Pesto to włoska nazwa pasty, którą przygotowuje się z ziół z dodatkiem oliwy i orzechów. Pesto może być skomponowane z dowolnych ziół, w zależności od potrzeb. Jest świetną bazą do sosów, może też być dodatkiem do sałatek i mięs. Pesto również nadaje się do makaronów i ryżu robionego na sposób włoski, czyli do risotto.  


Makaron z pesto

Makaron z pesto to jedna z najprostszych form makaronu, którą można przygotować, korzystając z przepisów oferowanych przez kuchnię włoską. Danie jest niemal niezawodne i bardzo trudno je zepsuć. Jest to danie, które nawet najbardziej początkującym kucharzom nie powinno sprawić problemu, a jego smak zawsze zrobi dobre wrażenie na gościach, którzy będą je jeść.


By przygotować makaron z pesto, należy zaopatrzyć się w dowolnie wybrany makaron – polecamy tagliatelle (czyli wąskie wstążki), zielone pesto z bazylii, parmezan i oliwę z oliwek, sól i pieprz czarny.
Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Czas gotowania zazwyczaj podany jest na paczce, tagliatelle gotuje się 6 minut. Odcedzamy je i gorące przerzucamy do garnka, w którym były gotowane. Polewamy makaron odrobiną oliwy i dorzucamy odrobinę parmezanu. Gdy ser zacznie się roztapiać, zdejmujemy makaron z ognia, posypujemy pieprzem – najlepiej, żeby to był pieprz świeżo mielony – dorzucamy do wszystkiego pesto z bazylii i wszystko dokładnie mieszamy. Gdy przygotowujemy makaron z bazyliowym pesto, nie możemy robić tego na ogniu, gdyż bazylia straci swój aromat i zrobi się gorzka, więc zawsze przygotowujemy to danie po zakończeniu procesów obróbki termicznej. Całość przekładamy do talerzy i dekorujemy listkami bazylii. W ten sposób w 10 minut przygotowaliśmy danie, które goście zapamiętają na długo.   


pesto najlepiej będzie komponowało się z makaronem

 

Pesto z bazylii

Pesto można zrobić niemal ze wszystkich ziół, natomiast najbardziej znane w Europie stało się zielone pesto z bazylii. Jest pyszne i aromatyczne i można je wykorzystać na wiele sposobów. By przygotować pesto z bazylii, należy się zaopatrzyć w dwie szklanki bazyliowych liści, trzy ząbki czosnku (mogą być 4, ale nie więcej, bo czosnek przyćmi smak bazylii, a tego byśmy nie chcieli), pół szklanki orzeszków pinii, łyżeczkę soli (może być nieco mniej), pieprz czarny (w zależności od tego, ile lubicie) oraz ponad pół szklanki oliwy z oliwek.


By zrobić pesto, wszystkie składniki poza oliwą należy umieścić w mikserze. Zmiksować. Gdy liście wraz z orzeszkami stworzą grudkową masę, należy dodać oliwę i wszystko razem miksować około pół minuty. Tak przygotowana pastę można wykorzystać od razu, na przykład do makaronu lud stworzenia sosu do mięsa czy sałatki. Można również przełożyć pesto do słoika. Nie należy przechowywać go dłużej niż 5–7 dni.

 

Pesto z rukoli

Przygotowanie pesto z rukoli jest tak łatwe, jak przygotowanie pesto z bazylii. Różni się tylko składnikami. Pesto z rukoli jednak wykorzystuje się odrobinę inaczej. Oczywiście można go użyć do makaronu, ryżu czy sałatki, ale można je stosować jako dodatek do kanapek. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. By przygotować pesto z rukoli, musimy mieć: dwie szklanki rukoli, ząbek czosnku, pól szklanki orzechów nerkowca, trzy łyżki soku z cytryny, pól szklanki oliwy oraz sól i pieprz.


Orzeszki nerkowca wrzucamy na suchą patelnię i prażymy kilka minut, aż ich aromat uniesie się w powietrzu. Do miksera wrzucamy wszystkie składniki oprócz oliwy. Miksujemy na nieco grudkowatą masę. Dolewamy oliwę i miksujemy jeszcze około pół minuty. Pastę możemy wykorzystać od razu, ale możemy ją również przechowywać w słoiku, nie dłużej niż 5–7 dni. 

Co kryje w sobie włoskie pesto? Poznaj ten zielony sos Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1