Hummus to tradycyjna potrawa pochodząca z Bliskiego Wschodu. Jest popularna zarówno w Izraelu, jak i w krajach arabskich. Jest dodatkiem do mięs i warzyw, które najczęściej podawane są grillowane lub świeże. Hummus jest zdrowym, bogatym w białko i bardzo wartościowym sposobem na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Hummus można podać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami, co czyni go niepowtarzalnym.   


Czym jest hummus?

Legenda głosi, że hummus jadło się już na dworze sułtana egipskiego 10 tysięcy lat temu. Trudno z tym dyskutować, gdyż zarówno ciecierzyca, jak i sezam znane są od tysięcy lat ludom Bliskiego Wschodu. Hummus doprawia się na wiele sposobów, w zależności od regionu. Jedno jest pewne – jedzą go Arabowie, Żydzi i Europejczycy i wszyscy zgodnie twierdzą, że jest wspaniałym dodatkiem do mięs, ale i wspaniały posiłkiem, gdy zjada się go tylko z pieczywem. Hummus zawdzięcza swój niepowtarzalny smak połączeniu sezamu i ciecierzycy, które są pełne składników odżywczych i wspaniale sycą.


Przepis na hummus

Podstawowy przepis na hummus jest niezwykle prosty.
Do jego przygotowania potrzebujemy jednej szklanki suchej cieciorki, jednej szklanki jasnej pasty tahini (jest to pasta, którą uzyskuje się poprzez mielenie sezamu do osiągnięcia gładkości), mniej niż pół szklanki lodowatej wody (możemy ją wymienić na trzy kostki lodu), soku z połowy cytryny, 5 ząbków czosnku (może być więcej, jeśli ktoś lubi czosnek), odrobiny soli, 2 łyżeczek sody oczyszczonej oraz dodatków do posypania hummusu.


Hummus zaczynamy przygotowywać od zalania ciecierzycy podwójną ilością wody (dwie szklanki), wsypania łyżeczki sody oczyszczonej i pozostawienia na noc. Po ugotowaniu odcedzamy ziarna i płuczemy w zimnej wodzie, gdyż muszą ostygnąć. Przekładamy do miksera ciecierzycę, dodajemy kolejne składniki, czyli: tahini, sok z cytryny, czosnek i doprawiamy solą.


Miksujemy około 2–3 minut, aż powstanie gęsta masa. Ostatni etap to dolanie lodowatej wody lub dołożenie kostek lodu (tylko gdy mamy dobry mikser) i kolejne miksowanie przez kolejne 2–3 minuty, aż krem połączy się całkowicie z wodą. Zyskuje wtedy idealną gładkość i kolor.
Hummus podajemy polany oliwą i posypany natką pietruszki – ale jeśli nie chcemy takiej kombinacji, jedzmy go dowolnie.

 

Najprostszy hummus z ciecierzycy

Hummus z ciecierzycy to klasyczna wersja hummusu, która jest niezwykle pyszna, a jej smak jest bardzo charakterystyczny. Jednak hummus może być przygotowywany w różnych wariantach. Dzisiaj kuchnia to jedno wielkie laboratorium, w którym nie kończą się eksperymenty z łączeniem smaków z różnych regionów świata. Nikogo więc nie powinno dziwić, że pojawiają się takie pomysły jak hummus miso, czyli przygotowany z pastą miso, która jest pastą ze sfermentowanej fasoli i stosuje się ją w tradycyjnej kuchni japońskiej. Właściwości smakowe pasty miso w połączeniu z hummusem dają wspaniały efekt kuchni fusion.


Hummus z ciecierzycy może zostać również doprawiony mniej egzotycznym dodatkiem – buraczkami. Hummus z ciecierzycy to klasyczny hummus, jednak możemy go zrobić z bobu lub fasoli, jeśli tylko mamy ochotę eksperymentować.

Co to jest hummus? Poznaj ten smaczny dodatek! Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1