Zastanawiasz się czasem, jak Japonkom udaje się zachować promienny i młody wygląd? Znamy jeden z ich sekretów – to maseczka z ryżu. Dzięki niej każda z nas może pozbyć się zmarszczek. Ryż działa na skórę bardzo korzystnie – rozjaśnia ją, wygładza i poprawia elastyczność. Jak przygotować maseczkę z ryżu?


Maseczka z ryżu – czego potrzebujesz

Do przygotowania maseczki z ryżu, jaką stosują Japonki, potrzeba tak naprawdę niewielu składników. Podstawą jest oczywiście ryż – do maseczki potrzeba ok. 2–3 łyżek ryżu nieugotowanego. Najlepiej, jeśli ryż nie będzie zawierał żadnych chemicznych substancji ani pestycydów, aby był zupełnie bezpieczny dla skóry. Dlatego dobrym wyborem będzie np. razowy ryż organiczny. Poza ryżem potrzebne będą także łyżka ciepłego mleka i łyżka miodu. To podstawowa wersja maseczki.


Drugi przepis na maseczkę zawiera nieco więcej składników. Poza ryżem potrzebne są jeszcze: 1,5 łyżki wody destylowanej, 0,5 łyżki miodu i 2 łyżki awokado.


Maseczka z ryżu i mleka (lub też miodu awokado) może być tańszym rozwiązaniem niż profesjonalne maseczki z drogerii, a zadziała równie dobrze – być może nawet i lepiej. Maseczka domowej roboty jest bezpieczna dla skóry i naturalna – możemy mieć pewność, że nie zawiera konserwantów szkodliwych dla skóry.


Maseczka z ryżu – jak ją przygotować

Tak naprawdę maseczka z ryżu jest bardzo łatwa w przygotowaniu i nie potrzebujemy do tego wiele czasu. Jeśli chodzi o wersję podstawową, wystarczy wrzucić ryż do zimnej wody, ugotować go, a następnie odcedzić. Uwaga – ryż najlepiej odcedzić, przelewając wodę do miseczki. Woda z gotowania przyda się do zmycia maseczki. Ryż mieszamy z mlekiem i miodem.


Podobnie postępujemy przy bogatszej wersji maseczki. Gotujemy ryż, odcedzamy (zachowując wodę z gotowania) i na chwilę odstawiamy. Ryż do maseczki musi być świeżo ugotowany, tylko wtedy można wykorzystać jego właściwości. Przekładamy ryż do miseczki, dodajemy miód i awokado. Mieszamy wszystko dokładnie, aż powstanie gładka pasta.


Tak przygotowaną maseczkę nakładamy na dokładnie oczyszczoną skórę twarzy. Ważne, aby nie było na niej resztek makijażu ani innych zanieczyszczeń. Maseczkę zostawiamy na twarzy na ok. 20–30 minut. Po upływie tego czasu delikatnie zmywamy maseczkę za pomocą bawełnianych płatków kosmetycznych i wody pozostałej po gotowaniu ryżu.


Dlaczego warto ją stosować

Maseczka z ryżu naprawdę działa – widać to po niemal idealnym wyglądzie Japonek, które mają piękną cerę bez śladów zmarszczek. Ryż ma wiele właściwości, które korzystnie wpływają na skórę.
Po pierwsze ryż doskonale wygładza skórę. W swoim składzie zawiera inozytol – to substancja, która skutecznie zatrzymuje procesy starzenia się organizmu. Dodatkowo, poprawia także krążenie krwi.
Ryż to doskonałe źródło witaminy B, a to właśnie ona odpowiada za piękny wygląd skóry, włosów i paznokci. Witamina B regeneruje skórę, chroni ją przed szkodliwymi zewnętrznymi czynnikami.
Zawarty w ryżu inozytol działa nie tylko wewnątrz organizmu. Ryż nakładany bezpośrednio na skórę sprawia, że skóra zyskuje wyraźnie młodszy wygląd. Poprawia się krążenie krwi, co wpływa na spłycenie zmarszczek.


Okazuje się, że maseczka z ryżu może pomóc nie tylko w walce ze zmarszczkami. Taką maseczkę mogą przygotowywać także panie borykające się z trądzikiem. Ryż świetnie sobie radzi w usuwaniu zanieczyszczeń na skórze, co wpływa na zmniejszenie przebarwień i plam pozostałych po trądziku. Ryż sprawdzi się też jako naturalny peeling – wygładza cerę uwalniając ją od martwego naskórka, odświeża skórę.


Nawet woda, która została po gotowaniu ryżu, ma wiele korzystnych dla skóry właściwości. Zwiększa elastyczność, doskonale nawilża i odżywia cerę – dlatego jest lepsza do zmywania maseczki niż zwykła woda z kranu.


Jak często ją nakładać

Maseczkę z ryżu warto nakładać na twarz regularnie – najlepiej dwa razy w tygodniu. Maseczka jest łatwa i tania w przygotowaniu. Już po pierwszym użyciu cera stanie się wyraźnie nawilżona, odżywiona i wygładzona.

Maseczka z ryżu – japoński sekret piękna Ocena: 4.5/5 Ilość głosów: 13