Żegnaj majonezie
O tym panu nie ma już mowy. Ale jak to - sałatka bez majonezu? - spytacie z niedowierzaniem. Pewnie wiele z was nawet nie wie, że sałatka bez majonezu również może być dobra. Ale bez majonezu wcale nie oznacza bez sosu. Sos można przyrządzić w bardzo łatwy sposób ze składników takich jak: lekki, naturalny jogurt grecki, musztarda, oliwa z oliwek, olej lniany oraz wszelkie dodatki: czosnek, zioła prowansalskie, oregano, koperek, pietruszka. Na końcu dostaniecie kilka przepisów.
Sałatki to bogactwo zdrowych składników
To właśnie jest główna zaleta sałatek. Zwykle zjadamy za mało warzyw, bo ile ich można upychać na kanapki. W sałatce jednak doskonale poradzimy sobie z umieszczeniem wszystkich potrzebnych warzyw i to jeszcze w ten sposób, żeby naprawdę smakowały. Brokuł, kalafior, wszelkie rodzaje sałaty, cebula, pomidory, ogórki, papryka, w końcu warzywa konserwowe jak fasolka czerwona czy kukurydza, to wszystko może wypełniać twoje sałatki, którymi będziesz najadać się skuteczniej niż kanapkami. A czy nie przyjemniej wziąć do pracy taką sałatkę, aniżeli po raz setny bułkę z serem i szynką?
Łatwość przygotowania
Wystarczy pokroić składniki i wymieszać ze sobą. Ewentualnie czasem potrzebujesz podgrillować kurczaka, ale żadnego stania przy garach ani czytania: "co teraz...", "co z czym zmieszać...", "kiedy rozdzielić żółtko od białka". Żadnego poszukiwania mikserów, foremek do pieczenia, stolnicy. A co najważniejsze - sałatkę trudno przypalić.
Zamień bułki na sałatki
Pomimo że ubogie kanapki wychodzą taniej, to czyż nie lepiej inwestować w zdrowie? A jak na inwestycję w zdrowie, sałatka jest bardzo tanią formą dbania o siebie. Bo ile mogą kosztować warzywa? Mięso czy ryby nie wędrują do sałatki kilogramami, a każdy droższy składnik możesz zamienić na tańszy, nie ryzykując, że całościowo zepsuje to skład sałatki.
Przepisy na sałatki
Już wiesz, że to jest to. Tak - od dzisiaj otwierasz bar sałatkowy we własnym mieszkaniu. Nie wiesz, gdzie szukać inspiracji? Internet jest pełen przepisów. Wybieraj propozycje bez majonezu, ewentualnie zastępuj go jogurtem. Zdrowe inspiracje znajdziesz między innymi na stronie: www.jestemfit.pl/
Tymczasem tutaj dwie inspiracje dla ciebie na dobry początek sałatkowej przygody!
I. Sałatka z tuńczykiem, kaszą gryczaną, roszponką, papryką, kukurydzą i ogórkiem
SKŁADNIKI (na 1 porcję – możesz proporcjonalnie zwiększać):
Kasza gryczana – 0,50 woreczka (50 g)
Kukurydza konserwowa – 4,25 łyżki (85 g)
Oliwa z oliwek – 0,75 łyżki (6 g)
Papryka czerwona – 0,50 małej sztuki (70 g)
Ogórek – 0,75 sztuki (125 g)
Musztarda – 0,75 łyżeczki (8 g)
Roszponka – 2,50 garści (60 g)
Ocet – 0,75 łyżeczki (4 g)
Zioła prowansalskie – 1,75 łyżeczki (7 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SAŁATKI:
1. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Ogórka umyj, obierz i pokrój w plastry. Dodaj kukurydzę, tuńczyka i paprykę.
3. Roszponkę dokładnie umyj, paprykę pokrój w kostkę.
4. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, ocet, musztardę oraz sól i pieprz.
5. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
II. Sałatka z roszponką, rzodkiewką, ricottą, granatem i grzankami
SKŁADNIKI (na 1 porcję – możesz proporcjonalnie zwiększać):
Ricotta - 3,75 łyżki (75 g)
Chleb Graham – 1,50 kromki (45 g)
Oliwa z oliwek – 1,25 łyżki (10 g)
Granat – 1,50 połowy sztuki (75 g)
Roszponka – 4,75 garści (125 g)
Rzodkiewka – 1,50 garści (90 g)
Cytryna – 1,25 plastra (12 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SAŁATKI:
1. Pieczywo pokrój w kostkę, a następnie grilluj na patelni aż do zrumienienia.
2. Roszponkę dokładnie umyj, wyłóż na talerz.
3. Rzodkiewki umyj, pokrój w plasterki i przełóż na talerz razem z ricottą oraz nasionami granatu.
4. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
5. Sałatkę skrop przygotowanym dressingiem, podawaj z grzankami.
SMACZNEGO!