Olejek jojoba to tak naprawdę nie olej, a płynny wosk w złotym kolorze. Powinien być niezbędnym produktem w łazience każdej fanki naturalnej pielęgnacji urody. Olejek jojoba powstaje z nasion krzewu, który rośnie na terenie Ameryki Środkowej. Jest bardzo łatwy i wygodny w użyciu, a w dodatku ma bardzo bogaty skład. Czy wiesz, jak można wykorzystać olejek jojoba? 


Olejek jojoba – właściwości

Olejek jojoba jest bezzapachowy, ma złoty kolor i tężeje w temperaturze poniżej 8°C. Jest bardzo odporny na wysokie temperatury – może być podgrzany nawet do 300°C i nie straci swoich właściwości. Olejek jojoba nie ma też terminu ważności, nie jełczeje i nie psuje się. W tym oleju znajdziemy niemal wszystkie minerały i witaminy, które wpływają na stan zdrowia naszej skóry, włosów i paznokci. W skład olejku jojoba wchodzą m.in. witaminy z grupy B, witamina E, chrom, cynk, miedź, selen i jod.


Jest to bardzo delikatny kosmetyk, nie wywołuje reakcji alergicznych także przy wrażliwej cerze. Dobrze poradzi sobie z tłustą strefą „T” na twarzy – potrafi regulować działanie tłuszczów wytwarzanych na skórze. Olejek jojoba ma świetne właściwości przeciwzapalne i nawilżające, pomoże zarówno przy problemach ze skórą, jak i z włosami.


Olejek jojoba na włosy

Olejek jojoba stosowany do włosów to pomoc w ich regeneracji i odżywieniu. Dobrze działa również na skórę głowy – natłuszcza ją i zmiękcza. Olejek jojoba potrafi wnikać w głąb skóry głowy, dzięki czemu łagodzi powstałe na niej stany zapalne i poprawia krążenie krwi w tkance podskórnej, co ma wpływ na szybszą regenerację komórek. Pomoże też w walce z łupieżem, reguluje wydzielanie sebum.


Olejek jojoba ma zastosowanie w wielu kosmetykach do włosów, takich jak szampony, odżywki czy maski. Warto jednak sięgnąć po jego czystą postać i wypróbować w postaci ciepłego kompresu. Olejek należy przed użyciem podgrzać, aby uzyskać jego odpowiednią konsystencję i rozprowadzić na wilgotnych włosach. Należy owinąć włosy folią oraz ciepłym ręcznikiem i zostawić na 30 minut. Po upływie tego czasu włosy trzeba umyć delikatnym szamponem. Olejek jojoba zastosowany na końcówki włosów zapobiegnie ich rozdwajaniu się.


Świetny także do do twarzy

Olejek jojoba na twarz można stosować na kilka różnych sposobów. Może zastąpić twój dotychczasowy krem nawilżający. Wystarczy, że nałożysz na twarz kilka kropel olejku i wmasujesz w skórę. Jego niewchłonięte resztki możesz usunąć chusteczką. Na noc możesz nałożyć na skórę nieco grubszą warstwę. Olejek nada się także na usta.


olejek jojoba będzie idealny do pielęgnacji


Olejkiem jojoba można też oczyszczać twarz z zanieczyszczeń. Wystarczy nanieść kilka kropel na suchą skórę, poczekać kilka minut, żeby się wchłonął i umyć twarz wodą. Olejek doskonale oczyszcza skórę z wszelkiego brudu, można go stosować nawet na tłustą, problematyczną cerę. Zmagasz się z trądzikiem? Koniecznie wypróbuj olejek jojoba. Ma w swoim składzie jod, który hamuje rozwój bakterii przyczyniających się do powstawania krost i zaskórników. Dodatkowo nie zatyka porów, dlatego do cery trądzikowej jest idealny.


Inne zastosowanie olejku

Olejek jojoba może być pomocny przy malowaniu paznokci. Posmarowane nim paznokcie staną się błyszczące, a skórki miękkie, dzięki czemu łatwiej będzie można je odsunąć.


Jeśli masz problem z suchą skórą stóp, wypróbuj olejek jojoba. Po ciepłej kąpieli wmasuj w stopy kilka kropel – staną się miękkie i zapomnisz o problemie popękanych pięt.


Olejek pomoże także pozbyć się nieestetycznych blizn, strupów i rozstępów na skórze – wystarczy wmasować kilka kropel w problematyczne miejsca.


Gdzie kupić olejek jojoba?

Olejek jojoba z łatwością można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością i zielarniach. Znajduje się też w ofercie internetowych sklepów z naturalnymi i organicznymi kosmetykami. Olejek nie jest drogi – kosztuje od kilku do kilkunastu złotych. Najlepiej wybierać taki, który nie jest rozcieńczany innymi olejami. Olejek jojoba to bardzo przydatny produkt, który może posłużyć przez lata. Ze względu na swoje szerokie zastosowanie, z pewnością przyda się każdej kobiecie.

Olejek jojoba – zastosowanie w kosmetyce Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1