Jak przytyć? Odpowiedź dietetyka
Oczywiście każdy ma inne wymagania i wyobrażenia dotyczące własnej sylwetki. Nie ma żadnego wstydu w tym, że chciałaby Pani trochę przytyć. To prawda, że ma Pani lekką niedowagę i warto zrobić coś, aby jednak ważyć nieco więcej. To również racja, że łatwo pójść o krok za daleko i przytyć. Wystarczyłoby bowiem zmienić dietę, spożywając produkty o wysokim indeksie glikemicznym, jak np. słodycze czy, co gorsza, fast foody. Byłby to wielki błąd i niepowetowana strata, którą ciężko potem odpracować. Dlatego polecam raczej produkty, które mają wiele cennych składników, a przy okazji będą budować tkankę mięśniową. To na pewno produkty z pełnego przemiału, czyli razowy chleb, brązowy ryż lub ciemny makaron. Produkty wytworzone z żytniej mąki, a także amarantus i kasze będą dobrze bilansowały dietę i zbudują upragnione mięśnie.
Nie można także zapominać o wszelkich zdrowych tłuszczach pochodzących z ryb morskich czy oliwie z oliwek, a także np. oleju rzepakowym. Takie tłuszcze są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, a nasza dieta musi być w nie bogata. Dobrze jest pamiętać też o pestkach dyni, słonecznika, a także orzechach. Obecnie na rynku jest cała masa ich odmian, więc na pewno jest w czym wybierać, nawet jeśli nie przepadamy za jakimś gatunkiem.
Ważnym punktem dnia powinny się także stać śniadania. Polecam oczywiście płatki owsiane na mleku lub mleku sojowym. Drugie śniadanie może być nieco bardziej energetyczne, ale wciąż niezbyt węglowodanowe. Oczywiście warto sięgać po produkty wysokobiałkowe. Twaróg, jogurty naturalne, a także drób, najlepiej grillowany lub przygotowywany na parze – mogą zdziałać wiele dobrego, jeśli zależy nam na skutecznym budowaniu masy mięśniowej. Przy tym wszystkim konieczne jest również uprawianie sportu. Mile widziana będzie wizyta na siłowni i trening pod okiem trenera personalnego, który podpowie, jak budować poszczególne partie mięśni.