Jeśli przykładasz uwagę do tego, co i w jakich ilościach spożywasz – z pewnością truchlejesz na widok tych wszystkich literek i numerków, a także tajemniczo brzmiących oznaczeń na opakowaniach pożywienia, które spożywasz przecież na co dzień. Jeśli jednak nie przywiązywałaś do tej pory wagi do tego, ile dodatkowych substancji, które mają symbole E + numerek (i bynajmniej nie są to procentowe zawartości witaminy E), spożywacie ty i twoi najbliżsi, czas to zmienić. Dowiedz się, jakie konserwanty są najczęściej dodawane do jedzenia, a także jakie mogą wywierać skutki na organizm. 


Chemiczny smak potraw?

Czy odniosłaś kiedyś wrażenie, że jedząc jakąś potrawę (przede wszystkim jakieś danie gotowe, czy też słodycze), czułaś w niej chemiczny posmak? Wówczas pewnie zbagatelizowałaś to odczucie – jednak nie było to złudzenie. Dania gotowe i słodycze to pożywienie niezwykle mocno przetworzone, najczęściej z dość długą datą ważności. By nie straciły one swoich walorów smakowych i zapachowych, a także nie zepsuły się zbyt szybko, są dosłownie faszerowane konserwantami. Choć ani nie czuć, ani nie widać ich na pierwszy rzut oka, są właściwie wszędzie: w pieczywie, mleku, nabiale, rybach i mięsie, a także w słodyczach. Choć nie wszystkie konserwanty są groźne dla zdrowia, warto zminimalizować, a najlepiej wykluczyć w ogóle ich spożycie. Jakie konserwanty stosowane są najczęściej, jakie mają zadanie, a także jaki mają wpływ na nasz organizm?


Jesteś tym, co jesz. Symbole E to zło?

Warto pamiętać o tym, że zasada mówiąca „jesteś tym, co jesz” to nie tylko zwykłe porzekadło – to prawda w stu procentach. To, czym się odżywiamy – ma największy wpływ na to, jak wyglądamy, jak się czujemy, a także jaka jest nasza wydajność. Każdego roku, wraz z codziennym pożywieniem, zjadamy aż 2 kilogramy rozmaitych barwników, konserwantów, przeciwutleniaczy, a także emulgatorów. Tajemnicze symbole E, po których dopisany jest trzycyfrowy kod, to oznaczenie kodów substancji dodawanych do żywności. Najczęściej są to barwniki, konserwanty, a także substancje przeciwzbrylające oraz zagęszczające. Nie wszystkie symbole E są niebezpieczne – jednak zdecydowana większość dodawana do jedzenia to syntetyczne barwniki.


Co w rzeczywistości oznaczają literki E i odpowiadające im kody? Niektóre symbole E to po prostu naturalne i zupełnie nieszkodliwe składniki. Warto wiedzieć, które substancje szkodzą – jest to istotne nie tylko dla naszego zdrowia i wyglądu, ale przede wszystkim dla dzieci. To, co jedzą, ma wpływ na to, jak się rozwijają oraz jaką zdolność do radzenia sobie z chorobami nabędą.


symbole e znajdziesz na wielu etykietach


Symbole E – co oznaczają poszczególne cyferki?

Warto wiedzieć o tym, że symbole E mające cyfry od 100 do 199 to barwniki – w większości naturalne i nie musimy się ich obawiać. Poprawiają one przede wszystkim walory estetyczne żywności, a znajdziemy je na przykład w parówkach. Oznaczenia pomiędzy E 200 a E 299 to konserwanty. Mają one za zadanie ochronę żywności przed rozwojem pleśni, bakterii oraz grzybów. Niestety wszystkie są otrzymywane syntetycznie, zaś szczególną uwagę do ich spożycia powinni przywiązać alergicy – większość z nich może być dla nich szkodliwa. To właśnie dzięki konserwantom z tej grupy, żywność zachowuje zazwyczaj bardzo długą przydatność do spożycia. Najpopularniejszymi konserwantami z tej grupy jest benzoesan sodu (oznaczony jako E 211) oraz azotany i azotyny (od E 249 do E 252) – dodawane są one najczęściej do wędlin. Kolejna grupa to środki zagęszczające, które oznaczone są jako E 400 do E 499. Są to składniki lodów, galaretek oraz sosów. Najbardziej szkodliwy spośród nich jest E 420, czyli sorbitol. Odpowiedzialny jest za efekt chłodzenia w słodyczach, zaś jego nadmiar powodować może biegunkę. To popularny składnik gum do żucia. Grupa E 500 – E 599 to substancje przeciwzbrylające, zaś symbole E 600 – E 699 to wzmacniacze smaku. Substancje dosładzające oznaczone są jako E 900 do E 1299. Z kolei symbole E 1300 – E 1451 to modyfikowane skrobie, które pełnią funkcję zagęstników i substancji wiążących.

Czy wiesz, co jesz? Chemia w jedzeniu Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1