Sok z aloesu
Sok z aloesu jest bardzo smaczny i dzisiaj w formie słodzonego napoju można go kupić w wielu sklepach. Jednak sok ze świeżego aloesu to przede wszystkim źródło witamin, minerałów i innych mikroelementów oraz odświeżający napój, który pozwoli nam zadbać o swoje zdrowie.
Głównym zadaniem soku z aloesu jest poprawa odporności organizmu. Sok, w odróżnieniu od napoju, który można kupić w sklepie, jest stosowany inaczej – podaje się go trzy razy dziennie po łyżce, w formie terapii.
Sok z aloesu, znany jako aloes do picia, można przygotować na kilka sposobów. Sok przygotowuje się z liści aloesu – zanim przystąpimy do działania, należy je przez 24 godziny przechowywać w lodówce. Następnie pozbawione kolców i brzegów liście drążymy, a miąższ miksujemy wraz z połową litra soku cytrusowego. Otrzymaną zawiesinę przecieramy przez sitko, przelewamy do butelki z ciemnego szkła i wstawiamy do lodówki. Sok nadaje się do spożycia przez siedem dni.
Właściwości aloesu
Właściwości aloesu są rozległe i dotyczą całego organizmu człowieka. Do najważniejszych ośrodków, na które aloes oddziałuje, można zaliczyć: układ pokarmowy, skórę, układ krwionośny, układ odpornościowy. Działa on dezynfekująco na organizm i podobnie jak antybiotyki pomaga zwalczać czynniki chorobogenne i pobudza organizm do intensywnego działania przeciwbakteryjnego.
Właściwości przeciwzapalne aloesu sprawiają, że nie bolą stawy, poprawia się ruchomość i zmniejsza ich ból. Jest nośnikiem aż 12 beta-sitosteroli, czyli substancji, które są odpowiedzialne za hamowanie stanów zapalnych.
Właściwości odchudzające aloesu wynikają z poprawy działania układu trawiennego oraz oczyszczania organizmu.
Właściwości wzmacniające odporność i opóźniające procesy starzenia się realizowane są dzięki wysokiemu poziomowi antyoksydantów oraz polisacharydom, których głównym zadaniem jest stymulacja makrofagów, odpowiedzialnych za funkcje immunologiczne organizmu.
Jedną z ważniejszych właściwości aloesu jest odkwaszanie organizmu i zapewnianie odpowiedniego poziomu pH, w stosunku 80% kwasowości-20% zasadowości. Jest to bardzo istotna właściwość w świecie zdominowanym przez wysoki poziom kwaśności.
Właściwości oczyszczające aloes zawdzięcza polisacharydom. Te będąc bardzo łączliwą substancją, zbierają z organizmu toksyny, które niezbyt dobrze rozpuszczają się w wodzie lub nie rozpuszczają się wcale – i ułatwiają ich wydalanie. Aloes również wspiera oczyszczanie wątroby, nerek i skóry.
Jakie jest zastosowanie aloesu?
Aloes ma wiele zastosowań, bo jest bogaty w wiele substancji odżywczych. Korzysta z niego zarówno przemysł medyczny, farmaceutyczny, kosmetyczny, jak i spożywczy. Aloes stosuje się jako terapię naturalną, wspierającą rekonwalescencję po długim pobycie w szpitalu i wyjałowieniu organizmu spowodowanym zaburzeniami odżywiania. Wszystko ze względu na wysoką zawartość witamin: A, C, E, kwasu foliowego, B1, B2, B3, B6 i B12 oraz takich pierwiastków jak: cynk, chrom, selen, sód, potas, żelazo, wapń, magnez, miedź, mangan, które są w pełni odpowiedzialne za prawidłowe działanie naszego organizmu.
Aloes pomaga również w leczeniu refluksu i zaparć. Oczyszcza przewód pokarmowy – zwłaszcza jelito cienkie i kosmki jelitowe, które się w nim znajdują, pomaga zachować odpowiedni poziom flory bakteryjnej i działa przeciwpasożytniczo – uniemożliwia robakom rozwój w organizmie.
Ekstrakt z aloesu podany iniekcją zwiększa dotlenienie krwi, czym znacznie podnosi wydajność transportu tlenu i obniża poziom cholesterolu LDL, więc stosuje się go w przypadku chorób układu krążenia. Aloes stosuje się również w przemyśle kosmetycznym, gdyż ma zbawienny wpływ na zdrowie skóry. Dzięki wysokiej zawartości wody świetnie nawilża skórę, czyniąc ją gładszą. Podnosi jej sprężystość i elastyczność. Dzięki właściwościom leczniczym może być stosowany jako lek na otarcia, ukąszenia komarów i innych owadów. Przyspiesza gojenie się ran.