Czarnuszka siewna jest rośliną należącą do rodziny jaskrowatych, która uprawiana jest w wielu krajach świata – w tym również i w Polsce, gdzie można ją spotkać również w postaci dziczejącej. Tak naprawdę pochodzi z terenów Iraku i Turcji, kwitnie od września do maja, można z niej wytwarzać miód i używać jako przyprawy. Czarnuszka posiada mnóstwo zdrowotnych właściwości oraz zastosowań – jest warta tego, by poczytać o niej więcej!


Co to jest czarnuszka?

Czarnuszka siewna jest rośliną jednoroczną, która może wzrosnąć nawet do wysokości 40 centymetrów, posiada duże, białe kwiaty z błękitnym unerwieniem i małe, czarne, kanciaste oraz aromatyczne nasiona – to one znajdują zastosowanie zarówno w sztuce kulinarnej, jak i w ziołolecznictwie.


Czarnuszka znana była jako roślina lecznicza już w czasach starożytnych – między innymi dwa dzbany z jej nasionami odnaleziono w grobie Tutenchamona. Dioskurides, grecki lekarz i botanik, po raz pierwszy wskazał jej lecznicze właściwości w swoim znakomitym dziele "De Materia Medica", opisującym różne gatunki leczniczych roślin.


czarnuszka


Czarnuszka i jej właściwości

Właściwości czarnuszki siewnej są ogromne! W jej nasionach znajdziemy cały kompleks witamin – witaminę A, witaminę E i witaminy z grupy B – a także minerały, jak selen, cynk, magnez, wapń, żelazo, potas i sód. Ponadto znajduje się w nich aromatyczny olejek eteryczny. W całej zresztą roślinie jest sporo oleju, który obecnie również znajduje swoje zastosowanie w kuchni i kosmetyce.


Nasiona czarnuszki mają właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe oraz antyoksydacyjne. Oznacza to, że neutralizują wolne rodniki, które odpowiadają za złe samopoczucie, powodują raka i szybsze starzenie się organizmu. Przy tym czarnuszka pomaga osobom, które zmagają się z alergią – już 6-8 tygodniowa kuracja jest w stanie znacznie osłabić objawy uczulenia, a nawet zupełnie je zlikwidować. Wykazuje także działanie antygrzybiczne i antywirusowe – przy wszelkich przeziębieniach jest zatem idealna, ponieważ pozwala szybciej się wyleczyć. Obniża ciśnienie, podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów, chroni przed osteoporozą oraz przed zachorowaniem na cukrzycę. Dba także o nasz układ pokarmowy, między innymi zapobiegając wrzodom żołądka, a także uszkodzeniom wątroby i nerek. Przyspiesza gojenie się ran, więc poleca się ją także w okresie rekonwalescencji. W dodatku dzięki czarnuszce można łatwiej uporać się z nerwami – obniża bowiem poziom stresu i pozytywnie oddziałuje na ośrodkowy układ nerwowy.


Na co uważać? Czarnuszki nie powinny pić kobiety, które starają się o dziecko. Działa bowiem trochę jak tabletki antykoncepcyjne, podczas gdy u panów podnosi poziom testosteronu. Reguluje jednak procesy zachodzące w układzie rozrodczym – dzięki niej miesiączki stają się regularne, a u matek karmiących wzmaga się laktacja.


Zastosowanie czarnuszki

Czarnuszka znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Można ją stosować jako przyprawę – w postaci zmielonej. Jest doskonała do zup, warzyw i sałatek, a także jako dodatek do bigosu, sera, czy wina. Przepysznie smakuje dodana do chleba! Wszystkim potrawom nada specyficzny, korzenny aromat i smak. Można z niej również wytwarzać miód, nalewkę, albo po prostu napar. Napar można wypijać, bądź też stosować na skórę jak tonik, albo na włosy, by poprawić ich kondycję.


Czarnuszka bowiem znakomicie potrafi sobie poradzić z uporczywymi nawet zmianami skórnymi – jak atopowe zapalenie skóry czy trądzik. Jeśli mamy na skórze ropiejące rany, taki napar lub olej z czarnuszki przyspieszą ich gojenie się – aż do pełnego wyleczenia. Czarnuszka nadaje się również do robienia płukanek na włosy – zapobiega łysieniu, hamuje ich wypadanie, pozwala opanować świąd i poradzić sobie z łupieżem. Pobudza także porost włosów, które dzięki niej stają się gęstsze – trzeba jednak stosować ją regularnie.

Czarnuszka siewna – właściwości lecznicze i zastosowanie Ocena: 3.8/5 Ilość głosów: 10