Zaparcia są nieprzyjemną dolegliwością i mogą być bardzo uciążliwe. Aby pozbyć się tego problemu i wspomóc pracę jelit, należy zmienić dotychczasową dietę. To właśnie nieprawidłowy sposób odżywiania się, brak fizycznej aktywności i siedzący tryb życia przyczyniają się do problemu częstych zaparć. Można jednak skutecznie z nim sobie poradzić. Jak wygląda dieta na zaparcia? 


Zaparcia – przyczyny

Zaparcia wiążą się z nieprawidłową pracą jelit. Zaparcia powstają, gdy ściany jelita wchłaniają zbyt dużą ilość wody lub skurcze mięśni nie są wystarczająco silne i szybkie, aby przesuwać stolec w dół.


Przyczyn zaparć jest wiele, jednak najczęściej tę dolegliwość powoduje:
– brak aktywności fizycznej;
– niedobór błonnika w diecie;
– zespół jelita drażliwego;
– odwodnienie organizmu;
– nadużywanie środków przeczyszczających;
– przyjmowanie niektórych leków (np. moczopędnych, zobojętniających kwasy żołądkowe).


Dieta przy zaparciach musi być skomponowana w taki sposób, aby wspierać pracę jelit.


Dieta przy zaparciach – odpowiednie nawadnianie

Bez właściwego nawodnienia organizmu dieta na zaparcia nie będzie skuteczna – suche pokarmy nie będą mogły wystarczająco szybko przesuwać się w dół. Dlatego zaleca się picie nawet 2 litrów płynów dziennie. Najlepiej sięgać po wodę mineralną, owocowe soki lub ziołowe herbaty. Należy unikać zbyt dużych ilości kawy, alkoholu oraz gazowanych napojów, które odwadniają organizm.


Produkty zbożowe również pomogą przy zaparciach

Produkty zbożowe odgrywają ważną rolę w diecie eliminującej zaparcia. Zamiast białego pieczywa, wybieraj ciemne – ważna jest różnorodność spożywanego pieczywa. Jedz pieczywo pełnoziarniste, razowe, z dodatkiem ziaren np. słonecznika, pumpernikiel lub niewielką ilość pieczywa chrupkiego. Jeśli zaparcia pojawiają się bardzo często, do spożywanych potraw możesz dodawać łyżkę otrąb (2–3 razy dziennie). Zmień też dodatki do potraw – zamiast ziemniaków ugotuj kaszę gryczaną lub razowy makaron.


zaparcia nie będą ci grozić z dietą bogatoresztkową


Dieta bogata w owoce i warzywa

Dieta na zaparcia powinna uwzględniać owoce i warzywa takie jak:
Jabłka – zawierają dużo błonnika, a to on sprawia, że jelita pracują prawidłowo.
Śliwki – także mają w sobie znaczne ilości błonnika.
Truskawki – mają mniej błonnika, ale posiadają inny składnik, bromelinę; to enzym, który ułatwia trawienie i wydalanie toksyn z organizmu.
Suszone śliwki, morele, rodzynki.
Buraki – polecane ze względu na zawartość błonnika, pomocne nie tylko w walce z zaparciami, ale również chorobami nerek.
Kiszona kapusta – zawiera nie tylko błonnik, ale i żywe kultury bakterii, które dostarczają organizmowi niezbędnych witamin z gruby B.


Zaparcia spastyczne – czym są i jak im przeciwdziałać?

W spastycznych zaparciach jelito zaciska się wokół stwardniałych odcinków stolca, dlatego nazywa się je zaparciami skurczowymi. Dieta przy tego rodzaju zaparciach nieco różni się od tej stosowanej przy zaparciach atonicznych. Dieta na zaparcia spastyczne musi być lekkostrawna. Przy tej diecie obowiązuje zakaz picia alkoholu i spożywania potraw ciężkostrawnych, smażonych. Nie można też używać ostrych przypraw.


Dieta na zaparcia u dzieci

Sposobem na uniknięcie zaparć u dzieci jest dieta wysokobłonnikowa, inaczej nazywana dietą bogatoresztkową.


Produkty, które należy włączyć do diety dziecka to:
- soki owocowe (przecierowe);
- woda mineralna;
- kasza jaglana, gryczana;
- pełnoziarniste pieczywo;
- miód;
- mleko, maślanka, kefir;
- jabłka, śliwki, rodzynki, winogrona.


Dieta bogatoresztkowa zabrania spożywania:
- słodyczy, ciast;
- kleiku ryżowego;
- kakao, czekolady;
- białego pieczywa;
- słodkich napojów, czarnej herbaty;
- porzeczek i czarnych jagód.


Dieta wysokobłonnikowa może zaburzać wchłanianie żelaza i wapnia, dlatego trzeba zadbać o dostarczenie właściwej ilości tych mikroelementów. Trzeba też pilnować, aby dziecko piło odpowiednio dużo płynów – aby błonnik mógł właściwie zadziałać na układ pokarmowy, potrzebuje dużo wody.

Zaparcia można wyeliminować ze swojego życia, stosując właściwą dietę. Dieta na zaparcia jest smaczna, zdrowa i pomoże zapomnieć o nieprzyjemnych dolegliwościach.

Dieta na zaparcia – pozbądź się problemu Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1
Komentarze(7)
    • ~eneka
      25 lipiec 2016

      gdy byłam w ciazy meczyły mnie straszne zaparcia pomogły mi czopki eva/qu

      • ~Jula
        30 grudzień 2016

        To sa czopki typu glicerynowych?

      • ~eneka
        28 styczeń 2017

        Jula, nie są to czopki glicerynowe co ma swoje plus - nie musisz ich np przechowywac w lodówce tak jak to jest w przypadku czopkow glicerynowych.

        • ~Malwina
          29 styczeń 2017

          A czym się jeszcze roznia od glicerynowych, skuteczne sa?

          • ~kacynka
            6 luty 2017

            eneka, a te czopki to przepisał Tobie lekarz? bo wiesz, że w ciąży na własną rękę nie można nic przyjmować. mi rodzinny na zaparcia dał dicopeg 10g, który nie jest wchłaniany do organizmu, tylko rozrzedza treść i pozwala się wypróżnić

            • ~pabcia
              3 kwiecień 2017

              kacynka ja też tego próbowałam i polecam bo na mnie działa fantastycznie

            • ~monia35
              4 kwiecień 2017

              Zdecydowanie polecam dziewczyny dicopeg 10g. bez czopkow, komfortowo i ulga przychodzi bardzo szybko