Anginą nazywa się stan zapalny migdałków i gardła. Choroba wywołana jest przez paciorkowce lub gronkowce. Angina jest bardzo bolesną chorobą, podczas której występuje ostry ból gardła uniemożliwiający normalne połykanie. Sama choroba nie jest groźna, natomiast bardzo niebezpieczne są powikłania po nieleczonej anginie. Angina często spowodowana jest ogólnym osłabieniem organizmu, wyziębieniem ogólnym lub miejscowym ciała. Często jest też efektem powikłań po wcześniejszych infekcjach. Na anginę nie zapadają ludzie starsi. Jest to choroba, która dotyka przede wszystkim dzieci w wieku 5-10 lat. Górną, wskazywaną przez lekarzy, granicą zachorowania jest wiek około 25 lat.   


Angina i jej objawy

Do najbardziej rozpoznawalnych objawów anginy należą ostry ból gardła, gorączka, ropne czopy w migdałkach, nalot na ściankach gardła i powiększenie węzłów chłonnych, któremu może również towarzyszyć stan zapalny. Ból często jest tak silny, że pozbawia chorego apetytu, może powodować apatię i senność.


Leczenie anginy

By wyleczyć anginę i nie doprowadzić do późniejszych powikłań, konieczne jest wyleżenie choroby w łóżku. Należy zadbać o dietę chorego, by nie był zmuszony do spożywania produktów drażniących gardło. Kategorycznie nie wolno jeść ostrych, pikantnych, mocno słonych i kwaśnych potraw, ani pić kwaśnych soków. Należy unikać żywności, która może podrażnić gardło mechanicznie, czyli produktów, które chrupią i maja ostre krawędzie.


Istotne jest przyjmowanie dużej ilości płynów w optymalnej temperaturze. Podobnie jak ze smakami, napoje nie powinny podrażniać, czyli nie mogą być za gorące i za zimne. Należy zadbać o przyjmowanie dużej ilości witamin.


Niestety wszystkie te środki są niewystarczające i tylko wspomagają leczenie anginy. Główny sposób leczenia anginy to antybiotyk. Tylko podawanie antybiotyków daje pewność, że choroba zostanie zwalczona i nie pojawią się niebezpieczne powikłania.


Leczenie anginy za pośrednictwem antybiotyków zwykle trwa 5 dni. Po tym czasie choroba ustaje. Jednak pełne wyzdrowienie następuje po około dwóch tygodniach. Dopiero wtedy organizm odzyskuje pełna odporność.


angina wymaga długiej rekonwalescencji


Angina ropna – paskudna przypadłość

Paciorkowce i gronkowce, które wywołują anginę, potocznie nazywane są ropą, stąd nazwa angina ropna. Wywołana jest przez mikroorganizmy, które zawsze znajdują się w gardle i ustach człowieka. Stają się niebezpieczne, gdy w wyniku osłabienia odporności zaczynają się intensywnie mnożyć tworząc stan zapalny i ropny w okolicach migdałków oraz w gardle. W takim wypadku ich ilość jest tak duża, że tworzą bolesne, ropne czopy wewnątrz migdałków, uniemożliwiając połykanie.


Czy angina jest zaraźliwa?

Angina ropna przenosi się drogą kropelkową i jest bardzo zaraźliwa w przypadku, gdy nie zaczniemy jej leczyć. Nieleczona angina, jak każda inna choroba przenoszona drogą kropelkową, będzie rozsiewana przez chorego za pośrednictwem śliny, która jest wyrzucana z organizmu chorego podczas kichania, mówienia czy kaszlenia.


Angina jest jednak tak bolesną chorobą, że jej leczenie następuje na bardzo wczesnym etapie. Chory przestaje zarażać najpóźniej po około 12 godzinach od podania pierwszej dawki antybiotyku.

Angina – jak ją rozpoznać i leczyć? Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1