Masło orzechowe - właściwości
Mimo że prawdziwe masło orzechowe produkowane jest z popularnych fistaszków - czyli orzechów arachidowych - tak naprawdę można je wykonać także z innych orzechów i to w wielu różnych wariantach. Możemy więc napotkać masło z orzechów laskowych albo nawet z migdałów, które przecież są orzechami. Masło może być tworzone z dodatkiem soli, bez jej dodatku, a także na przykład w postaci słodkiej, choć ta wersja jest akurat najmniej zdrowa.
Masło z orzechów arachidowych to świetne źródło witamin z grupy B i witaminy E, a także licznych minerałów jak magnez, potas, cynk, selen, wapń, chrom, mangan, żelazo i miedź. Masło to ma wiele zalet - między innymi usprawnia układ nerwowy, wzmacnia kości i zęby, wpływa również na kondycję włosów, skóry oraz paznokci, dlatego jest po prostu jak pyszny kosmetyk, działający od wewnątrz. Szczególnie poleca się jego jedzenie osobom walczącym z trądzikiem oraz chcącym oczyścić organizm i pozbyć się nadmiaru wody. W tym celu trzeba jednak wybierać masło pozbawione soli (lub zrobić je samodzielnie). Ponadto masło z orzechów arachidowych jest bogatym źródłem błonnika, dlatego też po jego spożyciu czujemy się syci. Mimo swojej kaloryczności polecane jest osobom odchudzającym się, nie tylko z uwagi na błonnik, ale także regulację procesów trawiennych i obniżanie poziomu złego cholesterolu. Orzeszki wykazują też działanie antyoksydacyjne.
Orzechy laskowe oraz migdały również są bardzo zdrowe, dlatego masło orzechowe wykonywane z nich także świetnie wpływa na człowieka. W migdałach na przykład znajduje się arginina, poprawiająca wydolność mięśni, a orzechy laskowe poprawiają samopoczucie, dzięki dużej zawartości witaminy B6, która wpływa na produkcję serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia.
Przepis na masło orzechowe
Jak zrobić masło orzechowe? Jest na to kilka sprawdzonych sposobów. Domowe masło orzechowe jest znacznie zdrowsze od tego, które możemy kupić w sklepach, ponieważ producenci dorzucają do niego zwykle jeszcze szkodliwe tłuszcze trans - które zapobiegają rozwarstwieniu masy. Choć tradycyjny przepis obejmuje dodanie też cukru i soli, możemy je pominąć – masło i tak wyjdzie przepyszne.
Aby wykonać masło orzechowe we własnym domu, należy jedynie wsypać obrane orzeszki do wysokiego naczynia i dokładnie je zmiksować przy pomocy blendera bądź w malakserze. Może to nieco długo trwać, ponieważ powinny utworzyć zbitą, jednorodną i gładką masę. Do zmiksowanych orzeszków dodajemy jeszcze cukier puder oraz szczyptę soli - wedle smaku, jaki chcemy uzyskać. Przed rozsmarowywaniem na kanapkach na pewno trzeba będzie mieszać tak przygotowane masło, gdyż może ulegać rozwarstwieniu. To jednak zaleta - wiadomo, że masło jest zdrowe.
Kto nie chce słodzić cukrem, może do tego użyć miód. Pyszne masło orzechowe można także uzyskać z pistacji i używać jako masła na kanapki albo na przykład do naleśników, czy dekoracji ciasta. Bez względu na składniki naszego masła orzechowego, należy je przechowywać w lodówce - w szczelnie zamkniętym pojemniku.