Dieta antystresowa – czego unikać?
Największy problem z jedzeniem w stresie polega na tym, że zazwyczaj nie myślimy wtedy jasno i podświadomie sięgamy po najmniej zdrowe produkty. Sklepy nie ułatwiają nam rozsądnego wyboru, umieszczając przy kasach głównie słodycze i energetyki. Tymczasem napoje energetyzujące (podobnie jak cola, kawa czy mocna herbata) zawierają kofeinę, która w zbyt dużych dawkach może jeszcze bardziej zwiększyć niepokój i pogorszyć koncentrację. Dzieje się tak na skutek wypłukiwania przez nią magnezu, przez co nasze rozdrażnienie tylko się pogłębia.
I słodycze, i tego typu napoje poprawią twój nastrój tylko na chwilę. W dłuższej perspektywie spowodują nasilenie stresu i innych negatywnych objawów. Batoniki, chipsy, fast-foody, tłuste mleko i jego przetwory są nie tylko ciężkostrawne, ale i zwiększają ryzyko miażdżycy i chorób serca. Zamiast sięgać po najprostsze możliwe rozwiązania, postaraj się wybierać takie produkty, które zapewnią ci odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych. Nie wyeliminujesz stresu całkowicie, ale przy odrobinie dobrej woli będziesz w stanie znacznie go zredukować... a pomoże ci w tym zdrowa dieta antystresowa.
Dieta antystresowa, antystresowy jadłospis
Jakie produkty zakłada dieta antystresowa? W pierwszej kolejności postaw na produkty zawierające witaminy z grupy B – są one odpowiedzialne za prawidłowe działanie układu nerwowego. Dzięki nim utrzymasz równowagę psychiczną, dodasz sobie energii i sił oraz złagodzisz stany lękowe. Czegóż innego potrzeba podczas sesji, w stresującej pracy czy w trudnej sytuacji osobistej? Drożdże, mleko i kasze zapewnią solidną dostawę witaminy B1, warzywa uzupełnią niedobory witaminy B2, produkty zbożowe i nasiona roślin strączkowych – B5, a mięso i ryby – B6. Jedz też jak najwięcej cytrusów (wzmocnią one układ odpornościowy dzięki witaminie C).
Czy wiesz, że 15 minut wytężonego stresu niszczy około połowę dziennej dawki magnezu? Tymczasem magnez reguluje działanie systemu nerwowego. Dlatego pamiętaj o orzechach, fasoli, płatkach owsianych, kiełkach, gorzkiej czekoladzie i kakao. Z kolei węglowodany (zawarte w ziarnach zbóż, produktach pełnoziarnistych, kaszach i nasionach roślin strączkowych) skutecznie podniosą twój poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia, i zapewnią ci ożywczy zastrzyk energii.
Świeże owoce i warzywa są źródłem witamin i minerałów, zawierają także flawonoidy, które uspokajają i poprawiają nastrój. Przyprawy takie jak melisa, bazylia, majeranek, tymianek czy gałka muszkatołowa działają na organizm uspokajająco i relaksująco. Pamiętaj także, żeby wypijać przynajmniej 2 litry wody dziennie. Sięgaj po wodę mineralną i zawierającą magnez – wtedy skutecznie złagodzisz objawy stresu. Zamiast faszerować się lekami i suplementami, pij herbaty ziołowe. Mięta i melisa zadziałają wyciszająco i odprężająco – musisz tylko dać im szansę.
Przekąski na każde nerwy
Powyższe rady stanowią sedno diety antystresowej. Postaraj się ją wprowadzić dzięki długotrwale powtarzalnym nawykom.
Poniżej odnajdziesz kilka przykładowych przekąsek, po które możesz sięgnąć w każdej stresującej chwili, zastępując nimi batony i inne słodycze:
- migdały: źródło magnezu i L-Fenyloalaniny, łagodzącej depresję i podnoszącej sprawność umysłu. Migdały pomogą zlikwidować wywołane przez stres anomalie w działaniu układu pokarmowego;
- orzechy: dostawcy żelaza, magnezu i wapnia. Pomagają łagodzić napięcie i uregulować ciśnienie krwi podnoszone przez skoki adrenaliny;
- pestki dyni i słonecznika: źródła witaminy B, cynku i lecytyny. Poprawiają koncentrację, przeciwdziałają apatii, wspierają pracę mózgu i układu nerwowego;
- banany: dostarczają witaminy C, witamin z grupy B, tryptofanu i magnezu. Redukują stres i podnoszą odporność na nerwowe sytuacje;
- pomarańcze i kiwi: witamina C i magnez obniżają poziom hormonu stresu, pomagają zapanować nad emocjami i wspierają nadwyrężony układ nerwowy;
- jogurt naturalny i odtłuszczone mleko: zastrzyk witaminy B1 i wapnia pomoże ci zasnąć, uspokoi i otrząśnie z nadmiaru stresu;
- pomidory i bazylia: dostarczą potasu, odpowiedzialnego za przewodzenie impulsów nerwowych oraz zredukują napięcie (emocjonalne, ale i fizyczne);
- ryby: kwasy omega-3 skutecznie zwalczą kortyzol. Sięgaj po łososia, tuńczyka, makrelę i sushi;
- płatki owsiane: potas, wapń i magnez obniżą stres, a połączenie z mlekiem zadziała odprężająco, wpłynie pozytywnie na pracę jelit i podniesie serotoninę, czyli hormon szczęścia.