Istnieje wiele sposobów na redukcję wagi. Obecnie popularne są na przykład dieta Dukana, dieta kopenhaska czy dieta 1200 kalorii. Jednak zdaniem wielu lekarzy najskuteczniejsza, a przy tym najbezpieczniejsza dla człowieka jest dieta lekkostrawna. Warto zatem zapoznać się z jej zasadami.


Zasady lekkostrawnej diety

Lekkostrawna dieta ma na celu redukcję wagi przy jednoczesnym dostarczeniu organizmowi wszystkich ważnych dla niego składników odżywczych. Jednym z zarzutów wobec wielu popularnych teraz diet jest to, że stwarzają ryzyko groźnych dla zdrowia niedoborów. Redukcja wagi jest możliwa dzięki wyeliminowaniu z diety produktów i potraw ciężkostrawnych. Istotna jest regularność posiłków oraz ich niewielka objętość. Zaleca się jedzenie 4–5 razy dziennie, a ostatni posiłek musi zostać spożyty nie później niż dwie godziny przed snem. Ważne jest także dostarczanie organizmowi dużych dawek błonnika. Dietę lekkostrawną stosuje się nie tylko w celu redukcji wagi. Lekarze polecają ją przy niektórych schorzeniach, a także po operacjach.


Dieta lekkostrawna – produkty zakazane

W diecie lekkostrawnej zakazane są produkty ciężkostrawne, a zatem wszelkiego rodzaju fast foody i dania tłuste, zwłaszcza smażone na głęboki tłuszczu mięso. Zakazane są między innymi bigos, tłusta śmietana, napoje gazowane, słonina, boczek, smalec, twarde margaryny oraz słodycze takie jak torty, pączki, czekolada i ciasta z kremem. Należy zrezygnować z alkoholu, mocnej kawy i herbaty. W przypadku warzyw ciężkostrawne są fasola, groch, kapusta, cebula, czosnek i kalafior. Należy unikać warzyw marynowanych oraz nasion roślin strączkowych.


dieta lekkostrawna


Przygotowywanie potraw

Osoby będące na diecie powinny korzystać z odpowiednich metod przygotowywania posiłków. Zaleca się przede wszystkim gotowanie na parze, duszenie i pieczenie w folii. Jeżeli konieczne jest zastosowanie tłuszczu, to należy sięgnąć po oliwę z oliwek, olej słonecznikowy, sojowy albo rzepakowy. Warzywa powinny być gotowane na parze, przetarte albo rozdrabniane. Ziemniaki najlepiej spożywać w postaci puree.


Dieta lekkostrawna – menu

Wśród lekkostrawnych potraw śniadaniowych można wymienić kajzerkę z twarogiem i powidłami albo pomidorem. Do takiego dania można dołączyć słabą gorzką herbatę albo orkiszową kawę zbożową. Inna propozycja to jajko na miękko z pieczywem mieszanym. Potrawy te są odpowiednie także na drugie śniadanie. Na obiad można zjeść na przykład puree ziemniaczane z sałatką z pomidorów, krupnik z kaszy jęczmiennej albo zapiekankę z makaronu i warzyw. Na podwieczorek nadaje się na przykład mus z przetartych jabłek albo galaretka owocowa. Wśród propozycji kolacyjnych znajdują się ryż z marmoladką z jabłek oraz przecierana cukinia z lanymi kluskami orkiszowymi. Oczywiście, można wymyślać własne potrawy, jeżeli tylko będą one zgodne z zasadami diety lekkostrawnej.

Zasady diety lekkostrawnej - dowiedz się, na czym polegają! Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1