Masło do ciała w trosce o naszą skórę
Po długiej i niekorzystnej dla naszej skóry zimie każda z pań z ogromnym zniecierpliwieniem wyczekuje wiosny, a co za tym idzie, pierwszych cieplejszych promieni słońca. Kiedy tylko zacznie robić się nieco cieplej, panie zaczynają pokazywać coraz więcej ciała, wychwytując każdy możliwy promień słońca i kusząc przy okazji oglądających się za nimi panów. Aby czuć się dobrze we własnej skórze, musimy zadbać o jej odpowiednią pielęgnację. Czasami po zimie wstydzimy się stanu naszego ciała, a do pierwszego opalania podchodzimy z mocną rezerwą. Tutaj właśnie z pomocą przychodzi nam kawowo-marchewkowe masło do ciała, które bez najmniejszego problemu możemy przygotować we własnym domu.
Kawowo-marchewkowe cudo
Masło do ciała kawowo-marchewkowe jest bardzo proste, tanie i szybkie w przygotowaniu. Dodatkowo, nie tylko poprawi ono koloryt naszej skóry, ale także jeśli przystąpimy po kuracji masłem do opalania, mamy zagwarantowane lepsze efekty oraz bardziej naturalny, brązowy odcień skóry. Masło kawowo-marchewkowe świetnie nawilża i odżywia skórę. Zawarta w kofeinie kawa pobudza nasz organizm, wzmacnia go, a nawet ujędrnia skórę i pomaga w walce z cellulitem. Dodatkowo kawa zapewnia bardzo przyjemny zapach naszemu masłu. Natomiast dzięki zastosowaniu marchewki skóra nabierze blasku oraz zyska naturalny, zdrowy odcień. Warto tutaj wiedzieć, że takie masło nie farbuje nam skóry, tylko dzięki zawartym wartościom odżywczym stymuluje skórę do poprawy kolorytu.
Jak przygotować kawowo-marchewkowe masło do ciała?
Potrzebne nam będą:
50 g masła kakaowego,
pół średniej marchewki,
6–8 kropel olejku z kawy,
40 g oleju ze słodkich migdałów.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W kąpieli wodnej roztapiamy masło kakaowe. Kiedy masło będzie rozpuszczone, dodajemy startą wcześniej marchewkę oraz olej ze słodkich migdałów. Całość bardzo dokładnie mieszamy i pozostawiamy w kąpieli wodnej przez około godzinę, co jakiś czas mieszając. W tym czasie musimy pamiętać, aby na bieżąco kontrolować stan wody i w razie potrzeby dolewamy. Po upływie godziny przelewamy olej przez gazę lub sitko o bardzo małych oczkach. Kiedy temperatura naszego masła nieco opadnie, dodajemy olejek kawowy i ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Możemy teraz przelać je do ozdobnego słoika bądź pojemniczka. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia. Masło kawowo-marchewkowe powinno mieć twardą konsystencję, która pod wpływem naszych rąk mięknie i pozwala się rozsmarować. Masło wcieramy w całe nasze ciało, pozostawiając do wchłonięcia. Najlepiej stosować je po kąpieli na noc.