Grzyby znane są ze swego zastosowania w sztuce kulinarnej od wieków. Na świecie rosną tysiące gatunków grzybów. Szacuje się, że w Polsce jest ich około 5 tysięcy. Grzyby dzielą się na: jadalne, niejadalne i trujące. W różnych częściach świata różnie się grzyby klasyfikuje. Są kraje mykofobiczne, w których jada się tylko grzyby hodowlane takie jak pieczarki i boczniaki, a są regiony, w których grzyby uznane za trujące poddaje się specyficznej obróbce i  również jada.  


Grzyby niejadalne

Grzyby niejadalne to specyficzna grupa grzybów. Nie są trujące, więc nie szkodzą i można je jeść bez obaw o zdrowie. Za grzyby niejadalne uznaje się te, których smak bądź zapach są nieprzyjemne i potrawy z nimi przygotowane nie spełnią podstawowych założeń użycia grzybów, czyli nadania charakterystycznego smaku i zapachu.


Nie jada się również grzybów, które wyrastają na odchodach zwierzęcych i ludzkich. Do takich grzybów należą: włośniczka, grzyby z rodziny kustrzebkowatych i pucharki. Grzyby niejadalne w Polsce są jadalne w innych regionach świata. Niedaleko szukając: w Rosji i na Ukrainie zwyczajowo jada się grzyby takie jak mleczaj chrząstka czy mleczaj biel, które w Polsce uznane są za niejadalne.


Jakie grzyby jadalne występują w Polsce?

W Polsce grzyby jada się ze względu na ich niezwykły aromat i walory smakowe. Jada się grzyby hodowlane takie jak pieczarka czy boczniak, ale również te rosnące w warunkach naturalnych. Lista grzybów jadalnych jest bardzo długa, natomiast nie poleca się zbierania wszystkich gatunków, jeśli nie jest się wytrawnym grzybiarzem.


grzyby wyśmienicie nadają się na sos


Najbardziej cenione i najczęściej zbierane grzyby w Polsce to: borowik szlachetny, podgrzybek brunatny, maślaki sitarz i zwyczajny i podgrzybek zajączek. Wszystkie te grzyby są grzybami rurkowatymi. Do popularnych i cenionych grzybów blaszkowatych należą: pieprznik jadalny zwyczajowo nazywany kurką, mleczaj rydz, opieńka miodowa, gąska zielona czubajka kania czy smardz jadalny.


Grzyby jadalne i trujące – jaka jest różnica?

Początkującym zbieraczom poleca się zbieranie grzybów rurkowatych, a nie tych z blaszkami, ponieważ łatwo je pomylić z grzybami trującymi. W przypadku zbierania grzybów rurkowatych nie istnieje ryzyko zatrucia, ponieważ żadne grzyby rurkowate, które można znaleźć w polskich lasach, nie wywołają zatrucia i nie są śmiertelnym zagrożeniem.


Trzeba pamiętać, że podczas zbierania grzybów, gdy nie mamy stuprocentowej pewności co do tego, czy grzyby są jadalne, po prostu ich nie zbieramy. Są grzyby jadalne i trujące, które bardzo łatwo pomylić. Najczęstszy przypadek to pomylenie gąski z muchomorem sromotnikowym. Taka pomyłka najczęściej kosztuje grzybiarza i jego rodzinę życie albo utratę zdrowia, bowiem już 50 g sromotnika zabija dorosłego człowieka. Niebezpieczne pomyłki dotyczą też: trującej piestrzenicy kasztanowatej i jadalnego smardza praskiego czy trującego muchomora jadowitego i jadalnej czubajki kani. Jeśli nie jesteś pewna, czy grzyb jest jadalny, nie zbieraj go!

Najpopularniejsze grzyby jadalne. Smacznego! Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1