Pieczywo pełnoziarniste jest obecnie bardzo polecane wszystkim, którzy pragną dbać o własne zdrowie oraz troszczą się o swoją formę (trenują lub się odchudzają). Na temat pieczywa pełnoziarnistego narosło jednak wiele mitów, które warto potwierdzić lub obalić. Przede wszystkim odpowiedzmy sobie na pytanie, czy rzeczywiście jest ono takie zdrowe, a jeśli tak, to dlaczego? Co tak naprawdę kryje się pod tym określeniem?


Pieczywo pełnoziarniste – czyli jakie?

Co to znaczy, że pieczywo jest pełnoziarniste? Stosujemy nagminnie to określenie, a wiele osób nadal nie wie, co ono oznacza. Pieczywo pełnoziarniste to takie, które zostało wykonane z mąki, powstałej z całych ziaren zboża – to znaczy zarówno z jądra, kiełka, jak i łuski.


Tego typu pieczywo ma mnóstwo zalet – dlatego też uważane jest za dużo bardziej zdrowe od zwykłych wypieków. Przede wszystkim nie musi być już wzbogacane dodatkiem pełnych ziaren, ponieważ znajdują się one w samej mące, z której je wyrobiono i wypieczono. Pieczywo pełnoziarniste najczęściej produkowane jest z żyta – najłatwiej jest bowiem w ten sposób je wyprodukować. Teoretycznie nie ma żadnych przeszkód, aby było wykonane z pszenicy czy jęczmienia, ale w praktyce – z powodu trudności produkcyjnej – nie jest to stosowane.


Właściwości pieczywa pełnoziarnistego

Pieczywo pełnoziarniste jest dużo zdrowsze od zwykłego, ponieważ zawiera mało tłuszczu, a wiele błonnika. Żyto jest uznawane za najzdrowsze zboże! Mała ilość tłuszczu sprawia, iż mogą je jeść nawet osoby odchudzające się i kontrolujące swoją wagę, jak również ci, którzy mają zbyt wysoki cholesterol i muszą bardzo uważać na to, co jedzą. Spora zawartość błonnika sprawia zaś, że po skonsumowaniu pełnoziarnistego pieczywa czujemy się syci przez długi czas i nieprędko mamy ochotę zjeść kolejną porcję, czy nawet małą przekąskę. Błonnik pęcznieje bowiem w żołądku, wypełnia go i dzięki temu nie czujemy się głodni.


pieczywo pełnoziarniste


Pełnoziarniste pieczywo wpływa również pozytywnie na cały układ pokarmowy, regulując jego działanie – a poprawnie działający układ trawienny to szybsze spalanie pokarmów i zmniejszenie masy ciała. Kończą się również kłopoty ze wzdęciami czy niestrawnością. Dieta bogata w produkty pełnoziarniste poprawia również nasze samopoczucie – z racji dostarczania wielu witamin i mikroelementów do organizmu. Czujemy się lekko i mamy lepszy humor. Ponadto redukujemy ryzyko zachorowania na choroby serca, cukrzycę oraz kontrolujemy wagę. Właśnie ta ostatnia zaleta sprawia, iż tak chętnie sięga po nie obecnie wiele kobiet i mężczyzn.


Ile kalorii ma pieczywo pełnoziarniste?

Oczyszczona mąka powstaje z samego środka ziarna, tymczasem – jak udowodniły liczne badania – to właśnie warstwa zewnętrzna ziarna jest najzdrowsza. Nie tylko zawiera najwięcej błonnika, ale również najwięcej witamin i minerałów. Dlatego też osoby, które jedzą produkty pełnoziarniste, po prostu są zdrowsze!


Jak wspomniano, redukcja wagi i możliwość jej kontroli to jedne z najbardziej znanych i najczęściej docenianych zalet tego rodzaju pieczywa. Zawiera błonnik pokarmowy, małą ilość tłuszczu, a przy tym dodaje energii. Czyni to mimo niewielkiej ilości kalorii, które dostarczamy do organizmu wraz z pełnoziarnistym pieczywem. W jednej kromce żytniego, pełnoziarnistego chleba znajduje się jedynie około 60 kalorii. To niewiele, biorąc pod uwagę, iż zaspokoi ona nasz głód na długi czas. Warto zjadać kanapki z pełnoziarnistego pieczywa rano i wieczorem, a także zabierać je ze sobą jako przekąskę na drugie śniadanie – w ten sposób minimalizujemy ryzyko sięgnięcia po inne przysmaki w ciągu dnia.

Pieczywo pełnoziarniste – co warto wiedzieć? Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1