Dżem – co to właściwie jest?
Dżem wiedzie prym, jeśli chodzi o częstotliwość kupowania go przez Polaków. Ulubionym smakiem dżemów jest truskawka, chociaż ludzie zachęcani kolorowymi etykietami coraz częściej sięgają po bardziej egzotyczne smaki, takie jak np. malina z lipą. Polacy najchętniej kupują dżemy z napisem: „niskosłodzone”. Gotowe dżemy kuszą cenami, kolorami oraz smakiem, ale niestety mają wiele ulepszaczy. Jednakże ludzie stają się coraz bardziej świadomi tego, co jedzą. Kupne dżemy mają wysoką zawartość cukru oraz zawierają sporo konserwantów i wszelkiego rodzaju aromatów. Pod tym względem lepiej się pomęczyć i zrobić swój domowy dżem bez niezbędnych szkodliwych składników, który po pasteryzacji będzie miał o wiele mniej cukru.
Konfitura – luksusowa słodycz
Ten rodzaj przetworów jest otrzymywany poprzez bardzo długie gotowanie bądź też smażenie owoców w całości albo połówek w syropie o bardzo dużej zawartości cukru. Owoce nie mogą być uszkodzone ani zepsute, gdyż skutkowałby to także zepsuciem konfitury. Syrop uzyskuje się poprzez rozpuszczenie w wodzie dużej ilości cukru, a następnie odparowanie jej, dzięki czemu gęstnieje.
Prócz obecności cukru, konfitura nie zawiera żadnych środków konserwujących, aromatów ani wszechobecnej „chemii”. Cukier w zupełności wystarcza. Gotową już konfiturą możemy posmarować wafelki, lubiane szczególnie przez dzieci naleśniki, dosładzać twarożek, a ponadto nadaje się ona jako towarzysz do dań wytrawnych np. mięsa z kaczki.
Co wiemy o marmoladzie? Nie to co dżem...
Marmoladę przygotowuje się praktycznie ze wszystkich owoców. W odróżnieniu od konfitury, owoce mogą być nieco uszkodzone, ale wymagane są świeże i zdrowe, gdyż marmoladę uzyskuje się z przecieru owocowego. Zaletą jest również to, że można wykonać również marmoladę z jabłek i z dyni czy też z cebuli. Doskonale zdaje egzamin w drożdżowych rogalikach, nadaje się do wypieków,
do smarowania chleba, jako dodatek do kawy oraz świetnie współgra z mięsem. W przypadku marmolady nasz wybór nie ogranicza się tylko do smaku, ale też do konsystencji. Rozróżnia się marmolady twarde i miękkie. Każdy znajdzie coś dla siebie wśród rozmaitości na sklepowych półkach.
Dalszy wybór należy do was. Gdy już znacie różnice rządzące światem przetworów owocowych, podjęcie decyzji powinno być znacznie prostsze niż dotychczas.