Czym jest yerba mate?
Yerba mate jest suplementem diety, który często można spotkać pod nazwą erva mate, herba mate lub chimarro. Tak naprawdę są to suszone bądź niekiedy świeże liście rośliny zwanej ostrokrzewem paragwajskim. Napary przygotowywane na bazie yerba mate mają swoją historię w medycynie ludowej terenów Ameryki Południowej, a także w niektórych zakątkach Azji. Choć dzisiaj mate nie jest już postrzegana jedynie jako alternatywa bądź zamiennik dla kawy, napój ten nadal figuruje raczej jako dodatek do zdrowej diety.
Właściwości yerba mate
Okazuje się, że yerba mate jest wykorzystywana nie tylko jako środek pobudzający i tonizujący. Napary uzyskiwane z suszu ostrokrzewu paragwajskiego są wykorzystywane w kuracjach odchudzających jako preparat ułatwiający redukcję tkanki tłuszczowej. Jednym z powodów przemawiających za jej spożyciem są liczne związki witaminowe jak witamina A, B1, B2, C i E. Oprócz tego yerba mate zawiera liczne związki kwasowe, cholinę, a także sporą ilość rozmaitych pierwiastków jak chociażby krzem, magnez, potas, siarkę czy żelazo.
Za odchudzające właściwości yerba mate odpowiada głównie jej silne działanie antyoksydacyjne i moczopędne, co pozwala na skuteczne oczyszczenie organizmu ze szkodliwych metabolitów wtórnych oraz zalegającej wody podskórnej. Systematyczne picie yerba mate pozwala też w znaczący sposób ograniczyć niekontrolowane napady głody i powstrzymać nadmierny apetyt. Badania dowodzą, iż miesięczna kuracja z wykorzystaniem mate prowadzi do znaczącego obniżenia poziomu cholesterolu LDL, który jak powszechnie wiadomo, określany jest mianem jego „złego” odpowiednika. Niemniej jednak długotrwała suplementacja yerba mate może doprowadzić do szeregu innych, równie korzystnych efektów.
Mowa między innymi o:
– stymulacji procesów logicznego myślenia i zapamiętywania;
– ograniczeniu objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego;
– utrzymaniu odpowiedniej kondycji i wyregulowaniu pracy mięśnia sercowego;
– zmniejszeniu stresu i łatwiejszej relaksacji nadmiernie pobudzonego układu nerwowego.
Jak stosować?
Napary z yerba mate przygotowuje się w niezwykle prosty sposób. Do szklanki lub specjalnego ceramicznego naczynia wrzucamy odpowiednią ilość suszu, którą następnie zalewamy gorącą, lecz nie wrzącą wodą. Przygotowany napój pozostawiamy do zaparzenia na kilka minut. Po tym czasie możemy delektować się smakiem naszej yerby. Co ważne, do prawidłowego spożycia naparów mate niezbędna jest bombilla. To niewielka, aluminiowa lub metalowa rurka, zakończona specjalnym sitkiem, które uniemożliwia przedostawanie się fragmentów rośliny do naszych ust podczas picia.
Co do samej suplementacji ostrokrzewem paragwajskim, przyjmuje się, że w ciągu dnia nie powinno spożywać się więcej niż 1,5 l naparu. Z kolei jednorazowa porcja yerba mate, przypadająca na jeden napój, powinna wynosić od 1 do 1,5 g suszu. Zbyt duże dawki mogą powodować bóle brzucha, nudności, wymioty czy niekontrolowane skoki ciśnienia. Stosowanie ervy jest przeciwwskazane dla kobiet w ciąży.