Banany to owoce, które zostały odkryte przez Europejczyków w Indiach – ale pochodzą z Malezji, z której przywędrowały do Indii na długo przed naszym dotarciem. Dzisiaj banany są popularne na całym świecie. Jada się je na surowo i w różnorodnych przepisach zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak do tej pory odkryto ponad 200 gatunków bananów, które różnią się między sobą smakiem, kolorem i wielkością. 


Ile kalorii ma banan?

Banan jest bardzo kalorycznym owocem. Na 100 g produktów przypada 89 kcal, a to dużo jak na owoc. Kaloryczność banana wynika z faktu, że jest on bardzo słodki, więc tym samym zawiera bardzo dużo cukru. Ilość cukrów w bananie jest uzależniona od stopnia jego dojrzałości. Indeks glikemiczny banana wynosi średnio 60 (najsłodsze i najbardziej dojrzałe banany dochodzą do 70), a dopuszczalna przez lekarzy norma dla diabetyków to 50. Banany zawierają również wiele potasu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Przyczyniają się w pozytywny sposób do zmniejszenia ciśnienia krwi.

 

Bananowe przepisy

Ciasto bananowe

Banany dzięki zawartym cukrom i gładkiej konsystencji idealnie wręcz nadają się do ciast. Są doskonałym budulcem ciasta – podobnie jak mąka – a nie tylko dodatkiem, który ma ożywić smak, jak to się dzieje w przypadku na przykład malin. Banany nadają wilgotności i aksamitnej tekstury ciastom. 


By przygotować bakaliowe ciasto bananowe, potrzebujemy: czterech bardzo dojrzałych owoców, jedną szklankę bakalii – każdy wybiera swoje ulubione, proponujemy rodzynki, orzechy włoskie i laskowe oraz ziarna słonecznika, dwie i pół szklanki mąki pszennej – może być krupczatka, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, łyżkę cukru waniliowego – może być ekstrakt z wanilii, kostkę masła, ponad pół szklanki cukru i cztery jajka.


Przygotowanie zaczynamy od roztopienia i ostudzenia masła. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, w osobnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Rozgniecione widelcem banany łączymy z mąką i bakaliami, wszystko zalewamy roztrzepanymi, wymieszanymi z masłem jajkami. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, przekładamy na wyłożoną papierem formę i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 45–50 minut. Z pieca wyciągamy ciasto po sprawdzeniu, czy patyczek jest suchy.


Ciasto możemy podać z polewą lub posypane cukrem pudrem.
Przepis na polewę: pół tabliczki czekolady roztapiamy na parze z łyżką cukru, łyżeczką masła i dwiema łyżeczkami mleka. Polewamy przestudzone ciasto.

 

koktajl bananowy to pożywna i smaczna przekąska

Koktajl bananowy

Koktajl bananowy to wspaniały, wysokoenergetyczny posiłek, który najlepiej sprawdza się latem. Stanowi wspaniałą ochłodę i jest niezwykle sycący. By zrobić pyszny koktajl bananowy, należy zaopatrzyć się w cztery dojrzałe banany, pół litra maślanki lub kefiru (dzięki kwaśnemu smakowi koktajl nie będzie mdły), cukier waniliowy i trzy duże łyżki lodów waniliowych. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajemy w wysokich szklankach. Koktajl powinno się pić zaraz po przygotowaniu, ponieważ ciemnieje po niedługim czasie. 

Banan – kilka przydatnych ciekawostek Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1