Produkty absolutnie zakazane w ciąży
Na czarnej liście produktów w diecie ciężarnej pierwsze miejsce zajmuje alkohol. Choć niektóre kobiety pozwalają sobie od czasu do czasu na symboliczną lampkę wina, to jednak specjaliści zalecają całkowitą abstynencję przez pełne 9 miesięcy. Nawet niewielka ilość alkoholu może wpłynąć na rozwój dziecka, gdyż dostaje się on przez łożysko do krwi płodu. W pierwszym trymestrze ciąży może powodować uszkodzenie mózgu, serca, wątroby, w drugim wywołać poronienie, a w trzecim spowodować poważne wady rozwojowe. Najpoważniejszym skutkiem picia w ciąży jest FAS, czyli alkoholowy zespół płodowy, który po urodzeniu objawia się m.in. deformacją twarzy dziecka, małogłowiem, niską wagą urodzeniowa, obniżeniem odporności, obniżonym IQ, nadpobudliwością, problemami z koncentracją i uczeniem się itd.
Czego nie jeść w ciąży
Kolejną grupą produktów, których należy unikać podczas ciąży są: surowe mięso, ryby, owoce morza, niepasteryzowane surowe mleko oraz surowe jajka. W surowych produktach mogą znajdować się groźne bakterie typu Listeria i Salmonella, gdzie ta pierwsze może wywołać nawet poronienie, zaś druga wywołuje zatrucie pokarmowe niebezpieczne dla matki i dziecka. Listeriozę może spowodować także spożycie na zimno serów pleśniowych np. camembert lub brie (w zapiekance są już bezpieczne). Surowe mięso, ale także wędliny takie jak metka czy suszona szynka mogą ponadto wywołać toksoplazmozę, która powoduje obumarcie płodu lub wady rozwojowe dziecka np. wodogłowie.
Produkty, które nie muszą, ale mogą zaszkodzić
Dieta kobiety w ciąży powinna być zbilansowana i dostarczać jak najwięcej składników odżywczych. Dlatego lepiej wystrzegać się gotowych i wysokoprzetworzonych produktów, które zawierają mało cennych składników, a sporo konserwantów i sztucznych dodatków. Ponadto warto ograniczyć lub całkowicie zrezygnować ze spożywania:
– Dużej ilości napojów z kofeiną – powoduje ona skoki ciśnienia i może zaburzać rytm serca u dziecka.
– Słodyczy – ponieważ kobiety w ciąży narażone są na cukrzycę ciążową.
– Orzeszków ziemnych – mogą wywołać alergię u dziecka.
– Dużej ilości ryb – niektóre ryby (np. tuńczyk) zawierają dużo rtęci, która negatywnie wpływa na układ nerwowy rozwijającego się dziecka.
– Herbatek ziołowych – niektóre zioła mają silne działanie i bez konsultacji z lekarzem lepiej ich nie pić. Za bezpieczne zioła w ciąży uznawane są np.: rumianek, mięta, melisa, siemię lniane, natomiast zakazane zioła to m.in. piołun, krwawnik pospolity, senes, żeń-szeń.
W wielu artykułach o diecie przyszłej mamy można znaleźć informację, że zakazanym dla niej produktem powinna być wątróbka. Zawiera ona witaminę A, która w nadmiarze może szkodzić dziecku. Tak naprawdę wątróbka nie jest wskazana ze względu na możliwą zawartość toksyn metabolizowanych przez ten organ. Natomiast jeśli chodzi o witaminę A, można ją przedawkować w zasadzie tylko wskutek przyjmowania suplementów.
W Internecie krążą różne informacje na temat zakazanych produktów dla kobiet w ciąży i niestety część z nich nie jest prawdziwa. Dlatego o to, czego nie jeść w ciąży, lepiej zapytać lekarza lub w razie dalszych wątpliwości sięgnąć po literaturę fachową.