Owoce są podstawowym elementem dobrze zbilansowanej diety. Są one ważne również dla niemowląt, bo zawarte w nich składniki zapewniają prawidłowy rozwój maluchów. Jakie owoce muszą znaleźć się w diecie dla niemowląt? Czy wiesz, kiedy należy rozszerzyć dietę niemowlaka, wzbogacając ją o owoce? Jakie owoce będą dobre dla najmłodszych? Sprawdź, jakie powinny być pierwsze owoce dla niemowlaka.


Kiedy zacząć wprowadzać owoce dla niemowlaka?

Według najnowszych schematów żywienia, to jaki owoc pierwszy podamy dziecku, nie ma tak naprawdę znaczenia. Ważniejsze jest, aby dzieci polubiły smak owoców i warzyw. Dzięki temu będą mogły na stałe zagościć w ich diecie. W pierwszych dwóch latach życia dziecka jego organizm rozwija się bardzo intensywnie – dlatego też najlepiej wybierać te owoce, które mają najwięcej witamin i składników odżywczych.


Rozszerzanie diety o owoce i warzywa powinno zacząć się mniej więcej w 5-6 miesiącu życia. Nie ma znaczenia, jaki owoc będzie pierwszy, chyba że dolegliwości dziecka będą na to wskazywać.


Przykładowo, jeśli niemowlę będzie cierpiało z powodu zaparć, jego pierwszym poznanym owocem powinno być np. jabłko. Jest ono bogate w błonnik, który pomoże przy dolegliwościach z jeszcze wrażliwym układem pokarmowym. W razie potrzeby można takie owoce podawać nieco wcześniej, ale nie przed ukończeniem 4 miesiąca życia.


owoce dla niemowlaka


Pierwsze owoce dla niemowlaka

Jabłka

W Polsce jako pierwszy owoc najczęściej podaje się niemowlakowi jabłko. Jabłka to doskonałe źródło błonnika, który rozpuszcza się w wodzie, wspomaga pracę jelit i zapobiega powstawaniu uciążliwych dla malucha zaparć. Jabłka zawierają też dużo cynku, witamin z grupy B oraz polifenoli o działaniach przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Istnieje mnóstwo odmian jabłek, a każda z nich ma inny smak i nieco inne składniki odżywcze. Warto podawać dziecku zarówno odmiany słodkie, jak i nieco bardziej kwaśne.


Banany

Banany to również dobre źródło witamin z grupy B. Poza tym, w tych owocach znajduje się też magnez i potas. Te minerały regulują prawidłową pracę układu nerwowego. Jeśli niemowlę będzie miało za mało magnezu i potasu, będzie płaczliwe lub nadpobudliwe. Banany zawierają również inulinę, którą żywią się znajdujące się w jelitach bakterie, odpowiedzialne za prawidłowy poziom flory.


Brzoskwinie

Brzoskwinie są dobrym źródłem beta-karotenu (podobnie jak marchewka). Beta-karoten to prowitamina witaminy A, która odpowiada za dobre widzenie. W brzoskwiniach znajduje się także błonnik i wapń, będący podstawowym składnikiem mocnych kości.


Cytrusy

Cytrusowe owoce takie jak cytryny, grejpfruty, mandarynki i pomarańcze są dobrym źródłem witaminy C, A oraz soli mineralnych – wapnia, magnezu i potasu. Poza tym, te owoce zawierają też dużo wody. Cytrusy należy jednak wprowadzić do diety niemowlaka nieco później – po ukończeniu 10 miesiąca życia. Owoce cytrusowe mają silne właściwości alergizujące, dlatego trzeba je podawać w niewielkich ilościach.


Winogrona

Winogrona to owoce będące doskonałym źródłem flawonoidów. Flawonoidy to związki chroniące przed chorobami serca, poprawiają też ukrwienie tkanek. Warto podawać dziecku winogrona również ze względu na dużą zawartość błonnika i witamin z grupy B.


Jak podawać owoce dla niemowlaka?

Jeśli wiemy już, jakie owoce możemy spokojnie podawać niemowlętom, przyszedł czas na poznanie sposobów ich podawania. Jeśli kupujemy owoce w sklepie, musimy dokładnie im się przyjrzeć. Najlepiej wybierać te, które nie mają żadnych uszkodzeń skórki i nie są obite. Starajmy się wybierać owoce z upraw ekologicznych. Owoce wprowadzane do diety niemowlaka trzeba dokładnie umyć, obrać ze skórki, a następnie zmiksować lub zetrzeć.


Owoce surowe będą lepsze dla niemowlaka niż te podgotowane ze względu na większą zawartość składników odżywczych. Jeśli jednak maluch ma wrażliwy brzuszek, lepiej wybierać owoce podgotowane, np. w formie musu.

Owoce dla niemowlaka – kiedy je wprowadzać? Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1