Lody to bardzo smaczny i lubiany przez wszystkich deser. Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że lody to kaloryczny i niezdrowy produkt. Większość osób uważa, że porcja lodów ma taką samą ilość kalorii jak hamburger. Czy jest tak w rzeczywistości?


Kaloryczność lodów

Lody zjadamy szczególnie w upalne letnie dni. Jest smaczny i orzeźwiający deser, dostępny w różnych smakach. Wśród propozycji znajdziemy lody gałkowe, włoskie, świderki, a także produkowane na bazie soków owocowych sorbety.


Stwierdzenie, że lody to deser kaloryczny, w rzeczywistości mija się z prawdą. Wbrew pozorom lody należą do najmniej kalorycznych i zdrowych produktów spożywczych. Przykładowo porcja lodów śmietankowych składająca się z dwóch gałek dostarcza zaledwie 150 kcal, czyli prawie o połowę mniej niż batonik czekoladowy lub drożdżówka z serem.


Więcej kalorii posiadają lody z pełnotłustego mleka oraz smakowe, zwłaszcza gdy są one podawane w postaci deseru z bitą śmietaną.


Najzdrowsze są owocowe sorbety – niskokaloryczne, zawierające niewielką ilość cukru oraz niezawierające tłuszczu.


Zalety lodów

Główną zaletą lodów jest ich niepowtarzalny smak. Wiele osób unika tego przysmaku, wychodząc z założenia, że lody zawierają głównie tłuszcz i cukier.


Rzeczywistość weryfikuje to stwierdzenie dowodząc, że lody to zdrowe słodycze, posiadające wiele zalet i z całą pewnością warto je jeść. Lody zawierają znaczną ilość węglowodanów i białka, dzięki czemu wzmacniają mięśnie, w tym mięsień sercowy. Wapń wzmacnia kości, natomiast zawarty w lodach kakaowych magnez skutecznie koi nerwy.


lody


Zawartość cukru oraz witaminy B korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, natomiast witaminy z grupy B wspomagają układ nerwowy.


Jest to deser chłodny, dlatego też optymalnie niweluje obrzęki i działa przeciwkrwotocznie. Właśnie z tego względu wielu laryngologów zaleca spożywanie lodów po zabiegach usunięcia migdałków. Warto także podkreślić, że zdrowe lody są lekkostrawne, dlatego też bez obawy mogą spożywać je osoby w starszym wieku.


Kiedy nie spożywać lodów?

Są jednak sytuacje, w których spożywanie deserów lodowych jest niewskazane. Wbrew pozorom nie należy jadać lodów w upalne dni. Faktem jest, iż skutecznie chłodzą i orzeźwiają, jednakże mogą także stać się przyczyną anginy lub zapalenia gardła. Zimny deser powoduje gwałtowny skurcz naczyń krwionośnych, czego efektem jest osłabienie błony śluzowej gardła, które automatycznie staje się bardziej narażone na atak drobnoustrojów wywołujących chorobę.


Ważna jest także ilość zjadanych lodów. Jedna porcja, czyli dwie gałki, to całkowicie bezpieczna ilość, przede wszystkim pod względem kaloryczności.


Jeśli jednak do porcji lodów dołożymy bakalie, bitą śmietanę lub inne dodatki, kaloryczność deseru automatycznie wzrośnie.


Ostrożność powinni zachować także alergicy. Lody zawierają spore ilości białka, które w wielu przypadkach powoduje reakcje alergiczne. Nie oznacza to jednak, że alergicy muszą całkowicie zrezygnować z tego smacznego deseru. Nie mogą oni jeść lodów na bazie mleka, niemniej jednak warto pamiętać, że istnieją lody sorbetowe, które nie wywołują reakcji alergicznych.

Cała prawda o lodach Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1
Komentarze(3)
    • ~Dominika
      14 kwiecień 2016

      hehe - a już myślałam ;)

      • ~bartłomieej
        14 kwiecień 2016

        -to nie myśl..

      • ~agata
        14 kwiecień 2016

        od kiedy to cukier jest zdrowy???