Największą ochotę na coś słodkiego i niezdrowego mamy w godzinach wieczornych, kiedy nic nas już nie goni, zostawiamy za sobą wszystkie obowiązki dnia codziennego i odprężamy się. Nasz mózg zaczyna się wówczas nagradzać za to, czego dokonaliśmy lub przeciwnie – karać. W każdym wypadku poszukuje przyjemnych doznań, które dla większości są właśnie jedzeniem. Słodkie przekąski dają dodatkową porcję szczęścia, stąd tak łatwo i chętnie sięgamy po cukry proste, które gromadzą się w postaci tłuszczyku. Jeśli nie potrafisz zapanować nad tymi zwyczajami, spróbuj chociaż wymienić te produkty na lepsze, zdrowsze i mniej kaloryczne.


1. Zdrowe przekąski zamiast chipsów

Przekąski, po które najczęściej sięgamy przed telewizorem, to właśnie chipsy. Nic dziwnego, producenci szczególnie dbają o ich pyszny smak, dodając całą masę chemii, polepszaczy, tłuszczu, który obdarzamy wyjątkową sympatią i soli, kilkukrotnie przekraczając zalecaną przez WHO dawkę. Jeśli nasza walką z chipsami nic nie daje, spróbujmy je zamienić na zdrowe przekąski, czyli chipsy z warzyw. Najlepszą propozycją będą chipsy z jarmużu. Ta kapusta jest niezwykle zdrowa, a chipsy są tak samo chrupiące, jak ich odpowiedniki!


Jarmuż płuczemy w wodzie, wycieramy do sucha papierem, a następnie ok. 300 gramów wkładamy do półmiska, gdzie mieszamy go z 2-3 łyżkami oliwy, przyprawiamy do smaku papryką, chilli itp. Wstawiamy je na 5-7 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i gotowe. Będą tak samo chrupiące i kilkukrotne zdrowsze!


2. Ciecierzyca zamiast orzeszków ziemnych

Ciecierzyca znana jest z całej masy zdrowotnych zalet. Pozytywnie wpływa na trawienie, wygląd skóry i paznokci, jest sycąca i ma w sobie pełno witamin oraz mikroelementów, a nade wszystko białka. Nie bez przyczyny stanowi główne zastępstwo potraw mięsnych dla wegetarian. Można ją także podawać w formie zdrowej przekąski.


Ciecierzycę trzeba najpierw moczyć przez 12 godzin w wodzie. Po tym czasie gotujemy ją do miękkości. Następnie obtaczamy w oliwie, dodajemy także swoje ulubione przyprawy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez 45 minut, a po wyjęciu będziemy się cieszyć pysznym zamiennikiem orzeszków ziemnych, który ma raptem 170 kalorii w 100 gramach, a nie jak orzeszki 687!


3. Arbuz – imitacja lodowej przekąski

Czy arbuz może być lodem? Oczywiście! Nierzadko sorbet z arbuza można kupić w lodziarniach, ale istnieje także sposób na samodzielne przygotowanie takich arbuzowych lodów na patyku w naszym własnym domu. Należy pokroić go na kawałki, a następnie nabić na patyczki. Po tym zabiegu wkładamy go do zamrażalnika i czekamy, aż się utwardzi. Po wyjęciu mamy gotowe lody na patyku, bez dodatków śmietany, cukru, a także całej masy konserwantów. To idealne orzeźwienie zarówno dla dorosłych, jak i dzieci i na pewno doskonale eliminuje chęć sięgnięcia po niezdrowe przekąski. Co najważniejsze jednak – w 97% składa się z wody, a więc ma minimalną ilość kalorii, a do tego jest moczopędny, więc idealny na dietę!


zdrowe przekąski


4. Warzywa gotowane na parze

Warzywa gotowane na parze, nawet te z mrożonek, mogą być doskonałą przekąską zamiast np. nachosów z serem, chipsów lub po prostu słodyczy czy wszelkiej maści ciasteczek. Na początku na pewno wyda się to nam dość niewyobrażalne, jednak po dłuższym stosowaniu tego przepisu, wejdzie nam w nawyk.


Wystarczy ugotować warzywa na parze, a następnie podać je z sosami, np. tzatziki, guacamole itp. Tutaj mamy szerokie pole do popisu, ważne, aby dipy nie były na bazie śmietany i nie zawierały mąki oraz soli. Tego typu przekąski są bardzo cenne dla naszego organizmu, a przy okazji zawierają wręcz śladowe ilości kalorii.


5. Przekąski z owoców

Kto nie lubi przekąsić wieczorem szaszłyka z serem i kiełbaskami, a nawet odrobiną boczku? Wielu z nas nie wyobraża sobie ich braku podczas wieczornego relaksu. Otóż jeśli poważnie myślimy o własnym zdrowiu, radzimy wymienić te tuczące szaszłyki na coś lepszego, a mianowicie na ich owocową alternatywę.


Nadziewamy więc na patyczki pokrojone kawałki bananów, truskawek, winogron, kiwi, mango lub awokado. Słowem, te wszystkie owoce, które uważamy za swoje ulubione. Choć dietetycy nie radzą jeść owoców późnym wieczorem, zawsze lepsze to niż żółty ser, boczek czy kabanos.


6. Pieczona cukinia

Wieczorną pizzę radzimy zamienić raczej na pieczoną cukinię. Zapiekamy ją w piekarniku, najlepiej z wydrążonym miąższem. W zamian za to kładziemy na nią pomidory, pieczarki i cokolwiek zapragniemy. Ser raczej odradzamy, bo w postaci rozpuszczonej jest niezwykle ciężkostrawny.


Pamiętajmy, że wieczorową porą najlepiej jeść warzywa, a także produkty pełne białka, np. serek wiejski czy twaróg. Całkowicie należy wykluczyć produkty pełne węglowodanów, a także wszelkie niezdrowe przekąski, które zawierają tłuszcze (głównie smażone). Jeśli jednak nie potrafimy zapomnieć o czekoladzie, lepiej sięgnijmy po tę gorzką lub kakao.

Zdrowe przekąski na noc [6 PROPOZYCJI] Ocena: 3.5/5 Ilość głosów: 4