O tym, że sport to zdrowie, nie trzeba przekonywać chyba nikogo. Na całe szczęście w przeciągu ostatnich kilku lat bardzo modne stało się uprawianie jakiejś aktywności fizycznej. Jedni wolą wyciskać ciężary pod okien trenera na siłowni, inni pokonują swoje słabości i kolejne kilometry, biegając, jeszcze inni poruszają swoim ciałem w rytm muzyki na zajęciach fitness. Wszystkich ich łączy jedna rzecz. Głód dopadający po treningu. Jak zatem powinna wyglądać dieta dla aktywnych osób? Jakie produkty spożywać, a jakich wystrzegać się jak ognia? Zastanówmy się wspólnie. 


Dieta dla aktywnych

Niezależnie od tego, czy uprawiasz sport czysto rekreacyjnie, czy dbasz o swoją umięśnioną sylwetkę, lub też starasz się pobić światowy rekord w jakiejś określonej dyscyplinie – musisz pamiętać o tym, że przy wysiłku fizycznym twój organizm ma zupełnie inne, wzmożone zapotrzebowanie. Twoje ciało potrzebuje wówczas materiałów budulcowych i rekreacyjnych, organizm odczuwa większe zapotrzebowanie na kalorię i niektóre składniki odżywcze. Jeśli jednak twoje uprawianie sportu ma na celu głównie zrzucenie zbędnych kilogramów – musisz pamiętać, aby nie przesadzić z ilością kalorii przyjmowanych w ciągu dnia. Odpowiednio dopasowana dieta w połączeniu z wysiłkiem fizycznym może naprawdę zdziałać cuda. Jakie konkretnie produkty powinniśmy spożywać przy zwiększonym wysiłku fizycznym?


dieta dla aktywnych


Węglowodany

Przede wszystkim musimy pamiętać, że dieta dla aktywnych musi dostarczać organizmowi odpowiednią dawkę węglowodanów. Są one swoistym paliwem energetyczny, stanowią optymalne źródło energii dla naszego organizmu, zwłaszcza jeśli chodzi o tkankę mięśniową. Najlepiej aby były to węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym. Produkty, które dostarczają nam takich węglowodanów, to m.in. produkty pełnoziarniste, makarony gotowane al dente, większość warzyw oraz niektóre owoce, np. jabłka, pomarańcze, grejpfruty, śliwki, morele. Dodatkowo dostępnych na rynków jest wiele „słodyczy” bogatych w węglowodany np. pełnoziarniste batoniki z owocami. Węglowodany przyjmowane przed wysiłkiem podnoszą wytrzymałość i opóźniają uczucie zmęczenia organizmu. Po treningu warto zaś zadbać o dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości białka.


Białko

Białko stanowi główny element budulcowy i energetyczny. Pozwala na prawidłowy rozwój mięśni oraz dostarcza nam energii utraconej w trakcie wysiłku. Wysiłek fizyczny hamuje syntezę białek w organizmie, jednak po jego zakończeniu następuje jej wzrost, przez co bardzo ważne jest, aby dostarczyć wtedy organizmowi potrzebnego białka. Najlepszym źródłem białka są: drobiowe mięso, chude wędliny, jajka a także mleko i sery. Ważne, aby dostarczane do organizmu białko pochodziło z różnych źródeł.


Witaminy i minerały

Duży wysiłek organizmu może powodować straty w ilości witamin i minerałów w nim znajdujących się. Prowadzić to może nie tylko do spadku koncentracji, ale także do zmniejszenia wydolności fizycznej. Może wówczas pojawiać się senność, brak energii oraz osłabienie. Podczas wzmożonego wysiłku fizycznego wzrasta zapotrzebowanie na witaminy z grupy B, C, E i A. Na utrzymanie odpowiedniej kondycji naszego organizmu wpływają też niektóre minerały. Są to m.in. magnez, potas, wapń, sód, cynk, miedź i żelazo. Aby dostarczyć sobie potrzebnych witamin i mikroelementów, należy jak najczęściej spożywać ryby morskie, owoce i warzywa. Dostępne są także na rynku specjalne mieszanki witaminowe dla osób uprawiających wzmożony wysiłek fizyczny.

Dieta dla aktywnych - co jeść, gdy trenujesz? Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1