Ciasto – cienkie i zdrowe
Uwielbiasz grube boczki na pizzy? Pamiętaj, że prawdopodobnie po zjedzeniu chętnie odłożą się w twoich boczkach! Jeśli przygotowujesz prawdziwą, domową pizzę, zadbaj o to, aby ciasto było możliwie jak najcieńsze. Najsmaczniejsza, dietetyczna pizza rodem z Włoch wykonywana jest jedynie z mąki, drożdży oraz gorącej wody – nie potrzeba ani dodatku jajek, ani mleka, które będą zwiększać jej kaloryczność.
Jeśli dodatkowo chcesz usunąć część tłuszczu z pizzy, zastosuj mąkę razową. Jest ona bogata w błonnik, który świetnie zwiąże pewien procent tłuszczu, dodatkowo poprawiając również samo trawienie składników. Warto dodać do ciasta również np. bazylię – to sprawi, że na naszym stole pojawi się zdrowa, dietetyczna pizza.
Pizza idealna? Mądrze dobrane składniki
Przede wszystkim unikaj tych wędlin i dodatków mięsnych, które mają w sobie sporo tłuszczu – choć boczek z pewnością wygląda na pizzy kusząco, to jednak lepiej z niego zrezygnować na rzecz np. pokrojonej i marynowanej w ziołach piersi z kurczaka. Marynowanie sprawi, że mięso nabierze dodatkowego aromatu, a do tego nie będzie suche po pieczeniu na pizzy.
Jeśli interesuje cię dietetyczna pizza, którą mogłabyś wprowadzić jako obiad do swojego menu, postaw przede wszystkim na warzywa i owoce – choć te drugie lubi o wiele mniej osób. Dobrym wyborem będzie papryka w kilku kolorach, jak również plasterki pomidora i wszelkie warzywa, które tylko przyjdą ci na myśl. Warto całość posypać również rukolą czy kiełkami – już po upieczeniu.
Zdrowe dodatki
Pizza jest dietetyczna wówczas, gdy wszystkie jej składniki oraz dodatki pozostają zbilansowane. Z tego powodu zamiast kupować gotowe sosy, warto zrobić je samodzielnie. Wystarczy do tego przecier pomidorowy bez konserwantów, bazylia, oregano, nieco soli i pieprzu do smaku oraz oliwa z oliwek. Jeśli chcesz, możesz dodać również lekko przetarty imbir czy zgnieciony ząbek czosnku. Ten drugi wykorzystać możesz również w prostym sosie czosnkowym – wystarczy dodać go do niskotłuszczowego jogurtu naturalnego.
Istotna jest również sprawa sera – dietetyczna pizza powinna mieć jak najmniej sera żółtego, który jest zwyczajnie tłusty. Zamiast tego dobrym rozwiązaniem będzie dodanie mozzarelli, która ma mniej tłuszczu i bardzo dobrze smakuje.
Nie tylko pizza…
Zazwyczaj do pizzy coś pijemy – a jeśli za każdym razem wybieramy piwo czy kolorowy napój gazowany, to nawet najbardziej dietetyczna pizza nie pomoże nam w ograniczeniu niezdrowych składników. Zamiast tego warto popijać niegazowaną wodę mineralną, która dodatkowo sprawi, że nasz głód nie będzie aż tak silny, a więc zjemy rozsądną ilość dania. Jeśli spotykamy się z przyjaciółkami na wspólnym wieczorze, to dobrym wyborem może być również lampka czerwonego, wytrawnego wina – w takiej ilości będzie zdrowa dla układu krwionośnego oraz pomoże w trawieniu.