Jedzenie na cerę – dlaczego to takie ważne?
Kosmetyki to nie wszystko. Bardzo ważne jest wspomaganie naszego wyglądu od wewnątrz. Życie w ciągłym stresie, mało snu, codzienny makijaż, klimatyzowane pomieszczenia, opalanie się – to wszystko szkodliwie działa na naszą cerę. Okazuje się, że powiedzenie "jesteś tym, co jesz" to szczera prawda. Spożywając odpowiednie produkty, można pozbyć się trądziku i innych problemów skórnych czy złagodzić oznaki starzenia się (zmarszczki, utrata jędrności skóry). Prawidłowe odżywanie to przede wszystkim wprowadzenie ze swoją dietą produktów bogatych w witaminy A, B, C, D i E, cynk, żelazo, miedź i aminokwasy.
Dieta na zdrową cerę – gdzie znaleźć witaminy?
Witamina A odpowiada za właściwe dotlenienie skóry i spowalnia jej starzenie, wzmacniając włókna kolagenu. Dobrze przyswajalna postać tej witaminy to retinol – można ją znaleźć w maśle, jajkach i wątróbce. Inna postać witaminy A to beta-karoten. Znajdziemy go w czerwonych i pomarańczowych owocach oraz warzywach (np. papryce, marchwi, pomarańczach, morelach), a także w zielonych warzywach (brokułach, sałacie, szpinaku).
Witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu. Produkty bogate w witaminę C to truskawki, czarne porzeczki, kiwi, cytrusy, szpinak, brukselki, papryki.
Witaminy z grupy B łagodzą podrażnienia, nawilżają skórę oraz zapobiegają jej przetłuszczaniu. Bogate w witaminy B są m.in. wątróbka, orzechy, banany, ziemniaki, jajka, chude mięso, pełnoziarniste pieczywo i strączkowe rośliny (fasola, groch, bób).

Witamina D zmniejsza stany zapalne skóry, łagodzi objawy takich chorób jak łuszczyca. Najlepszym jej źródłem są morskie ryby (węgorz, śledź, łosoś). Mniejsze ilości witaminy D znajdują się np. w serach dojrzewających, jajkach i mleku.
Witamina E niszczy wolne rodniki, opóźnia pojawianie się zmarszczek. Znajduje się w miękkich margarynach, maśle, pestkach dyni i słonecznika, olejach roślinnych wytłaczanych na zimno.
Zdrowe jedzenie na cerę – gdzie szukać minerałów i składników odżywczych?
Żelazo istotne jest zwłaszcza dla kobiet, które obficie miesiączkują, jego niedobór przyczynia się do powstania anemii. Należy go szukać w wątróbce, zielonych i czerwonych warzywach i dbać, by dieta była odżywcza.
Selen ma właściwości przeciwnowotworowe, wspomaga produkcję przeciwutleniaczy, chroniących przed uszkodzeniami błony komórkowej. Znajduje się w morskich rybach, drożdżach, kukurydzy i produktach zbożowych.
Cynk odpowiada za wygląd skóry, włosów i paznokci. Można go znaleźć w mięsie, wątróbce, jajkach, rybach, cebuli, czosnku, pszennych otrębach oraz nasionach dyni i słonecznika. Właśnie dlatego polecane jest jedzenie czosnku na cerę – dzięki temu zachowasz piękny wygląd.
Miedź likwidującą wolne rodniki znajdziemy w wątróbce, kakao, otrębach pszennych. Dieta bogata w ten pierwiastek będzie wartościowa.
Likopen chroni organizm przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. To barwnik, który znajduje się w czerwonych warzywach i owocach (pomidorach, arbuzach czy grejpfrutach).
Nienasycone kwasy tłuszczowe nawilżają skórę, dobrze wpływają na kondycję włosów. Należy ich szukać w orzechach, pestkach dyni, słonecznika, olejach i morskich rybach.
Jaka dieta źle wpływa na cerę?
Jedzenie, które źle wpływa na cerę to przede wszystkim słodycze. Pięknemu wyglądowi na pewno nie służy kawa, kakao i produkty zawierające dużą ilość konserwantów oraz cukru. Należy ograniczyć ostre przyprawy (chili, pieprz). Z kolei tłuszcze zwierzęce mogą powodować wypryski na twarzy lub przesuszenie skóry. Dieta z ich ograniczeniem będzie korzystna.
Dobra dieta jest podstawą zdrowego wyglądu. Jedzenie ma bardzo duży wpływ na naszą cerę, dlatego warto przemyśleć zmianę naszych nawyków żywieniowych.