Ziemniaki to bardzo wdzięczne warzywo, które można wykorzystywać w wielu formach. Można je gotować, robić z nich kluski, frytki, a także zapiekać. Zapiekanka ziemniaczana to pyszne i pożywne danie, które idealnie pasuje na jesienno-zimowe posiłki. Jest sycąca i można ją podać na wiele sposobów. Zadowoli zarówno wegetarian w wersji z grzybami, jak i mięsożerców – z dodatkiem mięsa, boczku czy szynki.   


Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to pyszny i sycący posiłek, który nie wymaga ogromnego nakładu czasu. Jest łatwy do przyrządzenia i nie jest drogi. By zrobić zapiekankę (porcja dla 2 osób), należy przygotować: 8 średnich ziemniaków, 250 g mięsa mielonego wieprzowego, 250 g warzyw mrożonych (fasolka szparagowa, brokuły, marchewka), 2 cebule, 200 ml śmietany 18%, żółty ser w wiórkach – 20 dag, curry, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, chilli, czosnek – 3 ząbki, 2 jajka.


Ziemniaki należy obrać i pokroić w cienkie plastry, jedną cebulę również obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Obsmażyć ziemniaki z cebulą na maśle mieszanym z olejem (żeby masło się nie przypaliło). Smażyć warzywa około 5 minut. Schłodzić. Pozostałą cebulę pokroić w kostkę i wraz z mięsem i warzywami mrożonymi (powinno się je rozmrozić, ale nie jest to obowiązkowe) smażyć. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i chili.


Zrobić sos ze śmietany, sera w wiórkach, jajek i curry. Doprawić solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia nalać odrobinę oleju na dno i porozkładać ziemniaki z cebulką, wyłożyć mięso z warzywami, zalać sosem w ilości 2/3, ułożyć warstwę ziemniaków, zalać resztą sosu i wstawić do piekarnika na 30 minut. Piec w 180 stopniach.


zapiekanka ziemniaczana będzie dobrze smakować z mięsem mielonym

 

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest kolejną wariacją na temat zapiekanek. Pomysł na zapiekankę z kiełbasą jest zbliżony do tego z mięsem mielonym, ale jeszcze prostszy. Potrzebujemy: 8 ziemniaków średniej wielkości, 500 g kiełbasy (może byś śląska lub zwyczajna), 6 cebul, 4 ząbki czosnku, śmietanę 18% – 200 ml, 20 dag sera w wiórkach, 2 jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.


Ziemniaki gotujemy w mundurkach i studzimy. Kiełbasę pokrojoną w plasterki smażymy, w trakcie smażenia dorzucamy cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Na koniec smażenia dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na dno naczynia żaroodpornego lejemy odrobinę oleju, następnie układamy warstwę ziemniaków, warstwę farszu. Czynność ponawiamy. Jeśli składników wystarcza, układamy kolejną warstwę. Jeśli nie, wszystko zalewamy sosem z jajek, śmietany i sera, który doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wstawiamy do pieca na 30 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni.

 

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Jeśli chcemy przygotować zapiekankę dla wegetarian, kiełbasę zamieńmy na pieczarki – musimy przygotować około 500 g pieczarek, które podsmażamy do uzyskania złotego koloru. Pozostałe czynności są identyczne, jak w przypadku zapiekanki z kiełbasą. Na dno naczynia żaroodpornego lejemy odrobinę oleju, następnie układamy warstwę ziemniaków, warstwę farszu. Czynność ponawiamy. Wszystko następnie zalewamy sosem z jajek, śmietany i sera, który doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Wstawiamy do pieca na 30 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Inspiracja kulinarna: najlepsza zapiekanka ziemniaczana Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1