Pieczywo pełnoziarniste – czyli jakie?
Co to znaczy, że pieczywo jest pełnoziarniste? Stosujemy nagminnie to określenie, a wiele osób nadal nie wie, co ono oznacza. Pieczywo pełnoziarniste to takie, które zostało wykonane z mąki, powstałej z całych ziaren zboża – to znaczy zarówno z jądra, kiełka, jak i łuski.
Tego typu pieczywo ma mnóstwo zalet – dlatego też uważane jest za dużo bardziej zdrowe od zwykłych wypieków. Przede wszystkim nie musi być już wzbogacane dodatkiem pełnych ziaren, ponieważ znajdują się one w samej mące, z której je wyrobiono i wypieczono. Pieczywo pełnoziarniste najczęściej produkowane jest z żyta – najłatwiej jest bowiem w ten sposób je wyprodukować. Teoretycznie nie ma żadnych przeszkód, aby było wykonane z pszenicy czy jęczmienia, ale w praktyce – z powodu trudności produkcyjnej – nie jest to stosowane.
Właściwości pieczywa pełnoziarnistego
Pieczywo pełnoziarniste jest dużo zdrowsze od zwykłego, ponieważ zawiera mało tłuszczu, a wiele błonnika. Żyto jest uznawane za najzdrowsze zboże! Mała ilość tłuszczu sprawia, iż mogą je jeść nawet osoby odchudzające się i kontrolujące swoją wagę, jak również ci, którzy mają zbyt wysoki cholesterol i muszą bardzo uważać na to, co jedzą. Spora zawartość błonnika sprawia zaś, że po skonsumowaniu pełnoziarnistego pieczywa czujemy się syci przez długi czas i nieprędko mamy ochotę zjeść kolejną porcję, czy nawet małą przekąskę. Błonnik pęcznieje bowiem w żołądku, wypełnia go i dzięki temu nie czujemy się głodni.
Pełnoziarniste pieczywo wpływa również pozytywnie na cały układ pokarmowy, regulując jego działanie – a poprawnie działający układ trawienny to szybsze spalanie pokarmów i zmniejszenie masy ciała. Kończą się również kłopoty ze wzdęciami czy niestrawnością. Dieta bogata w produkty pełnoziarniste poprawia również nasze samopoczucie – z racji dostarczania wielu witamin i mikroelementów do organizmu. Czujemy się lekko i mamy lepszy humor. Ponadto redukujemy ryzyko zachorowania na choroby serca, cukrzycę oraz kontrolujemy wagę. Właśnie ta ostatnia zaleta sprawia, iż tak chętnie sięga po nie obecnie wiele kobiet i mężczyzn.
Ile kalorii ma pieczywo pełnoziarniste?
Oczyszczona mąka powstaje z samego środka ziarna, tymczasem – jak udowodniły liczne badania – to właśnie warstwa zewnętrzna ziarna jest najzdrowsza. Nie tylko zawiera najwięcej błonnika, ale również najwięcej witamin i minerałów. Dlatego też osoby, które jedzą produkty pełnoziarniste, po prostu są zdrowsze!
Jak wspomniano, redukcja wagi i możliwość jej kontroli to jedne z najbardziej znanych i najczęściej docenianych zalet tego rodzaju pieczywa. Zawiera błonnik pokarmowy, małą ilość tłuszczu, a przy tym dodaje energii. Czyni to mimo niewielkiej ilości kalorii, które dostarczamy do organizmu wraz z pełnoziarnistym pieczywem. W jednej kromce żytniego, pełnoziarnistego chleba znajduje się jedynie około 60 kalorii. To niewiele, biorąc pod uwagę, iż zaspokoi ona nasz głód na długi czas. Warto zjadać kanapki z pełnoziarnistego pieczywa rano i wieczorem, a także zabierać je ze sobą jako przekąskę na drugie śniadanie – w ten sposób minimalizujemy ryzyko sięgnięcia po inne przysmaki w ciągu dnia.