Dieta kopenhaska - jadłospis
Dieta kopenhaska oparta jest na monotonnym składzie, a jej menu zostaje powielone w drugim tygodniu. Oparta jest na kilku wysokobiałkowych składnikach oraz sałacie. Dieta nie pozwala rzuć gum, ssać dropsów, używać soli (jeśli już, to w bardzo niewielkich ilościach). Dokładnie określa też godziny spożywania posiłków, ustalając granicę, kiedy jeść już nie powinniśmy. Dieta zakłada spożywanie trzech posiłków: śniadań o 8:00–9:00 rano, lunchu o 12:00–14:00 i kolacji o 16:00–18:00. Po tym czasie nie wolno nam nic jeść. Pozostaje tylko picie wody w nieograniczonych ilościach.
Pierwszego i ósmego dnia zjadamy:
– śniadanie: kubek czarnej kawy – możemy posłodzić kawę płaską łyżeczką cukru;
– lunch: 2 jajka na twardo i szklankę brokułów lub szpinaku;
– kolacja: befsztyk wołowy 100 g i sałatę polaną łyżeczką oliwy.
Drugiego i dziewiątego dnia zjadamy:
– śniadanie: kubek czarnej kawy – możemy posłodzić kawę płaską łyżeczką cukru;
– lunch: befsztyk wołowy 100 g i sałatę polaną łyżeczką oliwy, dodatkowo możemy zjeść owoc – jabłko lub grejpfrut;
– kolacja: plaster szynki 100 g i kubek 200 g jogurtu naturalnego.
Trzeciego i dziesiątego dnia zjadamy:
– śniadanie: kubek czarnej kawy – możemy posłodzić kawę płaską łyżeczką cukru;
– lunch: szklanka szpinaku lub brokułów i świeży owoc: jabłko lub grejpfrut;
– kolacja: plaster szynki 100 g, dwa jajka na twardo, sałata z łyżeczką oliwy.
Czwartego i jedenastego dnia zjadamy:
– śniadanie: marchewka utarta na tarce;
– lunch: 100 g twarogu półtłustego, marchewka i 2 jajka na twardo;
– kolacja: sałatka ze świeżych owoców (jabłko, grejpfrut, pomarańcza), maksymalnie 150 g, 200 g jogurtu naturalnego;
Piątego i dwunastego dnia zjadamy:
– śniadanie: kubek czarnej kawy – możemy posłodzić kawę płaską łyżeczką cukru;
– lunch: porcja chudej gotowanej (lub gotowanej na parze) ryby (może być dorsz lub pstrąg);
– kolacja: befsztyk wołowy i szklanka gotowanych brokułów lub szpinaku.
Szóstego i trzynastego dnia zjadamy:
– śniadanie: kubek czarnej kawy – możemy posłodzić kawę płaską łyżeczką cukru;
– lunch: pół kurczaka pieczonego (na przykład z rożna), sałata polana łyżeczką oliwy;
– kolacja: 2 jajka na twardo i 200 g jogurtu naturalnego.
Siódmego dnia zjadamy:
– śniadanie: kubek czarnej herbaty – możemy posłodzić ją płaską łyżeczką cukru;
– lunch: porcja około 200 g mięsa smażonego (możemy zjeść gotowane);
– kolacja: nic.
Jakie efekty daje dieta kopenhaska?
Jeśli stosujemy się ściśle do diety, efekty widoczne są już po czterech pierwszych dniach. Znika opuchlizna wodna, a my zaczynamy tracić zbędne kilogramy. Dieta pozwala schudnąć do kilkunastu kilogramów w ciągu 13 dni i przede wszystkim obkurcza żołądek, sprawiając, że już nie mamy potrzeby jeść tak dużo, jak przed jej rozpoczęciem. Dieta uczy również, że nie wolno podjadać.
Opinie o diecie kopenhaskiej
Dieta kopenhaska ma tak samo dużo zwolenników, co przeciwników. Jest przeznaczona tylko dla osób zdrowych i młodych. Powinna być zastosowana po konsultacji z lekarzem. Jeśli nie spełniamy tych podstawowych założeń, dieta kopenhaska może nam zaszkodzić.
Opinie o jej szkodliwości nie są bezpodstawne. Dieta wymaga wyrzeczeń i ograniczenia ilości spożywanego pokarmu, więc nie nadaje się dla ludzi pracujących fizycznie czy uprawiających sport.
dla odchudzających się pomocny może okazać się preparat figurena slim który podkręca metabolizm oraz przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.