Która z nas nie uwielbia pizzy? Smaczne, ciepłe ciasto połączone ze smakowitymi, pachnącymi dodatkami i posypane ciągnącym się, ciepłym jeszcze serem – dla wielu to przysmak pierwszej klasy. Niestety często to również powód, dla którego nasze spodnie potrzebują ciągłego poszerzania, a nasze sumienie po zjedzeniu głośno się odzywa, protestując przeciw kolejnym kaloriom.Tymczasem pizza jako taka nie musi być wcale kaloryczna – o ile odpowiednio podejdziemy do tematu. Zamiast zamawiać kolejną pizzę w pizzerii, którą bardzo lubimy, lepiej będzie, kiedy przygotujemy ją sami. Z jednej strony zaoszczędzimy nieco pieniędzy na zakupie czegoś, co możemy o wiele smaczniej przyrządzić sami, a z drugiej strony zapewnimy sobie i naszej rodzinie znacznie zdrowszy posiłek niż gotowa pizza kupowana np. w sklepach, w stanie zamrożonym. Oto kilka rad jak powinna być przygotowana dietetyczna pizza.


Ciasto – cienkie i zdrowe

Uwielbiasz grube boczki na pizzy? Pamiętaj, że prawdopodobnie po zjedzeniu chętnie odłożą się w twoich boczkach! Jeśli przygotowujesz prawdziwą, domową pizzę, zadbaj o to, aby ciasto było możliwie jak najcieńsze. Najsmaczniejsza, dietetyczna pizza rodem z Włoch wykonywana jest jedynie z mąki, drożdży oraz gorącej wody – nie potrzeba ani dodatku jajek, ani mleka, które będą zwiększać jej kaloryczność.
Jeśli dodatkowo chcesz usunąć część tłuszczu z pizzy, zastosuj mąkę razową. Jest ona bogata w błonnik, który świetnie zwiąże pewien procent tłuszczu, dodatkowo poprawiając również samo trawienie składników. Warto dodać do ciasta również np. bazylię – to sprawi, że na naszym stole pojawi się zdrowa, dietetyczna pizza.


Pizza idealna? Mądrze dobrane składniki

Przede wszystkim unikaj tych wędlin i dodatków mięsnych, które mają w sobie sporo tłuszczu – choć boczek z pewnością wygląda na pizzy kusząco, to jednak lepiej z niego zrezygnować na rzecz np. pokrojonej i marynowanej w ziołach piersi z kurczaka. Marynowanie sprawi, że mięso nabierze dodatkowego aromatu, a do tego nie będzie suche po pieczeniu na pizzy.


Jeśli interesuje cię dietetyczna pizza, którą mogłabyś wprowadzić jako obiad do swojego menu, postaw przede wszystkim na warzywa i owoce – choć te drugie lubi o wiele mniej osób. Dobrym wyborem będzie papryka w kilku kolorach, jak również plasterki pomidora i wszelkie warzywa, które tylko przyjdą ci na myśl. Warto całość posypać również rukolą czy kiełkami – już po upieczeniu.


zdrowa pizza to nie mrzonki


Zdrowe dodatki

Pizza jest dietetyczna wówczas, gdy wszystkie jej składniki oraz dodatki pozostają zbilansowane. Z tego powodu zamiast kupować gotowe sosy, warto zrobić je samodzielnie. Wystarczy do tego przecier pomidorowy bez konserwantów, bazylia, oregano, nieco soli i pieprzu do smaku oraz oliwa z oliwek. Jeśli chcesz, możesz dodać również lekko przetarty imbir czy zgnieciony ząbek czosnku. Ten drugi wykorzystać możesz również w prostym sosie czosnkowym – wystarczy dodać go do niskotłuszczowego jogurtu naturalnego.


Istotna jest również sprawa sera – dietetyczna pizza powinna mieć jak najmniej sera żółtego, który jest zwyczajnie tłusty. Zamiast tego dobrym rozwiązaniem będzie dodanie mozzarelli, która ma mniej tłuszczu i bardzo dobrze smakuje.


Nie tylko pizza…

Zazwyczaj do pizzy coś pijemy – a jeśli za każdym razem wybieramy piwo czy kolorowy napój gazowany, to nawet najbardziej dietetyczna pizza nie pomoże nam w ograniczeniu niezdrowych składników. Zamiast tego warto popijać niegazowaną wodę mineralną, która dodatkowo sprawi, że nasz głód nie będzie aż tak silny, a więc zjemy rozsądną ilość dania. Jeśli spotykamy się z przyjaciółkami na wspólnym wieczorze, to dobrym wyborem może być również lampka czerwonego, wytrawnego wina – w takiej ilości będzie zdrowa dla układu krwionośnego oraz pomoże w trawieniu.

Sposób na dietetyczną pizzę. Oto nasza propozycja! Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1