Dieta GL, czyli czym jest indeks glikemiczny?
Aby wyjaśnić, czym jest dieta GL, musimy najpierw poznać bardzo ważne dla nas pojęcie – indeks glikemiczny. Indeks taki posiada prawie każdy produkt spożywczy, jaki spożywamy na co dzień. Mówiąc w skrócie, jest to wskaźnik, określający, jak bardzo spożycie danej rzeczy przyczyni się do wzrostu glukozy we krwi. Powiedzieliśmy "prawie", bowiem indeks glikemiczny odnosi się jedynie do węglowodanów; wykazano, że spożywanie białka czy tłuszczów nie wpływa na wzrost stężenia glukozy. Produkty z wysokim indeksem glikemicznym nie są dla nas wskazane z wielu powodów.
Zbyt wysoki poziom glukozy we krwi jest niekorzystny zarówno dla naszego zdrowia, jak i wyglądu. Osoby które chcą skutecznie się odchudzać powinny pamiętać, że takie produkty przyczyniają się do odkładania tłuszczu w organizmie, co z kolei bardzo źle wpływa na naszą sylwetkę. Takie produkty nie są również polecane dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo i zainteresowane są faktycznie pożywnym jedzeniem. Glukoza daje nam co prawda chwilowy zastrzyk energii, która jednak po chwili mija. Ostatecznie po spożyciu takich produktów czujemy się jeszcze bardziej osłabieni niż wcześniej. Częste ich spożywanie źle wpływa w takim razie na nasze normalne funkcjonowanie w życiu codziennym.
Dieta GL – podstawowe założenia i korzyści
Specjaliści, którzy przygotowali dietę GL, są zgodni co do tego, że wyłączenie ze swojego codziennego jadłospisu produktów o wysokim indeksie glikemicznym jest bardzo korzystne dla naszego organizmu – i takie właśnie są podstawowe założenia tej diety. Stosując się do jej zasad, unikamy tych produktów, których spożycie spowoduje w naszej krwi zbyt duży wzrost stężenia glukozy. Jakie jednak konkretne korzyści można dzięki temu uzyskać?
Przede wszystkim zadbamy w taki sposób o swoją sylwetkę. Unikanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym to świetny sposób na zgubienie zbędnych kilogramów. Zapobiegamy w ten sposób nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w naszym ciele i decydujemy się jedynie na faktycznie zdrowe dla nas jedzenie. Dodatkowo, możemy dzięki temu pozbyć się wielu szkodliwych dla nas nawyków żywieniowych. Dieta GL uczy nas sięgania jedynie po te zdrowsze słodkości i przekonuje nas, że obecność w jadłospisie zbyt dużej ilości cukrów prostych – a więc między innymi słodyczy – zwyczajnie nam nie służy.
Po jakie produkty warto sięgać?
Aby uzyskać dokładne informacje na temat indeksu glikemicznego poszczególnych produktów, wystarczy zajrzeć do internetu. O niskim indeksie glikemicznym możemy mówić, kiedy wartość ta wynosi mniej niż 40. Świetną propozycją są niektóre warzywa: cebula, por, ogórek, fasola szparagowa, seler, czosnek i pomidor. Kolejną grupą polecanych produktów są wybrane owoce: śliwki, czereśnie, gruszki, nektarynki, brzoskwinie i morele. Można sięgać też po produkty zbożowe, takie jak makarony czy ryż.
Czego należy unikać?
W grupie produktów, które eliminuje dieta GL, znajdują się przede wszystkim słodycze – czekolada, batoniki czy cukierki powinny iść w odstawkę. Nie służą nam także produkty takie jak miód, słodzony dżem, melony i cukier. Należy unikać ziemniaków w każdej formie oraz kukurydzy i produktów pochodnych – mąki kukurydzianej czy płatków kukurydzianych.