Chorobowy nowotworowe niejednokrotnie zwane są przekleństwem naszych czasów – dotykają dziś wiele bliskich nam osób, a gdzieś w głębi duszy zawsze czujemy strach, że zaatakują i nas. Kobiety w coraz młodszym wieku zapadają na nowotwory typowe dla płci, co powoduje m.in. problem z zajściem w ciążę czy w ogóle uniemożliwia posiadanie potomstwa. Z tego powodu wiele uwagi kierujemy na zapobieganie nowotworom. Dieta antyrakowa jest czymś nadal kontrowersyjnym. Z jednej strony faktycznie może przeciwdziałać w pewnym stopniu pojawianiu się nowotworów. Z drugiej strony choroby te mają tak silne podłoże genetyczne oraz podlegają również innym uwarunkowaniom, że w zasadzie trudno jest powiedzieć, czy samo żywienie może im zapobiegać. Na pewno jednak odpowiednio prowadzona dieta antyrakowa jest w stanie zmniejszać prawdopodobieństwo występowania chorób nowotworowych. Do najbardziej popularnych diet tego rodzaju należy ta dr Budwig.


Dieta antyrakowa i jej początki

Choć o diecie antyrakowej dr Budwig słyszy się od niedawna, to jednak zapoczątkowana została ona już ponad 60 lat temu przez lekarkę i biochemika, dr Johannę Budwig. Na początku nie była to z założenia dieta antyrakowa – jej autorka badała przede wszystkim, w jaki sposób tłuszcze wpływają na komórki w organizmie osób chorych na raka. Na tej podstawie, po wielu latach badań, dr Budwig wyciągnęła następujące wnioski: olej lniany, podawany w zastępstwie tłuszczów zwierzęcych, w znacznym stopniu usuwa działanie nowotworu oraz przywraca normalne funkcjonowanie komórek w organizmie.


Z tych wniosków dr Budwig zbudowała całą teorię żywienia, która działać ma antyrakowo. Jej podstawą jest len, głównie w formie siemienia lnianego oraz oleju lnianego przerabianego wraz z twarogiem na odpowiednią pastę. Jest to również żywienie, które bazuje jedynie na produktach warzywnych i owocowych – cała dieta dr Budwig w oryginalne była wegetariańska, ale nie służyła do regularnego żywienia, a raczej stosowana była leczniczo. Obejmowała m.in. przygotowanie do diety, gdzie można było spożywać jedynie papkę z siemienia i papai oraz zieloną herbatę, a także dietę właściwą, bazującą na produktach organicznych, ekologicznych oraz spożywanych o określonych godzinach.


dieta antyrakowa


Jak dziś wygląda dieta antyrakowa?

Oczywiście do tego, co zalecała dr Budwig odnosili się przez lata dietetycy. Dziś powiedzieć można, że wiele założeń, które miała ta antyrakowa dieta, jest słusznych. Przede wszystkim chodzi o spożywanie warzyw i owoców bogatych w witaminy, składniki mineralne, ale także błonnik, który usuwa z organizmu nadmiar substancji szkodliwych i balastowych. Dodatkowo słusznym jest stawianie przede wszystkim na zdrowe produkty bez konserwantów – im mniej w żywności chemii, tym mniejsze prawdopodobieństwo zapadnięcia na nowotwory. Sam olej lniany na pewno również nie zaszkodzi, aczkolwiek rygorystyczna, pierwotna wersja tej diety budzi sprzeczne emocje, jako że może nie dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Z tego powodu nie powinny stosować jej kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.


Wprowadzenie diety antyrakowej

Każda z nas może dziś wprowadzić do żywienia swojego czy rodziny elementy diety antyrakowej, które z pewnością mogą wykazywać się pewną skutecznością – choćby pozytywnym wpływem na ogólne zdrowie organizmu. Zastąpienie tłuszczów zwierzęcych olejem lnianym, zwłaszcza nierafinowanym, doskonale wpłynie na zdrowie, zwiększając ilość kwasów tłuszczowych nienasyconych oraz antyoksydantów, a przez to pozytywnie działając na zatrzymanie procesów starzenia, układ krwionośny oraz nerwowy. Sprawdzi się również regularne jedzenie codziennych porcji warzyw i owoców, a także przetworów mlecznych, pełnoziarnistego zboża i produktów zbożowy. Dieta dopuszcza spożywanie ryb morskich nawet codziennie do 200 g, za to ogranicza spożycie innych mięs i podrobów – dopuszczalne jest tylko ekologiczne mięso drobiowe, niskotłuszczowe.

Antynowotworowe odżywianie dr Budwig Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1