Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że powinnyśmy wypijać minimum dwa litry wody dziennie, aby nawadniać i oczyszczać organizm, a także zapobiegać niepotrzebnemu podjadaniu. Ale sama woda nie dla każdego brzmi atrakcyjnie. Dlatego poniżej znajdziesz propozycje na zdrowe napoje stworzone na bazie wody, ale z dodatkami, które nie tylko urozmaicą ich smak, ale ostatecznie wyjdą na zdrowie.


Woda z cytryną

Tego typu „miksturę” możemy spożywać każdego ranka zaraz po przebudzeniu. Odpowiednio nawadnia organizm, dodaje energii, a poza tym dostarcza sporo witaminy C, którą zawiera cytryna. Cytryny nie powinnyśmy dodawać do gorącej wody, ale w połączeniu z letnią czy chłodną wodą nie tylko smakuje idealnie, ale i nie traci żadnych ze swoich cennych właściwości. Cytryna jest również źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza.


Soki ze świeżo wyciskanych warzyw i owoców

O wiele zdrowsze od tych, które możecie kupić w sklepowych kartonach, bowiem bez dodatkowych substancji słodzących i konserwantów. Owoce same w sobie posiadają cukier, więc sok z owoców domowej roboty nawet nie wymaga słodzenia. Jednak kiedy robicie sok czy smoothie owocowo-warzywne, zawsze możecie użyć miodu do posłodzenia. Na pewno wyjdzie zdrowiej niż sok z syropem glukozowo-fruktozowym, który jest dodawany do prawie wszystkich sklepowych napojów. Cały problem polega na tym, że aby przyrządzić taki sok samemu, trzeba posiadać wyciskarkę do owoców, sokowirówkę bądź chociaż blender (wtedy można zrobić smoothie). Jednak warto zainwestować w ten sprzęt, gdyż to w końcu inwestycja w zdrowie. A zawsze można zaprosić znajomych – zamiast na kawę czy piwo – na zdrowe napoje ze świeżo wyciskanych owoców lub warzyw. Brzmi apetycznie, prawda?


zdrowe napoje


Mleko z miodem i czosnkiem

Pewnie znacie to dobrze z dzieciństwa, gdyż tego typu zdrowe napoje stanowiły lekarstwo rozgrzewające na przeziębienia. Mleko, źródło wapnia, podawane na ciepło z miodem, pełnym właściwości leczniczych i czosnkiem, zwanym naturalnym antybiotykiem – powodowało, że choroba przechodziła jak odjął bez czekania w kolejce u lekarza. Pomimo że taka mikstura rozgrzewa i wzmacnia odporność, jak najbardziej można po nią sięgać nie tylko podczas choroby, ale i w długie zimowe wieczory w ramach profilaktyki przed grypami, przeziębieniami i innymi czyhającymi na nas chorobami.


Herbata z imbirem

Imbir wspaniale leczy gardło, ale i wzmacnia odporność, stąd herbata z imbirem polecana jest głównie przy chorobach gardła. To również rozgrzewający napój, kojarzony głównie z zimą, jednak wskazany do spożywania przez cały rok. Z jednym zastrzeżeniem – herbata nie może być zbyt mocna. Właściwie wcale nie musi to być herbata czarna. Dobrze sprawdzi się również herbata czerwona, zielona, biała, owocowa bądź ziołowa. Oprócz imbiru można zaś dodać do niej miód i cytrynę.


Woda z miętą

To napój bardziej popularny latem, ale czemu by i nie przyrządzić go sobie w zimie, w domowym zaciszu? Problem polega w tym, że nie zawsze zimą posiadamy listki świeżej mięty, chociaż wiele osób hoduje ją w doniczkach właśnie w tym celu. Mięta wspomaga trawienie i orzeźwia. Wskazana zarówno na wszelkie dolegliwości żołądkowe, jak i przy odchudzaniu. Woda z miętą wyśmienicie smakuje sama, ale zawsze można dodać jeszcze limonkę czy cytrynę.

Dobroczynne napoje, które wykonasz sama Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1
Komentarze(1)
    • ~olga
      1 luty 2017

      herbata z imbirem jest mega! jak w pracy cięzko Wam trzymac imbir to polecam np., yerba mate z imbirem, bardzo dobrą produkuje Malwa tea, smak jest dobry i cena nie przestrasza, takie herbatki wpływają na odpowiednie samopoczucie ale też zdrowie