Ogórki o dawna zajmują poczesne miejsce w naszej diecie. Jemy je na surowo, pieczone, duszone, same i jako składnik wielu potraw. Oto garść faktów o ogórkach!


Ogórki znane są ludziom od tysięcy lat

Ojczyzną ogórków jest Azja. Były uprawiane był już około 3 tysięcy lat temu w Indiach.


Ogórki naprawdę są owocami

To wcale nie żart. Ogórki zaliczamy do warzyw, jednak z botanicznego punktu widzenia to, co jemy, jest niczym innym, jak owocami, które fachowo nazywamy jagodami.


Ogórki są spokrewnione z melonami

Ogórki należą do jednorocznych roślin z rodziny dyniowatych. Ich krewniakami są zatem dynie i melony. Uprawia się kilkanaście odmian ogórków.


Ogórki nie mają dużej wartości odżywczej

Ogórki nie są bardzo wartościowym pokarmem. Głównym ich składnikiem jest woda, która stanowi aż 96% objętości. Reszta to niewielkie ilości białka, błonnika, węglowodanów, witamin takich jak witamina A i witaminy z grupy B, kwasu foliowego oraz takich pierwiastków jak cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń sód i magnez. Najwięcej cennych składników znajdziemy tuż pod skórką, dlatego najlepiej jadać ogórki nieobrane.


Ogórki nie są jednak całkiem bez wartości

Fakt, że ogórki zawierają mało składników pokarmowych, nie oznacza jeszcze, że są bezwartościowe. Korzystnie wpływają na przykład na pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Pomagają też pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i likwidować obrzęki. Wskazane są również przy chorobach układu moczowego – działają moczopędnie – oraz w chorobach reumatycznych. Ponadto oczyszczają z toksyn.


Ogórki pomagają schudnąć

Dzięki dużej zawartości wody ogórki nie tuczą – 100 gramów to około 6–8 kcal. Są zatem idealnym składnikiem diety odchudzającej.


ogórki


Ogórki dobrze działają na cerę

Ogórki znane są również z tego, że korzystnie wpływają na skórę dzięki swym właściwościom łagodząco-upiększającym. Od dawna stosuje się je w kosmetyce, przy produkcji kremów, maseczek i preparatów upiększających. Maseczka ze świeżych ogórków działa ściągająco, zmniejsza opuchliznę, odświeża, zmniejsza widoczność porów i oczyszcza cerę, nawet cerę trądzikową.


Ogórki mają orzeźwiający zapach

Charakterystyczny zapach ogórków jest dla nas bardzo przyjemny i działa orzeźwiająco. Dlatego wykorzystuje się go przy produkcji licznych perfum.


Ogórki zyskują na wartości w procesie kiszenia

Najbardziej wartościowe są ogórki małosolne i ogórki kiszone. Dzięki procesowi kiszenia zawartość witaminy C oraz witamin B6 i B12 zwiększa się niemal dwukrotnie. Ogórki kiszone ponadto jeszcze skuteczniej usuwają z organizmu toksyny i metale ciężkie, sprzyjają lepszemu przyswajaniu pokarmów, wspomagają wydzielenie kwasów żołądkowych i przyśpieszają pracę jelit, a kwas mlekowy, który powstaje w procesie kiszenia, korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Ogórki kiszone pomagają też zwalczać infekcje.


Ogórki niszczą witaminę C

Minusem ogórków jest to, że zawierają enzym zwany askorbinazą, który rozkłada witaminę C. Z tego powodu nie zaleca się łączyć ogórków z pomidorami i innymi warzywami zawierającymi duże ilości tej witaminy. Problem można jednak rozwiązać, dodając do potrawy ocet lub sok z cytryny, co spowoduje zneutralizowanie askorbinazy. Enzym zostaje też zdezaktywowany w procesie kiszenia, dlatego świeże ogórki można zastąpić ogórkami kiszonymi.


Ogórki mogą być ciężkostrawne

Dla niektórych osób surowe ogórki są ciężkostrawne. O wiele łatwiejsze do strawienia są ogórki kiszone i ogórki małosolne.


Ogórki bywają gorzkie

Niektóre ogórki mają gorzki smak, za który odpowiada substancja zwana kukurbitacyną. Znajdziemy ją we wszystkich odmianach ogórków, ale w różnej ilości. W małym stężeniu jest niewyczuwalna lub ledwie wyczuwalna.

Co warto wiedzieć o ogórkach? Zaskoczysz się! Ocena: 5/5 Ilość głosów: 2