Cytryna to roślina cytrusowa, której uprawą głównie zajmują się kraje w basenie Morza Śródziemnego. Cytryna pochodzi jednak z Chin i dopiero w średniowieczu dotarła do Europy. Cytryna, wbrew pozorom, nie ma tak dużo witaminy C, jak nam się wydaje. Dużo ważniejsza jest w przypadku cytryny zawartość rutyny, która ma wpływ na zmniejszenie utraty witaminy C oraz uszczelnienie naczyń krwionośnych. Cytryny, z uwagi na zawartość olejków eterycznych i aromat, mają szerokie zastosowanie z kosmetyce oraz medycynie.


Właściwości cytryny

Cytryna jest owocem o wspaniałych właściwościach leczniczych. Kojarzymy ją z lekarstwem na przeziębienie, ale ma wiele innych zastosowań.


Cytryna ma właściwości samooczyszczające układu trawiennego. Sok z cytryny pobudza układ do działania i przyspiesza metabolizm. Organizm szybciej trawi i dzięki temu oczyszcza się. Trzeba jednak uważać, bowiem sok z cytryny pobudza wydzielanie się soków trawiennych i wzmaga uczucie głodu.


Zapach cytryny może być stosowany profilaktycznie przez osoby cierpiące na migreny, bowiem uśmierza bóle głowy.


Cytryna ma też właściwości odświeżające. Cytrynowy aromat zastosowany w pomieszczeniu sprawia, że wydaje się ono czyste i świeże.


Sok z cytryny ma właściwości wybielające. Pomaga usunąć przebarwienia z powierzchni warzyw (na przykład z ziemniaków młodych, marchwi czy buraków), ale wspiera też wybielanie zmian skórnych, spowodowanych słońcem.

 

cytryna to bardzo pożyteczny owoc

Woda z cytryną

Woda z cytryną jest najlepszym sposobem na zastosowanie cytryny w praktyce. To właśnie woda z cytryną jest miksturą, która sprawia, że cytryna jest najbezpieczniejsza i najlepiej przyswajalna. Musimy tylko pamiętać, że ze względu na kwaśny smak cytryna może podrażniać.


Woda z cytryną powinna być zimna lub letnia. Nie wolno zalewać cytryny gorącą wodą, ponieważ wysoka temperatura wody zabije witaminę C i właściwości cytryny.


Gdy pijemy wodę z sokiem z cytryny, musimy pamiętać o odpowiednim rozcieńczaniu soku, by nie czuć gryzienia i drapania w gardle. Zbyt duże stężenie soku może uszkodzić śluzówkę gardła i spowodować kaszel oraz nieprzyjemne drapanie.


 

Herbata z cytryną

Herbata z cytryną to napój, który chętnie pijemy zwłaszcza w okresie zimowych chłodów oraz w przypadku przeziębień. Herbata z cytryną jest jednak niezdrowa. Herbata zawiera bardzo dużo antyoksydantów oraz pierwiastków niezbędnych nam do życia. W swym składzie ma również aluminium, które w normalnych warunkach w ogóle nam nie zagraża. Dopiero gdy do herbaty dodamy cytrynę, aluminium wchodzi w reakcję z kwasem cytrynowym i powstaje cytrynian glinu, który odkłada się w naszych tkankach. Odkładanie się cytrynianu glinu zaś ma bezpośredni wpływ na uszkodzenie tkanek. Odkłada się on intensywnie w mózgu, prowadząc do choroby Alzheimera. Powinniśmy pamiętać, by unikać picia herbaty z cytryną, a w zamian pić wodę z sokiem z cytryny.

Cytryna – naturalne źródło zdrowia! Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1