Chlorella – właściwości
Z biologicznego punktu widzenia, chlorella należy do grupy eukariontów, a spirulina zalicza się do prokarionów (zaliczana jest do grupy biologicznej, do której przynależą także bakterie). Chlorella to jednocześnie złożona roślina zawierająca jądro komórkowe. Jej zewnętrzna ściana komórkowa jest niezwykle twarda – dzięki temu może wiązać się z pestycydami i ciężkimi metalami, a następnie wydalać je z organizmu.
Chlorella to doskonałe źródło witaminy B12. Zawiera jej znacznie więcej niż wołowa wątroba. 60% składu tej algi stanowi białko, które zawiera prawie 20 aminokwasów (między innymi wszystkie aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu). 20% składu chlorelli to węglowodany, a 10% – tłuszcze. Dodatkowo, w tej słodkiej aldze znajdziemy mnóstwo innych witamin i minerałów. To dobre źródło prowitaminy A, żelaza, kobaltu i cynku. Chlorella zawiera bardzo dużo chlorofilu (nawet 50 razy więcej niż lucerna). Chlorofil jest bardzo ważny w naszej diecie – ma korzystny wpływ na błony śluzowe przewodu pokarmowego. To właśnie błony śluzowe odpowiadają za ochronę przed wnikaniem toksyn z przewodu pokarmowego do krwiobiegu.
Jak działa chlorella?
Chlorella przede wszystkim dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin. Zapewnia też skuteczne odtrucie organizmu z takich substancji jak kadm, pestycydy, arsen, rtęć, ołów i insektycydy. Badania wykazują, że chlorella ma także bardzo korzystny wpływ na układ odpornościowy – pobudza produkcję interferonów. Te z kolei pobudzają aktywność makrofagów. Makrofagi to komórki, które trawią substancje obce dla organizmu.
Stosowanie chlorelli może także przyspieszyć gojenie ran, wspomóc walkę z jelitowymi zatruciami, zaparciami, chorobą wrzodową, wirusowymi zatruciami czy alergiami. Tę słodką algę można także stosować przy zapaleniu trzustki, zespole napięcia przedmiesiączkowego, hepatotoksyczności, zapaleniu stawów, miażdżycy, cukrzycy, przewlekłym zmęczeniu i problemach z sercem.
Wskazania do stosowania
Stosowanie chlorelli zaleca się przede wszystkim osobom będącym na diecie wegetariańskiej i wegańskiej – w ten sposób można uzupełnić niedobór żelaza, wynikający z niejedzenia mięsa. Poza tym, chlorella wykazuje też korzystne działanie w przypadku osób zmagających się z trądzikiem, egzemą, stanami zapalnymi skóry i uszkodzeniami, źle gojącymi się ranami. Chlorella polecana jest także w przeciwnowotworowej profilaktyce, pooperacyjnych zabiegach i w przypadku osób, które wystawione są na długotrwałe zanieczyszczenia środowiska.
Chlorella – skutki uboczne
Osoby nadwrażliwe po zastosowaniu chlorelli mogą zauważyć pojawienie się wysypki, opryszczki lub trądziku. To jednak nic groźnego – jest to oznaka powrotu wewnętrznej równowagi i postępującego oczyszczania się organizmu.
Przeważnie chlorella jest dobrze tolerowana przez organizm. Czasem, na początku jej zażywania, mogą pojawić się problemy w postaci nabrzmienia brzucha – to jednak stan tymczasowy, który znika. Chlorella jest bezpieczna dla organizmu – mogą ją stosować nawet dzieci i kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Chlorella jako suplement diety
Na rynku pojawia się coraz więcej preparatów zawierających chlorellę. Najbezpieczniejsze będzie jednak kupienie preparatu w aptece. Aby wybrać właściwy suplement diety, trzeba sprawdzać skład produktu – czy zawarta w nim chlorella ma nienaruszone ściany komórkowe. Nienaruszone ściany powodują, że chlorella niestety nie zadziała tak, jak powinna – twarda ściana nie jest trawiona przez układ pokarmowy, więc wydalamy ją razem z cennymi składnikami.
Now Foods, Certified Organic Chlorella, 4 oz (113 g) Powder = 10$
Ja kupuję chlorelle w Rossmannie od purella food i widzę fantastyczne efekty. Uwielbiam to, że chlorella działa na wszystko - usuwa toksyny z organizmu, wspomaga odchudzanie i poprawia odporność.