Czosnek – właściwości
Czosnek jest apteczką, a nie tylko antybiotykiem, jak zwykło się o nim mówić. Jest doskonałym dodatkiem do potraw, ale przede wszystkim wspomaga działanie praktycznie całego organizmu.
Czosnek działa antywzdęciowo, ponieważ usprawnia pracę jelit i podnosi poziom wydzielanej żółci, czym przyspiesza procesy trawienne. Jest to powód, dla którego czosnek powinniśmy dodawać do wszelkich potraw mięsnych i tłustych.
Czosnek wspomaga prawidłowe działanie układu krwionośnego na poziomie naczyniowym oraz obniża ciśnienie krwi. Jest naturalną aspiryną, czyli zmniejsza ilość zakrzepów, rozrzedza krew, zmniejsza jej lepkość, działa rozkurczająco na naczynia krwionośne (śródbłonek naczyniowy). Dodatkowo wzmacnia elastyczność ścian naczyń krwionośnych, co chroni organizm przed zawałami. Jedzenie czosnku zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi nawet o 10%.
Czosnek działa również przeciwbakteryjnie i wspiera zwalczanie pasożytów. Jedzenie czosnku umożliwia pozbycie się pasożytów jelit: glist, owsików, a nawet tasiemca.
Czosnek doskonały na przeziębienie
Czosnek jest doskonałym środkiem na przeziębienie. Najczęściej podaje się go w towarzystwie miodu, mleka i cytryny. Najwięcej wartości ma na surowo, ale można go stosować po obróbce termicznej. Czosnek można również zażywać pod postacią nalewki.
Dzięki lotnym związkom siarki i olejkom eterycznym, czosnek doskonale chroni nasz organizm przed przeziębieniami, zapobiegając wirusowym infekcjom dróg oddechowych oraz zwalczając je. Czosnek powinno dodawać się do ciepłego mleka. Jest to doskonałe lekarstwo w przypadku przeziębienia. Ułatwia odkrztuszanie, więc wspomaga w przypadku kaszlu. Ma działanie rozgrzewające, wzmaga potliwość i docelowo obniża gorączkę. Dzięki olejkom eterycznym, ułatwia oddychanie, udrażniając drogi oddechowe.
Czosnek marynowany
Czosnek, dzięki temu, że jest bardzo aromatyczny, ma zastosowanie w kuchni. Najzdrowszy jest na surowo, jednak intensywność smaku i aromatu czosnku nie wszystkim odpowiada. Doskonałym dodatkiem do mięs i sałatek jest czosnek marynowany.
Jest to bardzo łatwa w przygotowaniu konserwa. Do wyparzonych słoiczków wrzucamy obrane ząbki czosnku, przeciętą na pół papryczkę chilli bądź pepperoni i łyżeczkę suszonych ziół: tymianku, rozmarynu i ziół prowansalskich (razem mieszanki ma być łyżeczka). Zalewamy całość oliwą z oliwek. Zakręcamy. Wstawiamy do pasteryzacji na 20-25 minut. Po wyjęciu z garnka z gorącą wodą odstawiamy do wystudzenia i chowamy w ciemnym, nienasłonecznionym miejscu. Do spożycia nadają się zarówno sam czosnek, jak i oliwa.