Owoce i warzywa to ważny składnik codziennej diety. Należy je spożywać przez cały rok, najlepiej w surowej postaci. Wiadomo jednak, że w okresie zimowym dostęp do świeżych warzyw może być trudny, dlatego też warto pomyśleć o alternatywnych rozwiązaniach, czyli warzywach i owocach przetwarzanych. Kiszone ogórki, kiszona kapusta, kompoty, przeciery, soki – możliwości w zakresie przetwarzania warzyw i owoców jest bardzo wiele. Co prawda, nie dostarczą one tylu składników mineralnych i witamin co świeże produkty, jednakże w okresie jesienno-zimowym często okazują się optymalnym rozwiązaniem. Jak jeść zimowe warzywa?


Świeże warzywa są najlepsze

Najzdrowsze i najbardziej wartościowe pod względem odżywczym są oczywiście świeże zimowe warzywa i owoce. W okresie zimowym nie znajdziemy takowych w ogródku, warto jednak pamiętać, że istnieją produkty, które po jesiennym zbiorze można przechowywać w odpowiednich warunkach nawet do wczesnej wiosny.


Wśród zimujących warzyw znaleźć można m.in. buraczki ćwikłowe, seler, marchew, pietruszkę, pasternak, ziemniaki, białą i czerwoną kapustę, jarmuż, brukselkę, szpinak czy dynię. Wiele z wymienionych warzyw zawiera znaczne ilości witaminy C, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, potasu i magnezu, dzięki czemu ich spożywanie skutecznie zapobiega anemii, którą najłatwiej można nabyć właśnie w okresie zimowym.


Należy jednak pamiętać, że warzywa zimowe wymagają odpowiednich warunków, nie można przechowywać ich w miejscach zbyt zimnych i wilgotnych, niewskazane są także wysokie temperatury.
Zimowe warzywa rzadko są spożywane w postaci naturalnej, najczęściej stanowią składnik sałatek, zup, tart i innych potraw.


zimowe warzywa nadają się do wielu dań


Dynia i por dla zdrowia – najlepsze zimowe warzywa

Warzywem mało cenionym, choć bardzo wartościowym pod względem odżywczym, jest dynia. Z tego smacznego i bogatego w witaminy warzywa można przygotować wiele potraw, warto dodać, że dynia posiada także właściwości kosmetyczne. Warzywo to w szczególny sposób jest polecane osobom, które chcą wzmocnić wzrok oraz uniknąć chorób układu krążenia. Dynia, ze względu na posiadane właściwości odżywcze, skutecznie wzmacnia układ immunologiczny, chroniąc organizm przed wieloma dolegliwościami zdrowotnymi. Można ją wykorzystać jako składnik zupy, smacznego, warzywnego leczo lub ciast.


Bardzo zdrowe i polecane przez dietetyków i lekarzy są także pestki z dyni, w których znajdują się znaczne ilości cynku i lecytyny.


Godny polecenia jest także por, który skutecznie chroni przed powstawaniem żylaków. Można spożywać go w postaci surowej, jako dodatek do surówek i sałatek, a także w postaci przetworzonej, głównie jako składnik zup i zapiekanek. Warto dodać, że por, podobnie jak cebula, stanowi naturalny substytut antybiotyków.


Zimowe warzywa w postaci mrożonej i kiszonej

Warzywa zimowe występują często w postaci przetworzonej, głównie jako mrożonki lub warzywa kiszone. Mrożonki zachowują większość wartości surowych warzyw, a co najważniejsze, w procesie mrożenia niektóre mikroelementy (m.in. żelazo) zyskują większą bioprzyswajalność. Warzywa powinny być mrożone w temperaturze -18 stopni Celsjusza, bezpośrednio po zerwaniu.
Godne polecenia są także warzywa kiszone (głównie kapusta i ogórki), które zawierają znaczne ilości witaminy C oraz witamin z grupy B, a tym samym korzystanie wpływają na układ trawienny i perystaltykę jelit.


Okres jesienno-zimowy to czas, w którym należy dostarczać organizmowi odpowiednie ilości witamin i antyoksydantów, czyli składników, które znajdują się głównie w warzywach i owocach.

Dlaczego warto jeść zimowe warzywa? Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1