że wskaźnik BMI i jego obliczanie nie zawsze są w pełni miarodajne. Jest to czysto poglądowy sposób sprawdzania naszej nadwagi bądź niedowagi. Dla przykładu bardzo mocno umięśniony kulturysta posiadający rozbudowaną tkankę mięśniową, obliczając w ten sposób swoje BMI może zostać zakwalifikowany do osób z nadwagą. To, czy stosować dietę, jaki rodzaj wybrać lub jak ją poprowadzić najlepiej skonsultować ze specjalistą, tak aby przez przypadek zamiast sobie pomóc, nie zaszkodzić.